ММФ стиже са новим списком уцена

ММФ стиже са новим списком уцена

Београд — Најава представника ММФ-а да ће у септембру посетити Београд може да значи и да мисија доноси нове захтеве, упозоравају економски стручњаци.

У министарству финансија очекују да ће представнике међународне финансијске институције уверити да им је циљ да среде јавне финансије и зауздају раст дуга.

Најављени долазак ммф-а у Београд није нешто чему би српска влада требало да се радује, судећи по проценама стручњака.

Посета мисије међународног монетарног фонда значи много невоља, каже за Б92 Драгомир Јанковић из Европског економског института. 

Први и већ добро познати проблем о коме ће представници те институције разговарати са домаћим званичницима – превелика јавна потрошња. Ту се листа непријатних тема не завршава. 

“Неликвидна привреда, неликвидна држава, проблеми око закона о НБС, смена гувернера, претерани захтеви у вези са социјалном политиком, мислим ту на захтеве пензионера, и свих социјалних група, претерани притисак на државу са становишта ново-незапослених, такође најава соцојалне структуре енергената односно социјалне цене енергената” 

За наставак преговора о новом аранжману, каже Јанковић, влада треба да увери ММФ да ће наведена питања бити решена у складу са принципима штедње. 

У министарству финансија кажу да су спремни да та очекивања испуне, и да је ова година већ изгубљена, али да је буџетом за 2013. годину већ планирано озбиљно умањење минуса у државној каси. 

“Ми верујемо да ћемо када представимо све те чињенице о фискалној консолидацији мисији током септембра направити корак ка обнављању преговора са ММФ-ом, желимо да уочи будежта за 2013. постигнемо нови споразум”, каже Влајко Сенић из Министарства финансија. 

Сенић верује и да су предстојећи разговори, прилика за одмрзавање односа ММФ-а и Београда, и отклањања свих недоумица када је реч о новом закону о Народној банци Србије. 

Будућим потезима влада и скупштина показаће да немају намеру да се мешају у рад независне институције као што је народна банка, као и да им је циљ да среде јавне финансије.

 

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Брнабић са шефицом ММФ о структурним реформама и финансијској стабилности Србије

Брнабић са шефицом ММФ о структурним реформама и финансијској стабилности Србије

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са новом шефицом Kанцеларије Међународног монетарног фонда (ММФ) …

Kолико дугујемо банкама у Србији?

Kолико дугујемо банкама у Србији?

Kрајем јула по банкарским кредитима у Србији укупно се дуговало 3.011 милијарди динара, пише у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *