понедељак , 21 септембра 2020

Министарство пољопривреде народним новцем спрема пропагандну кампању у корист ГМО и Монсанта

0
(0)

Новим изменама закона, које би ускоро требало да се нађу у Скупштини, Србија ће дозволити промет генетски модификованих организама (ГМО), сазнаје „Блиц“ у Влади. Министарство пољопривреде тренутно припрема маркетиншку стратегију помоћу које планира да припреми јавност за измене закона, а један од слогана ће бити и „Да знам шта једем“. С друге стране, стручњаци тврде да ће нас ГМО храна „дотући“, јер изазива канцер.

Како „Блиц“ сазнаје, одлука министарства је коначно донета јер је ових дана у Бриселу поновљено да је то један од услова за приступање Србије Европској унији. С једне стране, Србија неће моћи да закључи поглавље 30. у преговорима са Унијом, уколико нема закон о промету ГМО. С друге, доношење овог акта услов је и за наш улазак у Светску трговинску организацију. А ако не уђемо у СТО, не можемо постати ни чланица Европске уније. На то је Србији скренута пажња и у најновијем извештају Европске комисије.
– Није тајна да услов за пријем у СТО јесте да се из законске регулативе избаце све рестриктивне одредбе о промету било каквих производа, па и ГМО. Забрана производње ГМО ће остати као део домаће законске регулативе. Оно против чега су у СТО и што су у Европској комисији поновили јесте да не може да се забрани промет ГМО – каже за „Блиц“ министар трговине Расим Љајић. Министар, ипак, додаје и да уз доношење закона Србија може, као и све остале државе које не желе да се у њиховој земљи тргује ГМО производима, подзаконским актима тај проблем да реши.

Како сазнајемо, Србија ће учинити нешто слично што је урадила и Руска Федерација. Ова земља, наиме, има закон о промету ГМО производа, али и такво пратеће законодавство које, практично, у потпуности забрањује улазак било чега са ознаком ГМО на њихову територију.
Вест о томе да ће Србија, ипак, увозити ГМО није изненадила професора Пољопривредног факултета Миладина Шеварлића, који каже да се и овога пута показало да национални интерес у овој земљи нико не брани.
– Не видим разлог да уништавамо стуб економског и социјалног система у Србији, а то је пољопривреда. Немам ништа против да, кад будемо пуноправна чланица ЕУ, применимо сва правила, али доста је уцењивања и ЕУ и СТО – поручује Шеварлић.
Србија је и чланица трговинског споразума ГАТТ од оснивања, а од 1992. до 1996, када смо били под санкцијама, они нису хтели да нам верификују чланство.
– Да нам је ГАТТ верификовао чланство, сад бисмо били по аутоматизму и члан СТО без додатних захтева. Овако, нека само погледају колико је код нас оболелих од рака након бомбардовања. Сад треба да нас дотуку и ГМО храном – изричит је он.
У маркетиншкој стратегији коју је направило Министарство пољопривреде, како „Блиц“ сазнаје, иде се на то да се грађани и све организације које се противе ГМО убеде у оправданост тог поступка. Кампања ће се односити и на невладин сектор који се бави екологијом, на појединце, политичке партије, али и на десничарске организације.
Како је „Блицу“ речено у Министарству пољопривреде, важећи Закон о ГМО није у складу с регулативом ЕУ.
– Ако Влада донесе одлуку да треба изменити постојећи закон, то ће бити искључиво из разлога увођења реда у тренутно нерегулисано тржиште увоза производа како би се створио систем који би омогућио избор потрошачима – кажу у Министарству пољопривреде.

 

Блиц

Фото: Графички студио Блица

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кевин Смит: Поведе ли Вучић Србију путем суноврата, вјерујем да ће велики српски народ устати

4.7 (9) Срби се с правом поносе својом историјом. Надајмо се само да овом приликом …

Европска унија продужила забрану уласка за грађане Србије

0 (0) Европска унија није вратила Србију на листу трећих земаља којима је у околностима …

8 Коментара

  1. ljajiću i ostala bagro – da jedete vi ta govna!!! dosta ste jeli nemodifikovana!

  2. Pa uredu neka uvedu GMO ali da na tim proizvodima stoji obaveštenje kao i na cigaretama da su štetni po zdravlje i da izazivaju te i te bolesti, pa ko voli neka izvoli i da se ti proizvodi striktno uvoze iz EU, a da se nama dozvoli proizvodnja organske hrane, a ko hoće da gaji GMO njemu na volju .Mislim da je ovaj predlog dobar jer bolje i da ima GMO pa da bude obeležen da je gmo, nego da nas truju a da i ne znamo da nas truju. Treba insistirati na ovakvim uslovima jer drugačije će nas otrovati, hteli mi to ili ne. Znam da će biti i protivnika ovog predloga ali ako neko ima pametnije rešenje neka ga izloži i ja ću ga podržati kao i moja porodica .

  3. Eto šta su sve spremni da urade neki ljudi za šaku novca. Da prodaju državu, da mučki pobiju svoje sugrađane, i to one od čijeg novca žive i hrane svoju decu. Užas i sramota. Ne postoji kazna na ovome svetu koja je dovoljna za takve zlotvore.

  4. Pored ovakve vlasti ne trebaju nam neprijatelji. Valjda će biti dovoljno mesta na grobljima za sve mrtve.

  5. Шта каже, "да нас дотуку ГМО храном"? Па наравно. То им је циљ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *