ММФ у игри мачке и миша

ММФ у игри мачке и миша

Најава Међународног монетарног фонда да ће његова мисија у септембру посетити Београд, али да неће разговарати о новом аранжману с Владом Србије, није добар сигнал и у суштини би се могло рећи да ми сада хоћемо с ММФ-ом, али они не журе на договор с нама.

Све је јасније да плаћамо цену предизборне кампање и тврдоглавости Владе Мирка Цветковића и неспремности да постигне договор с ММФ-ом, али је свему вероватно кумовала и реторика садашњег премијера Ивице Дачића и људи њему блиских, који су током кампање тврдили да нам мисија и не треба. Дачић је касније променио причу и ставове, али по свему судећи, то није било довољно да преговори о новом аранжману почну одмах, а нама се свакако жури. Такође, немали број домаћих економиста тврди и да ММФ сада жели да искористи ситуацију за коју смо сами криви и да Влади испоручи неке нове захтеве да би се договор постигао и одобриле нове транше кредита. 

Економски аналитичар Мирослав Прокопијевић сматра да најава ММФ-а да се неће бавити аранжманом несумњиво представља ударац за домаћу политику и упозорење да мења курс.

– Рекао бих да је то с НБС-ом ствар која забрињава, али још више забрињава најава да ће се повећавати порези, а неће се смањивати државна потрошња, што је корак у погрешном правцу, као и све најаве да ће држава радити све могуће: и градити путеве, давати „Шинвозу„ послове, градити фабрике оружја с Русима… ММФ ће само изразити забринутост због макроекономских показатеља, али ако Србија доживи банкрот, неће прекинути сарадњу већ ће сагледати ситуацију и спремност Владе да нешто уради, па ако постоји спремност на резове, Фонд се може укључити и пружити извесну помоћ да се ситуација преброди – закључио је Прокопијевић.

Професор Београдске банкарске академије Хасан Ханић сматра да није добар сигнал што је ММФ најавио да се приликом боравка мисије Фонда неће разговарати о аранжману, али, с друге стране, сматра да је ММФ-у потребан још један међукорак између два разговора о аранжману да би се детаљније упознао с економском ситуацијом у Србији.

– Они сигурно желе да поставе неке нове услове под којима може да се разговара о новом аранжману, као и да виде колико и како се испуњавају они које су већ поставили – каже Ханић, додајући да је могуће да ће тражити неке измене новог Закона о НБС-у, што наша влада неће дочекати неспремна.

– Договор с ММФ-ом је важан, како због потенцијалних иностраних инвеститора, тако и због новог задуживања – рекао је Ханић, који сматра да се никако не би могло рећи да је Србија пред банкротом јер сви економски показатељи говоре да је држава ликвидна и солвентна и да се тога не треба плашити.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић сматра да је „очигледно да најављени долазак ММФ-а у Србију представља, у извесном смислу, наставак притиска који се види већ неко време, када су се они (Фонд) огласили званично о увођењу новог Закона о Народној банци Србије”.

– Ја мислим да је то такође с једне стране и неспремност ММФ-а да настави разговоре са Србијом, што се показало чак и с бившом Владом у фебруару, када је, барем за јавност Србије, било помало мистериозно зашто су ти преговори прекинути – каже Савић.

Влада Србије и ММФ су 29. септембра 2011. договорили кредитни аранжман „из предострожности„, вредан око 1,1 милијарду евра. Борд извршних директора ММФ-а требало је да 23. децембра разматра прву ревизију аранжмана, али је одложио одобравање пошто усвојени буџет Србије за 2012. није био у складу с договореним програмом. Канцеларија ММФ-а у Београду је 20. јануара саопштила да је ревизија аранжмана „из предострожности„ са Србијом одложена јер ниво задуживања у буџету за 2012. премашује договорене границе. Шефица ММФ-а за Србију Зузана Мургасова је у фебруару рекла да ће разговори бити настављени после избора, с новом Владом. 

 

Дневник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Председница невладине организације за заштиту животне средине ОСНА Весна Јаковљевић изјавила је да се приватизацијом …

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Српска напредна странка је депонија политичких превараната, паразита и штеточина, најсрамнијих манекена несреће која три …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *