Насловна / Свет / Шефица ММФ-а упозорава да би могло доћи „време беса”

Шефица ММФ-а упозорава да би могло доћи „време беса”

ВАШИНГТОН – Шефица Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард упутила је снажан апел за обнову међународне сарадње и изразила страховање да би могло да наступи „време беса” у коме би неједнакости ускоро могле да превазиђу оне које су постојале за време капитализма у 19. веку.

У синоћњем говору у Конгресној библиотеци у Вашингтону генерална директорка ММФ-а заложила се за „нови мултилатерализам” који би обезбедио да економску добробит глобализације деле сви, а не само неки.

По њој светска трговина треба да буде „поправљена”, треба ићи ка смиривању трговинских тензија и побољшању система размена, истовремено елиминишући субвенције које изазивају поремећаје, и штитити прва на интелектуалну својину.

Лагард је такође предложила увођење новог међународног система опорезивања.

Без те нове међународне сарадње Лагард страхује да ће за 20 година, до 2040. неједнакости превазићи оне које су постојале у златно време капитализма. У то „време беса” појавиће се монополистички технолошки гиганти наспрам слабих држава, а фаворизоване категорије становништва „моћи ће да живе до 120 година док ће милиони други патити од сиромаштва”.

Она је ипак изразила оптимизам да је могуће да наступи „време инвентивности” када ће привреде моћи профитирају од обновљивих извора енергије, веће интеграције жена у свет рада и када ће велике компаније показати социјалну одговорност, јавља АФП а преноси Бета.

Бета, Политика.рс

Актуелно

Дајте ММФ-у да води Србију, који ће нам к***ц влада кад ММФ питате и кад да идете да шорате!

 Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са шефом Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Јан …

Мали са мисијом ММФ-а о циљевима за наредни период

Делегација Министарства финансија, предвођена министром Синишом Малим, састала се данас са Мисијом Међународног монетарног фонда …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *