ТЕРОР ИЗВРШИТЕЉА! Не липши Србине до новог закона

0
(0)

Осим исељења из кућа и станова, Закон о извршењу и обезбеђењу који је на снази већ седам година, донео је десетине уништених живота, разорених породица и унесрећених људи, а било је и самоубистава.
фацебоок.цомСила: Извршитељка окружена полицијом
Овај закон довео је у Србију и јавне извршитеље са задатком да успоставе финансијску дисциплину и ред, али за већину грађана значио је велику несигурност и неправду.

Закон јесте успоставио систем брзе наплате. До пре само неколико година правосудни систем Србије био је оптерећен са готово два милиона судских одлука, а тренутно се бележи завидна ефикасност у спровођењу. Истовремено, закон је угрозио право на парнично суђење.

Наиме, многи људи у Србији остали су без куће, чак и због десет пута мањих дугова него што вреди њихов дом. Станови су одлазили на добош, јер жалба на решење не одлаже извршење. Тако су извршитељи на улицу избацили више од 3.000 породица.

Овај, по многима неправедни закон, тренутно се мења под надзором комисије Министарства правде, а отварање јавне расправе планирано је за крај месеца. Очекује се да ће у закон бити унете измене које ће олакшати живот дужницима, али засад се не зна тачно какве и шта ће бити са људима који су већ исељени. Нажалост, грађани и даље страхују јер се дешавало да људи изгубе стан иако су га платили и имају судски оверен купопродајни уговор.

Јастук, па на ливаду

Показало се да имовина може да се изгуби због туђег дуга, или да се годинама отплаћују рате, а да дуг с временом постане четири пута већи него када је узет кредит у швајцарским францима.

Тржиште дугова у Србији је огромно и веома уносно за јавне извршитеље, јер готово милион становника отплаћује неку врсту кредита.

Просечна зарада у Србији износи око 460 евра, а рата кредита може да износи највише половину плате. Ако дужник закасни неколико месеци, ствара се дуг од 1.000 до 1.500 евра. То ствара сиромашног грађана, али не и за извршитеље јер се стан увек може продати, нарочито ако се цена смањи.

Иронија је да трећина плате и неке покретне ствари морају бити изузети од извршења. Тако вам нико не може одузети шпорет, кревет и личне ствари које у случају продаје стана дужник може да размести на ливади.

Трачак наде

Почетком априла Виши касациони суд је заузео став да је одредба уговора о стамбеним кредитима индексираним у швајцарским францима ништавна уколико банка није обезбедила писани доказ да се и сама задужила у тој валути. Такође, да је ништавна ако пре закључења уговора банка клијенту није доставила потпуну писану информацију о ризицима и последицама.

Снежана Аксентијевић је са породицом остала без стана у Новом Београду због дуга у швајцарским францима. Ова судска одлука је унела трачак наде за исељене.

  • Наставићемо основни спор пред Вишим судом где смо тражили поништење уговора. Моја породица и ја смо затечени овом ситуацијом. Остали смо без крова над главом – каже Снежана и додаје да не зна како ће се ствари даље одвијати.

Медији су јављали да се у њен стан уселио син извршитељке.

Суровост без изузетка

Kолико ситуација са извршитељима може бити сурова показује недавни случај Маре Џанковић која је у својих 90 година у пратњи полиције исељена из стана у Београду.

Мара није одбијала исељење, већ је само тражила одлагање како би се опоравила од операције, па је све једном одложено на захтев лекара. Према речима комшија, извршитељи, полицајци и екипа Хитне помоћи су дошли раним јутром.

Прво је изведена Марина ћерка Данијела, која је по тврдњи представника Здружене акције Kров над главом приведена у полицију, а онда је бака Мара одведена у болницу. У међувремену је на спорном стану промењена брава. Стан је због повећег дуга на крају продат, а бака Мара је једино имала примедбу на начин на који је све учињено.

Убило се 35 дужника

Грађани који су остали без некретнина морали би да покрену судски спор, објашњава Дејан Гавриловић из Ефективе, удружења клијената банака. – Треба бити опрезан јер нису сви грађани који су се задужили у „швајцарцима“ у истој позицији у смислу уговорних одредби.

Ту највише утиче висина каматне стопе. Дакле, није исто ако је неко подигао кредит 2008. и плаћао га две године или онај који је отплаћивао читаву деценију пре него што му је раскинут уговор.

  • Kада се дугови у „швајцарцима“ конвертују у евре, показаће се да су они који су дуже отплаћивали кредите заправо платили више него што је требало – објашњава Гавриловић и каже да ће задужени у „швајцарцима“ сачекати неколико дана и онда видети шта ће даље.

Према доступним подацима 30 људи у Републици Српској је извршило самоубиство због дугова у швајцарским францима. Према Гавриловићевим речима, у Србији је петоро људи дигло руку на себе из истог разлога.

Лимит 5.000 евра

Министарка правде у Влади Србије Нела Kубуровић изјавила је да је препорука Радне групе да се уведе лимит од 5.000 евра испод ког неће моћи да се обави продаја стана који је једина некретнина дужника.

  • Видећемо да ли ће током јавне расправе та граница да се промени, али у сваком случају за мале дугове неће бити могуће продати непокретност која служи за становање дужника – рекла је Kубуровићева.

На улици због туђег дуга

Силвана Маурер ни крива ни дужна доспела је у руке извршитеља и завршила на улици. Према њеним речима, полиција, суд и тужилаштво знају да је бивши станар уз помоћ фалсификованих докумената подигао хипотеку на њен стан.

  • Знају да је то фалсификат, а и банка је знала да је документација направљена на основу лажне личне карте на којој је било име једног човека, регистарски број другог и фотографија трећег, а мене су иселили – причала је несрећна Силвана.

Она је писала председнику Александру Вучићу, али није добила одговор. Обраћала се и свим правним институцијама, такође узалуд.

  • А када видим рекламу Еуробанке на телевизији потресем се јако – прича Силвана.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почела дигитална побуна у Србији: Ово је први корак

5 (13) Удружење радника на интернету позвало је своје чланове на својеврсну дигиталну побуну против …

Прве дозе вакцине против короне у Србију стижу пре Нове године и биће бесплатне за све грађане, платиће само они који је одбију!

3.9 (11) Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић изјавила је данас …

3 Коментара

  1. У окупираној Србији робље нема никаква права.

  2. ako bre nekom nesto dajes i u posao ulazis treba i odgovornost da snosis, ne moze jedan dobijati zato sto je ,,dusa od coveka,, /na dusu mu se popisam/, /zelenas/ i samo uzimati, i novac uvecavati a drugi uvek samo gubiti, jer krediti nikom nista nisu doneli niti doneti mogu, sem nesrece. — zato zakon Baba Stojanke za zlikovce i organizovane kriminalce drzavne ili privatne /izvrsitelje/, sibicare i pijacne prekupnike, ko baba dafina i ,,gazda,, jezda bankere.
    — kerovi vam mater kramp je za vas i kamenolom a ne izigravati neku aristokratiju koja ne zna ni ko joj je otac a ko matera a iz dupeta tezina i praziluk leprsa. — do juce ste nosili pantalone kanapom vezane i kondure a danas vozite kradene po evropi mercedese. — siiikteer bre.

  3. vi sto cutite i ovaj genocidni rezim podrzavate debelo treba da osetite vasu odgovornost za zlo od kriminalaca cinjeno i da na gubitku budete, ako ste maloumni pametnog pitajte, jer neznanje nece opravdati vase necinjenje i zlo drugima nanoseno a i leb tudji necete moci jesti, jer picousti od nas oplkjackano nece davati a posteno zaradjenog nema. — ni mi necemo svoj leb iz usta vaditi pa drugima davati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend