Јесења сетва зависи од мера Владе

0
(0)

Београд — Мере Владе за санирање последица суше потребно је хитно и остварити, како би јесења сетва била боље припремљена и обављена, сагласни су пољопривредници.

Председник Управног одбора Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш оценио је у да су те мере „више него добре и неопходне пољопривредницима у овој тешкој ситуацији“, али је истакао да ће бити само „слово на папиру и обећање“ уколико не буду прецизиране и што пре реализоване.

Министарство пољопривреде, сматра Киш, мора сваку предложену меру конкретизовати, да би се тачно знало ко, шта и колико ће помоћи добити свако газдинство, кад ће и на који начин та помоћ бити остварена, јер, како је рекао, многи произвођачи, за сада, „не виде себе у тим мерама“. 

Киш је напоменуо да би требало јасно навести колике ће бити субвенције за дизел гориво и под којим условима ће пољопривредници добијати бонове. 

Председник Скупштине Асоцијације пољопривредника Мирослав Ивковић изјавио да ће од најновијих владиних мера помоћи аграру „пољопривредници имати користи и свако може да се пронадје у некој од њих“, али је напоменуо да се не може очекивати да држава надокнади сву штету од ове велике суше. 

Сада би се требало усредсредити на то да, у спровођењу мера, пољопривредницима буде обезбеђено регресирано гориво, као и новац за куповину квалитетног семена и минералног ђубрива.

Он је, медђтим, упозорио да би евентуална забрана извоза житарица била штетна за непосредне пољопривредне произвођаче јер би то, имајући у виду ранија искуства, корист донело само трговцима пољопривредним производима.

На нужност обезбеђивања повољних услова за сетву упозорио је и председник Удружења „100 паора плус“ Војислав Малешев наглашавајући да би, у спровођење мера Владе Србије активније требало да буде укључена републичка Дирекција за робне резерве. 

Тебало би омогућити и откуп пшенице по реалним паритетима, како би произвођачи што повољније набавили репроматеријал за сетву. 

Малешев истиче да би требало испоштовати и раније дата обећања, пре свега, она о инвестицијама у пољопривреди од укупно 1,2 милијарде динара јер су, како је рекао многи пољопривредници уложили у машине и опрему значајна средства, очекујући помоћ државе.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кредите би потрошили да врате дугове држави: Угоститељи незадовољни мерама Владе

0 (0) УГОСТИТЕЉИ у Србији незадовољни су мерама које је Влада Србије јуче усвојила како …

Предузетници траже од државе мере за нормалан наставак рада

5 (3) Иницијатива предузетника у Србији предложила је Влади Србије пакет мера које представљају минимум …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend