Министарство финансија: Због Вучићевог јавног дуга који расте експропорционалном брзином нећемо моћи да исплаћујемо пензије!

Министарство финансија: Због Вучићевог јавног дуга који расте експропорционалном брзином нећемо моћи да исплаћујемо пензије!

0
(0)

У документу Министарства финансија под називом “Фискална стратегија за 2015. годину са пројекцијама за 2016. и 2017. годину” предвиђа се неодрживост јавних финансија уколико се не ограничи раст јавног дуга.

Јавни дуг Србије ненормално расте откако је Александар Вучић, иначе, правник по образовању, преузео државну економију у своје шаке.

Јавни дуг Србије на крају маја 2015. износио је око 24,09 милијарди евра, што је 72,7 одсто бруто друштвеног производа, објавило је Министарство финансија средином јуна месеца.

Међутим, исто то министарство у документу под називом “Фискална стратегија за 2015. годину са пројекцијама за 2016. и 2017. годину” наводи да се одрживост јавних финансија доводи у питање уколико се не ограничи раст јавног дуга.

Ако јавни дуг буде наставио да расте очекује нас ситуација у којој буџет више неће моћи да поднесе финансирање плата, пензија и социјалних давања.

Подсетимо да је Вучић изјавио да ће јавни дуг ићи до 80 одсто бруто домаћег производа, али оспорава тврдње да јавни суг расте! Он је јуче у Скупштини додао да је то само у бирократском смислу, али да у реалном смислу јавни дуг не расте.

– Ви то у правном новцу не можете да видите (схватио је да је направио грешку па се исправио). У правом новцу тек можете да видите како добро поступамо. Али, кад вам пребацују папирнато или бирократски, то колико смо дужни у еврима, ви мислите да смо више дужни. Нисмо. У правом новцу нисмо, рече Вучић и остаде жив.

Дакле, ако узмемо у озбри тренутне показатеље, Вучићеве намаре и пројекције Министарства финансија, долазимо до закључка да ће наше финансије ускоро постати неодрживе у погледу финансирања плата, пензије и социјалних давања због Вучићевог јавног дуга.

Иако Вучић тврди да јавни дуг не расте, јавни суг ипак расте и наставиће да расте до 80 одсто БДП-а.

Како ми сада да верујемо Александру Вучићу да ће плате и пензије бити враћене и повећане непосредно пре редовних локалних избора? Свакако нам предстоји пропаст због Вучићевог јавног дуга, а о враћању пензија и плата нема ни говора.

Подсетимо да је Вучић недавно упутио Међународном монетарном фонду писмо о намерама у којем наводи да ће наставити са мерама фискалне консолидације, али нигде не спомиње да планира враћање и повећање плата и пензија.

Иначе, нико не подсећа Вучића да је сваког поздизање јавног дуга преко 45 одсто БДП-а кршење закона!

 

Телепромптер.рс

фото: Само оштро и на прву

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Расходи буџета су додатно увећани за две милијарде евра, биће потребно ново задуживање државе

Расходи буџета су додатно увећани за две милијарде евра, биће потребно ново задуживање државе

4.8 (5) Фискални савет је проценио да су предлогом ребаланса овогодишњег буџета неоправдано повећани трошкови …

ГДЕ СУ БРЕ БАНДО ЛОПОВСКА НАШЕ ПАРЕ? Задужили сваког за по 1.700 € а дају вам као помоћ 60€?!

ГДЕ СУ БРЕ БАНДО ЛОПОВСКА НАШЕ ПАРЕ? Задужили сваког за по 1.700 € а дају вам као помоћ 60€?!

5 (3) Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да ће пријава за све који …

Један коментар

  1. bas mu priliči ovo dvorska kretenčina

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend