Младен Петковић, напредњак из афере Kрушик сада уништава Застава оружје

Младен Петковић, напредњак из афере Kрушик сада уништава Застава оружје

Након афере “Kрушик” и приче о коруптивној трговини оружјем, готово идентичан начин пословања примењен је у фабрици “Застава оружје” из Kрагујевца. Поново је у посао укључена фирма ГИМ и поново се наводи да је у читавом послу и финансијер СНС и трговац оружјем, Слободан Тешић. Оно што је такође идентично у обе афере јесте и учешће Младена Петковића, накада првог човека Kрушика, сада директора “Застава оружје” и члана Српске напредне странке.

Афера “Kрушик” дуго је заокупирала пажњу јавности Србије. Прича о покојном оцу министра Небојше Стефановића, Бранку Стефановићу, фирми ГИМ, куповини оружја по повлашћеним ценама и препорадији истог за далеко већу суму, након чега би новац завршио на приватним рачунима, никада није добила епилог, а људи који су били њени актери не само да нису позвани на одговорност, већ су неометано наставили да се баве својим бизнисима.

Један од њих је и Младен Петковић, бивши директор Kрушика, на којег афера око пословања ваљевске фабрике није ни мало утицала. Штавише, он је, како су раније медији наводили, награђен местом директора “Застава оружје” где је, по свему судећи, наставио праксу установљену за време мандата у Kрушику.

Подсетимо, портала Нова.рс је екслузивно објавио уговоре на основу којих се види да је из Србије током прошле године извезено оружје у вредности од скоро два милиона евра у Саудијску Арабију. Роба из фабрике „Застава оружје“, чији је директор Петковић, испоручена је Министарству одбране Kраљевине Саудијска Арабија преко два посредника, од којих је један фирма ГИМ, позната по умешаности у аферу „Kрушик“, а други фирма Ларкмонт Холдингс ЛТД, чије се седиште налази на Британским Девичанским Острвима и за коју потпредседница ССП Мариника Тепић тврди да је у власништву финансијера СНС, Слободана Тешића.

Оно што је спорно у поменутом послу, поред учешћа актера који су јавности познати по умешаности у аферу “Kрушик”, јесте и чињеница да је између фабрике “Застава оружје”, као произвођача и Министарства одбране Kраљевине Саудијске Арабије, као крајњег корисника, стоје чак два посредника (горепоменуте фирме) и да није познато колико су новца те фирме зарадиле на основу провизије. Такође, није познато да ли су посредници испунили своју законску обавезу и новац од провизије, односно зараде стечене препродајом оружја, уплатили фабрици “Застава оружје”.

Петковић – награђен за губитке у Kрушику

У периоду док је јавност била засута информацијама како трговци оружја блиски владајућој Српској напредној странци извлаче новац из Kрушика, медији су извештавали да је имовина бившег директора ове ваљевске фабрике била у констатном расту. Подсетимо, Балканска истраживачка мрежа (БИРН) објавила је у окотбору 2019. години да су Петковић и његова супруга за годину дана стекли непокретности вредне најмање милион евра.

Почетком 2020. године недељник НИН је објавио текст “Донације из БИА пословна тајна” у ком наводи да је Петковић, уз сагласност фабричког Надзорног одбора, уплатио Безбедносно-информативној агенцији (БИА), у последњем кварталу 2018. године две донације у укупној вредности од 640.000 динара.

Младен Петковић директор Застава оружје Фото:Јово Мамула/министарство одбране
У тексту се наводи се да су те исплате ишле са посебних рачуна, који нису блокирани, као што је то случај са главним рачуном фабрике који је у блокади од 27. јануара 2017. због чега неки повериоци Kрушика три године не успевају да наплате своја потраживања.

Да ствар буде чуднија, пара за донације је било, али није за редовно пословање, због чега је Kрушик морао да се задужује код банака.

НИН је пренео да се у одлукама о донацијама наводи да је 100.000 динара додељено БИА „ради покрића средстава за израду техничке документације за реконструкцију степеништа и дела фасаде ПУ (Полицијске управе) Ваљево“, док је 540.000 динара додељено „ради реконструкције степеништа и дела фасаде ПУ Ваљево“.

Само месец дана касније, Kрушик је због беспарице од Српске банке узео кредит од два милиона евра, а у марту исте године Петковић је од Српске банке тражио да се продужи рок за враћање последње рате (449.966 евра) старог кредита од 2,25 милиона евра, пренео је НИН, уз напомену да је „донацију од Kрушика примио директор БИА Братислав Гашић, „Петковићев страначки колега из СНС-а.

Према писању дневног листа Данас, Kрушик је за време Петковићевог мандата највише извозио у САД, Уједињене Арапске Емирате и Саудијску Арабију, при чему су последња два тржишта под потпуном контролом, односно држе их приватни трговци оружја блиски државном врху, пре свих Слободан Тешић и фирма ГИМ – који се управо помињу у тексту нашег портала.

ГИМ и Тешић су, према наводима узбуњивача Александра Обрадовића и доказима које су прикупили истраживачки новинари, у време директоровања Младена Петковића, од Kрушика куповали мине, гранате и ракете испод цене, односно знатно јефтиније и од државне компаније за извоз наоружања и војне опреме – Југоимпорта СДПР.

Пре него што је у новембру 2018, након што је одобрио донације за БИА-у, Младен Петковић постављен за генералног директора „Заставе оружја“, са те функције је, без икаквог образложења, смењен пуковник Милојко Брзаковић који није дозвољавао да се Заставино оружје било ком трговцу продаје без аванса или испод цене, наводи се у тексту Данаса и додаје да је свету оружарског бизниса јавна тајна да иза смене Брзаковића и именовања Младена Петковића на место генералног директора Заставе оружја стоје директор БИА Братислав Гашић и највећи српски трговац оружјем Слободан Тешић.

Аутор: Војислав Милованчевић, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Мали награђен за криминал, корупцију и афере: Кандидат за премијера!?

Мали награђен за криминал, корупцију и афере: Кандидат за премијера!?

Они који су доследни у својој оданости СНС-у грабе високо ка врху, а уколико напредњаци …

Истражни суд у Палерму: Мило Ђукановић у предмету против бившег албанског нафтног тајкуна

Истражни суд у Палерму: Мило Ђукановић у предмету против бившег албанског нафтног тајкуна

У документу истражног судије Алфреда Монталта осим црногорског председника, поменут је и његов брат Ацо …

2 Коментара

  1. Ziv je nesin tata , iz bunkera pljacka zemlju a za to i evo vam dokaza da nisu ni prestajali sa pljacom a vi radnci Cutite.

  2. EKSPLOZIJA I JOŠ NEŠTO VIŠE, E PA ŠTA?

    U kratkom vremenskom razdoblju kod nas se dešavaju samo eksplozije od onih političkih, materijalnih i ideoloških. U namenskoj industriji “Sloboda” u Čačku za kratko vreme desiše se tri eksplozije u skladištu, na sreću bez žrtava, pre toga eksplozija u fabrici “Milan Blagojević” u Lučanima, gde je bilo i žrtava, eksplozila u “Prvom partizanu” u Užicu. Po svemu sudeći niko nije kriv, sabotaža nije dokazana, to isto i drugima se dešava. Eksplozija kriminala u poljoprivrednom dobru “Jovanjica” mnoge je zahvatila, ali nemaju posledice, jedino je dobro što se družili sa marihuanom, u “Krušiku” u Valjevu gde je kriminalizovana prodaja gotovih proizvoda uz oberučke podrške oca jednog ministra, isti scenario i sa istim čelnikom se odvija i u “Zastavi oružje u Kragujevcu”. Kupovina stana jednog ministra od poklonjenim parama ženine tetke iz Kanade. Koferče s parama jednog političara završi tamo gde je trebalo i sve se na brzinu svetlosti zaboravi. Ispade da su sve te manipulacije i akcije legalne i ne sukobljavaju se sa zakonom ili neko im gleda kroz prste po mraku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *