ЗЛАТО ЗА БЕЗВРЕДНИ ПАПИР! Срби дукатима подмирују кредите

0
(0)

ГРАЂАНИ и даље продају злато и остале драгоцености да би преживели. Откупљивачи кажу да је понуда племенитих метала мања него ранијих година, али да се сада нуде вредније ствари, као што су дукати, бело злато, брилијанти… У Београду 150 златара откупи годишње од грађана за своју производњу око 45 килограма злата. Колико залагаонице и мењачнице узму злата од становништва тачних података нема.

Власници златара, залагаоница и мењачница, не морају своје откупљено злато да предају Народној банци Србије. Златари га користе за производњу новог накита, а мењачи за препродају.

– Дошла сам у ситуацију да продам дукате које сам наследила од баке – каже Јованка Р. из Београда. – Морала сам, јер сам дуговала банци две рате за стамбени кредит.

Грађани продају злато и да би платили рачуне, лечење, па чак и храну.

У зависности од финоће, грам злата се плаћа од 2.170 динара за 14-каратно, до 3.950 динара за 24-каратно злато – каже Мирко Петровић, златар. – Дукат „Франц Јозеф“ велики узимамо по цени од око 5.300 динара, а мали плаћамо до 13.600 динара. Злато које откупљујемо од грађана третирамо као ломљено злато и користимо за нашу производњу. Сребро нема неку цену и грам вреди од 30 до 70 динара. Али и поред овако мале вредности, имамо понуду прстења, наруквица или огрлица од сребра.

 

С. МОРАВЧЕВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грађани се жале на обрачун камате на кредите у мораторијуму

5 (2) Народна банка Србије објавила је да је добила одређен број притужби грађана, који …

Мораторијум на кредите банака истиче – шта са дуговима

0 (0) Банке опрезне с продужењем рокова отплате кредита, које је омогућено прописима Народне банке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend