Миодраг Линта: Хрватске политичке, црквене и културне елите и данас промовишу усташтво

Миодраг Линта: Хрватске политичке, црквене и културне елите и данас промовишу усташтво

Београд — Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта подсећа да се навршавају 74 године од проглашења злочиначке и квислиншке Независне државе Хрватске.

Он је навео да хрватско друштво никада није успело да се суочи са својом прошлошћу и никада није признало да је над Србима извршен монструозан геноцид.

Линта сматра да је један од разлога за такво стање у Хрватској то што значајан део хрватске политичке, црквене, научне, културне и спортске елите промовише усташтво или ћути на све масовније величање усташтва.

Како каже, бројне чињенице показују да су величање усташког покрета и говор мржње раширене појаве у данашњој Хрватској.

Према анкети загребачког Јутарњег листа, око 40 посто Хрвата мисли позитивно о усташама и оправдава њихове масовне злочине према Србима, Јеврејима и Ромима, наводи Линта у саопштењу.

Неговање усташког наслеђа у Хрватској, како је навео, може се видети често на спортским утакмицама, концертима народне и забавне музике а о томе сведоче и зидови хрватских градова и места на којима је написано у хиљадама случајева стилизовано слово .

Велики проблем, додао је он, представља и то што многи хрватски медији не осуђују манифестације усташтва и немају администраторе који би цензурисали антисрпске и усташке коментаре а ни полиција у доста случајева није реаговала на говор мржње.

Хрватска кроз нову поставку у логору Јасеновац ублажава злочине НДХ и смањује број убијених на 80.000, рекао је Линта у саопштењу и навео да су из поставке уклоњени ножеви, маљеви и друга оружја којима су мучени и убијани Срби, Јевреји и Роми.

Осим тога, не обнављају се бројни споменици посвећени жртвама НДХ који су порушени и оскрнављени у последњих 25 година.

Председник Коалиције удружења избеглица сматра да се ситуација може променити на боље када би у Хрватској постојала стварна политичка воља да се донесу закони по узору на Немачку који би предвидели оштре казне за све који величају фашизам и усташтво.

Такође, било би потребно да се деца у школама уче о злочиначком карактеру Павелићевог режима, да се покрене масовна медијска кампања против величања усташтва и говора мржње, да хрватска политичка, црквена, научна, културна и спортска елита и националне институције почну осуђивати манифестације усташтва и да се почну спроводити важећи закони према којима је кажњиво истицање усташких симбола и певање усташких песама, сматра Линта.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Тријумф усташке идеологије у срцу Београда

Тријумф усташке идеологије у срцу Београда

Гради се велики парк и споменик жени која је у НДХ служила покатоличавању и похрваћивању …

Зло Јасеновца и његова дубока веза с временом у коме живимо

Зло Јасеновца и његова дубока веза с временом у коме живимо

Број жртава много је пута и са различитих страна оспораван, да би у савременом добу …

Један коментар

  1. Prvia ozbiljna opservacija Linte , o. srpsko-hrvatskim odnosima u Hrvatskoj. Genocid ne zastareva a Srbima se dešava u pola veka dva puta pod patronatom velikih sila. Simptomatično i Srbima bi trebalo mnogo više strteške mudrosti. nego samo konstat
    cija ucinjenog, a to Nije Linta prvi uradio bez rezultate boljih odnosa Srba i Hrvata u Hrvatskoj. Sponzori toga stanja i podrška Hrvatima za u činjeno se neće ubediti pričom i pitičkim pamfletima. Versko u službi nacionalnog i stvaranje Hrvatske države na identitetskog vrednostima srpskog naroda i srpske državnosti nije nikakvo zlo, ali ako imate genocid e ciljeve poput hrvatske politike onda Srbi strateški moraju nešto menjati. Ne prema Hrvatima i Hrvatskoj već prema međunarodnim sponzorima takve politike zajedno sa srpskom pravoslavnom crkvom, koja je sebi dodelila mnoge hipoteke nad srpskim narodom ponekad sa pravom ali najčešće bez toga prava. Srpska elita to sigurno ne će postići strateški cilj sa ali tom i Vučićem. Na žalost?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *