понедељак , 21 септембра 2020

„Милошевић планирао хапшење Ђукановића и напад на Ц.Гору“

0
(0)

Бивши шеф КОС-а Александар Димитријевић саопштио је низ података који сведоче о плановима Слободана Милошевића да употреби војску против Црне Горе. Димитријевић је у интервјју подгоричкој „Побједи“ говорио о намери Слободана Милошевића да ухапси Мила Ђукановића и плановима посебне групе „Кобре“ упућене 1999. године у Црну Гору са намером да изазове „крвопролиће“.

Пензионисани генерал је казао да је југословенски председник тражио хапшење Ђукановића након његовог разлаза са Милошевићем и Момиром Булатовићем 1997. године а да је разлог била „трговина цигаретама“.

Димитријевић је саопштио да је одбио тај задатак уз образложење саопстено Милошевићу, да у Црној Гори „највећи дио новца од трговине цигаретама иде у буџет , за разлику од Србије гђе све иде у приватне џепове“.

Бивши начелник КОС-а сведочи и како је 1999. године у Црну Гору упућена група позната као „Кобре“,а која је требало да изазове хаос у земљи.

„Крајем априла 1999. године упућене су „Кобре“ са прецизним задатаком –која личност, институција…Дакле, неколико задатака које одабрана екипа иде да одради ‘по сваку цијену’, казао је бивши шеф КОС-а одбијајући да саопшти ко је био на тим списковима уз образлозење „да још није вријеме да се све каже“.

Димитријевић даље прича да су Кобре почеле да делују у Црној Гори да би се „то претворило у крвопролиће“.

Објаснио је да је Београд одлучио да врати „екипу“, јер су скупштинском декларацијом о миру , у време бомбардовања, „спуштене тензије“.

Убрзо након повлачења „Кобри“ у Црној Гори је формиран Седми батаљон, војне јединице за специјалне намене у миру И рату, а који је требао бити „пандам“ црногорској полицији.

Бивши шеф КОС-а сведочи да је пензионисан уочи бомбардовања 1999. године због неслагања са Милошевићем око начина решавања питања Косова. У службу је каже поново враћен 2005. године као помоћник министра одбране за питања безбједности и то на захтев Црне Горе чије руководство је страховало да би војска „поново могла бити злоупотребљења“ уочи најављеног референдума о независности.

Пензионисани генерал сматра да су тензије у односима Црне Горе и Србије „константа“ и одговорност за то углавном приписао властима у Србији.

„Сада у Србији имамо нову власт. Надам се да ће она извући неке поуке из ранијег периода И да ће наши односи кренути узлазном путањом“, закључио је Димитријевић.

 

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Незапамћено ВИСОКА ИЗЛАЗНОСТ на изборима престравила монтенегрински режим (видео)

5 (3) Према званичним подацима на биралишта је до 13 часова изашла преко половина грађана …

Мило спремио хеликоптере за БЕЖАЊЕ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ (видео)

5 (6) Мило Ђукановић има спремне хеликоптере на три локације који би требали да га …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *