Ер Србија тражи отпис већег дела дуговања, Етихад одбио
Ed Rieker/AP Images Air Serbia

Ер Србија тражи отпис већег дела дуговања, Етихад одбио

4
(4)

Да ли је угрожено пословање Ер Србије? Одговор на то питање у тој компанији Н1 није добио, али се увидом у документа уверио да српски авиопревозник и то помиње као опцију. Наиме, Н1 је дошао у посед докумената на основу којих се види да је Ер Србија тражила од Етихада отпис већег дела дуговања, да јој, како наводи, пословање не би било доведено у питање. Kомпанија из Емирата, међутим, искључила је ту могућност и тражи поштовање договореног.

На чијим ће крилима Ер Србија летети ако јој Етихад не одобри смањење дуга од 82 одсто? Српска национална авиокомпанија у два наврата у мају и јулу ове године тражила је од свог партнера Етихад Ервејза отпис дела дуга због начина пословања изазваног епидемијом ковида -19.

У документима компаније Етихад стоји и да је Ер Србији отпис дуга од 120 милиона долара неопходан да би могли да наставе пословање. Међутим, компанија није у тешком положају од јуче.

“Ер Србија је иначе у тешком положају, она је била презадужена и у прошлој години. Питање је може ли опстати или ће морати да иде у стечај. Питање је да ли и под којим условима ми и требамо националну компанију или можемо размишљати и о стечају. Ова ситуација, да се тражи од једне стране да отпише 82 одсто не изгледа нарочито нормално у једном друштву од два члана, него би та два члана требало да седну па траже шта ће се моћи урадити са том компанијом”, каже стручњак за страна улагања Милан Kовачевић.

Отпис дуга, арапски партнер није дозволио, стоји у интерном документу ове компаније у који је Н1 имао увид.

“Управни одбор сматра да је такав предлог Ер Србије неприхватљив јер предвиђа да износ, који је утврђен Уговором о зајму, трајно буде умањен за 82 одсто, што би за последицу имало смањење износа који би ЕА Партнери платили трећој страни”, пише у документу.

Они су, усвајањем Треће посебне резолуције, наложили Етихад ервејз партнерима да, у писаној форми, обавесте Ер Србију да у потпуности одбацују њихов предлог и да се од Ер Србије очекује да своје обавезе измири на време, а у складу са датумима из Уговора о зајму.

Аутентичност овог документа и наводе који стоје у њему, покушали смо да проверимо у компанији Етихад Ервејз, али до емитовања овог прилога, одговор није стигао.

“Kад је са Етихадом направљен посао, то је била велика похвала да је нађен добар партнер. А од самог почетка Етихад сигурно није имао намеру да испомаже ту компанију, него је тежио постићи неки профит. С друге стране, изгледа да смо ми били нереални, да смо ми били ти који смо испомагали да она уопште опстане и такав поступак не може да вечно траје и треба се анализирати укупно стање и видети шта се са компанијом мора урадити”, каже Kовачевић.

Да ли ово открива да српска авиокомпанија не може да опстане ако се не отпише дуг, сазнаћемо неки други пут. Јер на питање Н1 како ће се одбијање овог захтева одразити на њено будуће пословање, Ер Србија остала је нема.

N1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грађани Србије поклонили Етихаду 96 милиона долара а све захваљујући шемама ПАМЕТНОГ економског убице

Грађани Србије поклонили Етихаду 96 милиона долара а све захваљујући шемама ПАМЕТНОГ економског убице

5 (8) Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је данас да је Влада Србије …

Србија: Следе масовна отпуштања, раст јавног дуга и задуживање, повећање пореза (видео)

Србија: Следе масовна отпуштања, раст јавног дуга и задуживање, повећање пореза (видео)

5 (4) – Од грађана Србије се уз помоћ владајућих структура сваке године украде 12 …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend