Хроника

Министарку Михајловић хитно треба сменити и ухапсити!

Реакција председника општине Чајетина на мишљење радне групе о додели државног земљишта фирми ПК “Златибор”

Да ли је министарка јача од Уставног суда * Михајловићева се прави да не зна шта значи решење које она потпише * Ово је исти случај као са Луком Београд, када је то предузеће морало да земљиште купи по тржишној цени

– “Радна група коју је формирала министарка Зорана Михајловић потврдила је да у Србији не постоје право и правда. Очигледно је да министарка не зна или се прави да не зна шта значи решење које она потпише у име институције на чијем је челу”. То је изјавио за Данас Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, поводом саопштења те радне групе, коју је формирала министарка Михајловић, како би се испитала законитост њеног решења по коме је то министарство, без накнаде, доделило приватном предузећу ПК “Златибор” државно земљиште од 2.213 хектара на Златибору.

Против решења министарке општина Чајетина је оштро реаговала и затражила помоћ највиших државних органа, сматрајући да је у питању “највећа пљачка државне имовине у новијој историји Србије”, проценивши да спорно земљиште које је министарка доделила том предузећу, које је приватизовано 2012. године, вреди четири милијарде евра.

– Уместо да се бави највећом пљачком државне имовине у новијој историји Србије, радна група се највише бавила радом локалне самоуправе. Ми не бежимо од контроле, али требало је да се утврди да ли је решење министарке Михајловић законито, јер предмет приватизације тадашњег друштвеног предузећа ПК “Златибор” није било земљиште којим је то предузеће располагало. Како би показала своју моћ, министарка је у уторак послала у Чајетину своје приватне саветнике, као и своје помоћнике који су, уместо да испитају цео случај доделе државног земљишта приватном предузећу, контролисали рад општинске управе и тражили документацију на коју, према закону, немају право јер се зна на који начин се контролише рад институција и ко то може да ради – огорчен је Стаматовић.

– Чињеница да је министарка на такав начин посегла за притисцима, говори о томе да смо ми у праву и нећемо одустати у намери да спречимо отимање државне имовине. Министарка нас неће заплашити, већ ћемо наставити да јавност обавештавамо о њеним злоупотребама. Поново је питам због чега то министарство не одговара и на нашу жалбу на одлуку о упису златиборског земљишта од 230 хектара у власништво предузећа “Златибор-турист? Је ли то иста матрица по којој то министарство поступа? Због тог земљишта, општина Чајетина је у спору, а то предузеће двадесет година користи те плацеве и од њих остварује приходе. Значи ли то да ће општина Чајетина и за ових 2.213 хектара, које је министарка доделила ПК “Златибор”, поново морати на суд? Не желимо поново на суд, већ тражимо да министарка поништи своје решење и да тиме покаже да жели добро овој држави – поручио је први човек Чајетине и истакао да та локална самоуправа неће одустати од намере да заштити државну имовину и да за те циљеве очекује подршку грађана, председника и премијера државе, као и свих надлежних институција.

– Примера ради, Уставни суд Србије је одбио упис земљишта за Луку Београд, јер предмет приватизације није било државно земљиште, што је потпуно исто у “златиборском случају”, а Лука Београд мора да плати земљиште по тржишној цени. Изгледа да је министарка Михајловић изнад свих институција у Србији, па и изнад Уставног суда, и ту нешто није у реду. То је и озбиљно питање за шефа државе и премијера, јер она и даље тврди да, без обзира на њено решење, ПК “Златибор” не може бити уписан као власник 2.213 хектара. Она изврће чињенице и мења тезе – сматра Стаматовић, а потом поручује:

– Министарку Михајловић хитно треба сменити и ухапсити, јер је својим поступцима нанела штету држави и уздрмала је Владу Србије.

 

Агенције

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!