Мисија ММФ почетком маја у БГ, разговори и о платама и пензијама

0
(0)

Београд — Нова мисија ММФ-а долази почетком маја у Београд и остаће две недеље, најавио је министар финансија Синиша Мали.

Он је истакао да добри финансијски резултати у првом кварталу ове године најављују могућност повећања плата и пензија, као и да ће се о томе одлучивати у септембру.

„У првом кварталу 2019. смо остварили суфицит од 15,8 милијарди динара, а планирали смо дефицит од око 19 милијарди, дакле 35 милијарди смо имали бољи резултат од плана. Да ли то значи повећање плата и пензија, не аутоматски. Али, ако се, што би народ рекао по јутру дан познаје, и ако наставимо са добрим резутлатима, ми ћемо у септембру видети да ли имамо фискалног простора за то повећање“, рекао је Мали у изјави за Тањуг.

Kаже да ће се са мисијом ММФ-а анализирати резултати остварени 2018, као и све активности које се раде са њима када је реч о наставку структурних реформи и свега што је везано за одржање финансијске стабилности и привредног раста.

„Важно је то што је ММФ заједно са Светском банком направио извештај са пројекцијом да ће стопа раста спрске економије до краја 2023. године износити четири одсто, што значи да ће кумулативно наш БДП на крају тог прериода бити већи за 21,1 одсто.“

Мали истиче да се, такође, процењује, да ће БДП по главни становника који је 2018. године био 7.207 долара на крају 2023. бити око 10.394 долара, што је повећање од 44 одсто.

„Толики ће бити раст БДП по главни становника уколико остваримо ове стопе раста о којима прича ММФ, дакле не Синиша или било ко други већ ММФ“, навео је министар и додао да је то најважнији показатељ квалитета живота грађана.

Зато су, додао је, биле важне реформе покренуте 2014. и други резултати остварени по питању суфицита и смањења јавног дуга, као и повећања запослености.

Србија је, прошле године, имала раст БДП-а од 4,3 одсто по чему смо међу 10 најбољих економија у Европи.

„Дакле, растемо све брже и имамо све већи број инвеститора, отварамо нове фабрике и километре аутоптуа. Што је већа привредна активност, то има више пара у буџету, чиме се отвара могућност за повећање плата и пензија“, истиче Мали.

Министар је подсетио да је председник Србије Александар Вучић рекао да, ако добро радимо и ако су нам економски резултати добри, очекује нас знатно повећање и плата и пензија.

„Све што радимо по питању реформи и јесте усмерено ка томе да се животни стандард грађана Србије повећа у што краћем временском периоду“, закључио је Мали.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Држава презадужена, 2021. замрзавање зарада у јавном сектору

5 (3) У 2021. години потребна је контрола раста пензија и плата, а оправдано би …

ЗЛАТНО ДОБА Могуће смањење пензија у Србији

3.9 (7) Професор емеритус Алфа универзитета Љубомир Маџар сагласан је са оценом Фискалном савета Србије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *