Милиони деце гладују у Јемену

Милиони деце гладују у Јемену

0
(0)

Више од пет милиона деце у Јемену је на рубу глади јер је дуготрајни рат довео до наглог скока цена хране и горива широм земље, упозорава организација Спасимо децу (Саве тхе Цхилдрен).

Прекид снабдевања преко луке Ходеида на Црвеном мору могао би да изазове „изгладњивање на незапамћеном нивоу“, наводи се у новом извештају ове невладине организације са седиштем у Великој Британији. Спасимо децу тврди да постоји ризик да још додатних милион деце буде гладно, чиме би се укупан број попео на 5,2 милиона. Било какво затварање луке „би тренутно довело у опасност животе стотина хиљада деце, а милионе њих натерало да гладују“, додаје се у извештају.

Сиромашни Јемен додатно је угрожен због убилачког конфликта између Хути побуњеника и војника лојалних председнику Абед Рабу Мансуру Хадију, који траје од 2014. године. Коалиција предвођена Саудијском Арабијом је интервенисала 2015, оптуживши Иран да подржава Хуте, али од тада је убијено скоро 10.000 људи. Сукоби су учестали око лучког града Ходеида који држе побуњеници, након неуспешних преговора у Женеви овог месеца.

„Милиони деце не знају када и да ли ће добити следећи оброк. У једној болници коју сам посетила на северу Јемена, бебе су биле превише слабе да би плакале, њихова тела су исцрпљена глађу“, каже Хеле Торнинг-Шмит, извршна директорка организације Спасимо децу. „Постоји велики ризик да ће овај рат усмртити читаву генерацију деце у Јемену, која су суочена са бројним претњама, од бомби и глади до болести као што је колера“, додала је Торнинг-Шмит.

Уједињене нације упозоравају да би већи сукоби око Ходеиде могли довести до обустављања испорука хране за осам милиона грађана Јемена, којима од тога зависи опстанак. Саудијска Арабија и њени савезници оптужују побуњенике да шверцују оружје из Ирана преко Ходеиде и због тога је наметнута делимична блокада луке. И Хути и Иран одбацују ове оптужбе.

Данас.рс

фото: ЕПА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Има ли у Сарајеву доброг психијатра да овог суманутог стави на канабе и поприча са њим?

Има ли у Сарајеву доброг психијатра да овог суманутог стави на канабе и поприча са њим?

0 (0) * „Нема говора да ће (`геноциадаши`) то направити. Могу почети, али неће знати …

Србија: Списак педофила ОДМАХ учинити доступним јавности!

Србија: Списак педофила ОДМАХ учинити доступним јавности!

5 (1) Три нова случаја сексуалног злостављања деце, у само два дана, показују да је …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend