Мионица: Евијан остао само пусти сан

0
(0)

УМЕСТО да буде српски Евијан, престоница воде, долина хотела, здравља и базена, како је пре само неколико година громогласно најављивано, Бања Врујци данас – тавори! Фабрика „Вода вода“ не ради, „Синалко“ се одселио, а градилиште огромног хотела „Топлице“, који је требало да буде први спа центар у Србији зврји празно. Привреда општине Мионица је – потонула.

Пре деценију, међутим, све је изгледало другачије. Суботичка компанија „Си енд Си“, власника Војина Ђорђевића, која је у међувремену пропала, почела је у Бањи Врујци градњу савремене фабрике за флаширање воде, у коју је уложено 10 милиона евра. Чак, камен темељац будуће фабрике положили су чланови тадашње кошаркашке репрезентације Србије и Црне Горе! Неколико година касније од Ђорђевића је „Воду воду“ преузео некадашњи кошаркашки ас Владе Дивац, али фабрика већ годину дана не ради.

– Послали су нас кући, на чекање, зваће ако затреба – каже радник фабрике „Вода вода“, који није хтео да му се име помиње. – Ко зна, хоћемо ли уопште да се враћамо у фабрику. Како преживљавамо, ни сами не знамо. Дивац нам седам месеци није дао плату…

Немачка компанија „Синалко“ и „Си енд Си“ најављивали су да ће у Бању Врујци уложити 20 милиона евра, како би је претворили у врхунско одмаралиште. Од тога није било ништа. „Синалко“ је отишао из Бање Врујци, а „Си енд Си“ је у стечају.
РАДИ ЈЕДИНО ХОТЕЛ – У БАЊИ Врујци једино ради Хотел „Врујци“ који је пре неколико година приватизован – каже Гавриловић. – У децембру прошле године просечна плата у привреди у Мионици је износила око 27.000 динара. А у суседном Лајковцу, просек плате је већи од 60.000 динара. То упечатљиво показује у каквој тешкој ситуацији је Мионица.

– У Мионици тренутно раде само два предузећа, фабрика стиропора „Фима“ и „Прецизни лив“ – каже Драган Гавриловић, председник општине Мионица. – Мање од 1.000 је запослено, општина је сврстана међу најнеразвијеније у Србији. Што је најгоре, пропале су инвестиције и у туризму.

Гавриловић вели да је приватизација практично докрајчила све фирме које су раније функционисале. Помиње Мо-дну конфекцију „Младост“, која је имала више од 500 радника, а данас зврји празна. Слично је у пољопривреди.

– Од три фабрике за флаширање воде за пиће на подручју наше општине, једино, додуше смањеним капацитетом, ради „Миони“, инвестиција београдске „Делте“ – каже Гавриловић.

Творац центра „Чигота“ на Златибору, др Милисав Чутовић, пре шест година је у Бањи Врујци почео градњу Прве нове бање – комплекса четири базена укупне површине око 2.500 квадратних метара, највећег те врсте у Србији. Такође, градњу велелепног хотела од 8.500 квадрата, у који је уложено око 11 милиона евра. Градња је стала, јер пара нема, а Чутовићу је у међувремену одређен притвор због малверзација око продаје станова.

– Питање је шта ће бити са Чутовићевим комплексом базена у предстојећој летњој сезони – каже Гавриловић. – У његовом хотелу и бањском комплексу требало је да се запосли велики број радника, али то је сада неизвесно. Штета, јер Бања Врујци има велике потенцијале, само прошлог лета бивало је по 10.000 посетилаца дневно, лековитост воде и блата надалеко се прочула. То је, уосталом, бања најближа Београду.

Хотел „Топлице“ који доминира бањом требало би да има једну резиденцију од 137 квадрата, 16 апартмана до 60 квадрата, око 40 соба са укупно 140 кревета. У објекат је уграђено више од 300 тона гвожђа и арматуре.

– Покушавамо уз помоћ државе да инвеститоре заинтересујемо да улажу у нашу општину – каже Гавриловић. – С обзиром на то да је Мионица међу неразвијеним општинама, надамо се да ћемо, у складу са закључцима Владе Србије, имати предност код државе у добијању одређених инвестиција.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend