Србија

Министар Шарчевић би да отима децу породицама

Министар просвете Србије Младен Шарчевић изазвао је шок родитеља најавом да сви који не вакцинишу децу пре поласка у школу не само да неће моћи да их упишу у први разред, већ би, како им је запретио, малишани могли да им буду одузети. Држава, како је навео, неће бити благонаклона према родитељима који се оглуше о ту обавезу као и да ће они “сносити санкције”.
М. KаровићРок 1. септембар: Закон не предвиђа доношење потврде о вакцинисању

 • Међу њима је и она крајња – изузеће из породице. Министарство просвете инсистира на вакцинисању деце и даје рок до 1. септембра свим родитељима који то нису до сада учинили – образложио је Шарчевић могућу драконску меру, указујући родитељима будућих првака да ће приликом уписа деце морати да предају потврду да су им деца вакцинисана.

Не може родитељ бити лишен родитељског права ако не вакцинише дете, указује адвокат Срђан Сикимић на правну страну Шарчевићеве приче.

Додаје да му није познато да постоји пропис о обавезној потврди о вакцинацији за прваке, ако у међувремену није донета уредба о томе.

 • Деца се, иначе, сада уписују у школу, а није у домену Шарчевића да одређује рок. То може да одреди само пропис, а не министар – каже он.

Овај адвокат истиче да се правно малишан може одузети од родитељима само уколико је дошло до грубом занемаривања детета, а чин невакцинисања, како је казао, у то не спада.

Kад је реч о здрављу нације, др Мирослав Петровић из организације Право на здравље указује да се треба према грађанима опходити мање претњама, а више уливањем сигурности.

 • Претња је некима изгледа најјефтинији начин решавања проблема, а кад је реч о вакцинацији деце, мислим да је ту суштински проблем неповерење родитеља у способност државе да их заштити. Ако се сетимо бројних корупционашких афера у здравству, па и оне са увозом вакцина где су грађани из судских активности видели да је неко радио нешто, а није одговарао, јасно је зашто нема поверења – рекао је Петровић за “Вести”.

Он је, указујући да је вакцина спасла човечанство, између осталог, искоренила дечју парализу, истакао да верује како људи нису толико неповерљиви према медикаментима колико су према политичарима.

 • Мислим да је мање претњи, а више рада, права комбинација која ће вратити поверење грађана у државу – закључио је овај лекар.

Џаба закон

Многи грађани су недавно усвојену законску регулативу према којој ће грађани ако се три пута не одазову скрининг прегледима, плаћати 30 одсто лечења у случају болести, доживели као уцену.
Др Петровић, уз питање шта се може постићи претњама и уценама, указује да службе тешко могу да изнесу терет који им је нови закон наметнуо.

 • Јављају нам се људи који због гужве у установама не могу закажу неке специјалистичке прегледе, што говори да можемо да доносимо законе, али чему вреде ако су неприменљиви – каже др Петровић.

Kазне до 400 евра

У београдском Прекршајном суду кажу да је, у протеклих нешто више од годину дана, суд изрекао је 119 осуђујућих пресуда онима који нису вакцинисали децу, од чега 36 кажњено новчано од 5.000 до 50.000 динара.

 • У 2018. примили смо 222 захтева за покретање прекршајног поступка, а од почетка године још шест. У истом периоду донето је 119 осуђујућих пресуда, 86 у 2018. и 33 у овој. Од свих осуђујућих пресуда у 75 је учиниоцима изречена прекршајна санкција опомена – навели су у суду.

Д. Декић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

 1. “Овај адвокат истиче да се правно малишан може одузети од родитељима само уколико је дошло до грубом занемаривања детета, а чин невакцинисања, како је казао, у то не спада.”

  Држава тврди да јесте занемаривање детета ако се не вакцинише.
  Више церујем адвокату, али како да ризикујем?Шта ако ме нпр. тај или други адвокат брани, па изгуби, као што они имају обичај да обећају позитиван исход, а онда изгубе спор, онда ја остадох без детета?
  Кога онда да убијем? И колико њих?
  Хајде да се неки писмени организују, па да убеде овај тупави државни апарат да вакцина није обавезна, па да живимо ко сав нормалан свет, а за узврат нећемо причати да су вакцине ђубре од гога се баш добијју мале богиње и остале болести.
  Ови су се бесконачно нарочито осилили после анкете којом тврде да би имали 53% подрђке гласача.
  Не знају за границе, све док им неко за одузимање детета не осече обе руке и набије на колац.
  А ова скутра поред њега једва чека да некоме отме дете, јер јој је оно које су купиле у Америци, доста коштало.А Вулин је за свога министровања у мин.рада испоручио 80-торо деце.Кажу да је од тога купио стан од 200 квадрата.
  А овај тзв министар је министар такорећи све наше деце и изгледа има у плану да неизмерно богатство стекне одузимајући и продајући нашу децу.Уместо да их штити, па и од саме државе, он се бори за право да ради на одузимању те деце.Значи, шаљем дете у школу, мечки (министру) на рупу уз опасност да га он отме.
  Све док неки глупандер не омасти колац.Па макар он био и женско, полуженско, полумушко, ни мушко ни женско,…или каквим се већ идиотом сматрају.
  А и Црква ћути.
  Све је отишло у три пи*ке материне.

 2. JA REKOH VEC!
  VODITE RACUNA STA RADITE PEDERI, PEDERUSE, PEDOFILI, RAZNE NAKAZE I DEVIJANTNE KREATURE!
  PRESTANITE SA TIM JAJARSKIM I PROSTACKIM UCENAMA I PLASENJEM NARODA JER CETE ZAISTA ZAVRSITI SVI PO RUDNICIMA!
  A TI SALABAJZERU I ULICARU TUPAVI STO NEMAS NI TRAGOVE IQ DA BI MOGAO DA SE IZMERI BOLJE DA DAS TRENUTNO OSTAVKU!
  PRETERALI STE SVAKU MERU!

 3. HOCE NARKOMANI, PERVERZNE NAKAZE I KREATURE IZMILELE IZ SEPTICKIH JAMA DA SE IZIVLJAVAJU NAD NARODOM!
  HOCE DA DOTERAJU SLEPER PRED SKUPSTINU SA OZVUCENJEM PREKO KOJEG BI NARKOMAN I UBICA NESMETANO URLAO SVOM FARAONU I IZIVLJAVAO SE PO SMRDIGRADU!?
  STA JE OVO, STA SE OVO DESAVA U SRBIJI!?
  IMATE LI BAR OSTATKE MOZGA, MAHNITI VELEIZDAJNICI I LUDACI, MANIJACI, SIZOFRENICARI, SIFILISTICARI I PODRUMASI!?
  IMATE LI BAR MALO MOZGA DA NA VREME PRESTANETE SA TIM!?

 4. Овом “министру” не бих дао ни септичку јаму да чисти.

  Знате ли ви ко је Србима отимао децу?
  И знате ли како су завршили?
  Претите нам свакодневно са Шиптарима, Хрватима,…
  Шиптари су нам отимали органе, а ви то сада узимате по закону којег сте донели.Значи да сте и гори од њих.А поготово што нам већ и децу отимате.Нема нама горег непријатеља од вас, јер нам нико не отима то што нам ви отимате.
  Зато вам се намножавају милијарде евра и долара по светским банкама.
  Зло чинити, добру се надати, нит је било, нити може бити.
  Патријарх је добио десет милиона евра од режима и за народ га заболе …

 5. ma ako mislite banditi fasisticki, da ce vasu genocidnu politiku neko vecno trpeti zajebali ste se, il vi il mi, kompromisa nema, pa makar svu nenarodnu vojsku, sluge nato ubica fasistickih i batinase policijske izveli. HHHRRRKKK PU

 6. Nije to patrijarh, to je prljava, strokava, razbucana pedercina i to matora, jednom nogom u grobu, odrtavela, razvaljena od prekomerne podrumske upotrebe, bitanga i lopov, manijak i fukara, dzaba mu tih 10 miliona, seme mu se zatrlo da Bog da, za vjeki vjekova, a tih 10 miliona u grob nece poneti, koliko god hteo!
  Sram vas bilo, nakaze, pljackasi, placenici i dupelisci, veleizdajnici kakve Srbija ne pamti, niti ce ih biti vise takvih, jer ste vi najgori otpad!

 7. Ништа нама од “свилене револуције”, хоће рећи од шетње.
  Боли њих дупе што народ мирно шета.
  Још нас само заје*авају, чикају, омаловажавају.
  А и у челу тих тзв протеста су људи које не бих бирао у власт, једино да дођу на власт као резултат тога што бисмо гласали против ових на власти, као и ови што дођоше зато што смо хтели да се ослободимо Тадића, мислећи да горе не може, али смо се гадно заје*али, јер сад тек видимо шта је зло.
  Искрено, немамо ни једног јединог човека у политици који заслужује наше поверење.Ту је наша највећа невоља, јер и ако бисмо запалили скупштину, користили насиље, или нешто слично, власти би се дочепали ништа бољи људи.
  А постало је правило да се власти докопају најгори људи.И ови што се боре за власт, су слични овим постојећим.
  Кад би могли на врх да изгурамо некога попут Др Јоване Стојковић или неког сличног, па бар да нам укине обавезно вакцинисање – убијање деце, а и одраслих, отимање и продају деце, да склони педере са власти и да им се да место које у нормалним земљама заузимају, да се цени рад, а не лоповлук, паметни и стручни људи, а не лудаци и преваранти са купљеним дипломама, онда би вредело користити сва средства да такав човек буде председник, јер без велике силе они неће сићи са власти.А већ прете силом-војском.Можда и да изазову народни гнев, па добију заузврат силу, али кога да поставимо на власт, кад су се склонили они који би могли да користе народу.
  Другим речима, интелигенција је опет заказала, као и у доба Милошевића.
  А САНУ прдоња као да не постоје, као и у доба Милошевића.Има их само кад треба да се узме плата.
  А по обичају, народ је наје*ао.
  Има један ружан српски обичај:
  Неће Србин да судбину узме у своје руке, већ би све да се не замери, да се не експонира, а да му неко други површи посао.
  Тако нам се и дешава, све нам други кроји судбину.
  У последње време, све републике, па и АП Косово се отцепише и однеше што су хтеле, а нама остаде што нам они оставише.Мислим да смо и државност добили после свих република.Значи, други нам скројили судбину, а ми за себе ништа не учинисмо, већ кукамо на њих.
  И ево ова стара ку*ва Европа и читав свет нас је*уцкају са свих страна, а ми ваљда навикли на све то, па никог немамо да то све отера у три пи*ке материне, направи привредни програм, донесе законе примерене нама, а не девијантној и настраној Европи и да кренемо у сопствени развој.
  Немогуће је кад нам дрма један лудак којег читава влада и скупштина слушају, мисле као он, цитирају га као Мао Це Дунга, а све зарад свога лоповског радног места одакле могу да дрпају до миле воље.
  Па кад је министар баш те привреде човек извађен из затвора, јер је осуђен зато што је опељешио ДС за 150.000 евра.
  А министар здравља прича о здравству и каже:”Захваљујући визији председника Вучића…”
  Па ето ти, већег лудака од њега.Ако је за њега визија што се у поремећеном мозгу скува, онда је он зрео за лудачку кошуљу.
  Само је Мркоњић по два до три пута у свом говору помињао:”Захваљујући мудрој политици Слободана Милошевића…”
  Људи, тражимо решење и спашавајмо се.
  Времена више немамо.
  Одавно смо закаснили.
  Други нас спасити неће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!