Министар Стефановић помогао Бихалију, Шапић ПСГ да изађу на изборе

Министар Стефановић помогао Бихалију, Шапић ПСГ да изађу на изборе

5
(1)

„Београдски одбори Српске напредне странке, којим управља Небојша Стефановић, помогли су Левијатану и Заветницима да изађу на изборе, док је општина Нови Београд, на челу са Александром Шапићем, помагала Покрету слободних грађана и ‘1 од 5 милиона’ и коалицији Нова странка – Зелени“, рекао је за Нова.рс политиколог Бобан Стојановић.

Kако каже, то се недвосмислено може закључити из докумената које му је доставила Републичка изборна комисија. Тиме је, према његовим речима, додатно оспорена регуларност претходно одржавних парламентарних избора.

“Избори су били нерегуларни, не само док су људи излазили на гласање, већ и у процесу самог кандидовања”, напомиње Стојановић, уз образложење да је олакшану оверу потписа омогућила Влада Србије променом изборних закона непосредно пред излазак на биралишта.

“Тим изменама олакшан је улазак у изборну трку партијама, странкама и покретима. Из доступних података се види да су они то искористили – београдски одбори СНС-а су помагали десници, док је Шапић као нека опозиција помагао опозицији. Заједнички интерес свима је био да се што више листа кандидује”, рекао је Стојановић за Нова.рс.

Kако каже, иако су деловале као чаршијске приче, документа која је добио из Републичке изборне комисије показују да су београдски одбори повезани са министром полиције из редова СНС Небојшом Стефановићем, помагали Левијатану и Заветницима да изађу на изборе.

“Ако погледате потписе, видећете да су то општине које имају везе са Стефановићем. Не заборавите да је претходни председник општине Раковица сада државни секретар у Министарству унутрашњих послова, а Левијатан је, на пример, у тој општини оверио више од две хиљаде потписа”, објашњава Стојановић и каже да подаци из РИK-а потврђују да уз ову организацију и Заветници повезани са шефом српске полиције.

Непознат Шапићев интерес

Стојановић каже да не зна који је био интерес Александра Шапића, председника општине Нови Београд, да помаже опозицији, али да је јасно да нешто није у реду, с обзиром да је једна општина оверила осам хиљада потписа.

“Не знам да ли је код Шапића било речи о личним односима, познанствима или куповини.

Према његовим речима, иако не постоје докази, документи до којих је дошао указују да је дошло и до злоупотребе личних података грађана при овери потписа.

“Ово што сам ја пронашао су довољно основане сумње да би институције којима је то посао требало да испитају да ли су подаци стварно злоупотребљени и ко је одговоран за то. Позитивно сам изненађен што сам добио и ове податке, из РИK-а су све учинили да их не добијем пред изборе. Живимо у систему у ком не могу да се узадам у тужилаштво и правосуђе, али верујем да Повереник за заштиту података може мало више да се ангажује и да испита да ли је дошло до злоупотребе података.”, рекао је Стојановић, уз опаску да је посао који је он одрадио био задатак опозиције.

Више о начину како су се оверавали потписи за изборне листе на парламентарним изборима и ко је коме помогао у томе, читаоци Нова.рс моћи ће да прочитају у ауторском тексту Бобана Стојановића, који ће данас бити објављен на нашем порталу.

Аутор: Војислав Милованчевић, Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

5 (5) Београдски угоститељ Александар Кајмаковић (46), звани Аца Босанац, у уторак је припадницима УКП …

Напредњаци су тако стручно почистили ваљевски "Крушик" да тренутно дугује само за воду преко милион €!

Напредњаци су тако стручно почистили ваљевски „Крушик“ да тренутно дугује само за воду преко милион €!

5 (5) Холдинг компанија „Kрушик“, коју је претходне две године потресала афера око продаје оружја …

Један коментар

  1. cigancica zavetnica sa Kosova i Metohije izbeglica zna sta znaci gladna a sta puna guzica.
    a sta cekat od majmuna iz indije, gibraltara i bosanaca, uvek bili i ostali copor slobodnjaka, ziveci se sa tudjih njiva dzabalukom i trudom gradjana, pa se pustili u politiku, jel da, da svoj dug otplate.
    a onda levijatani-pavijani, sekta udbaska, sve gori od gorega, cupaviji od cupavoga, pored ludog cara jos ludja i pobesnela horda majmunska.
    ma imal gde ljudi i Srba.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend