четвртак , јануар 18 2018

Много си Суљо почео да кевћеш, много…

Председник Бошњачког националног већа (БНВ) Сулејман Угљанин позвао је Европску унију, Организацију за европску безбедност и сарадњу и Уједњене нације да трајно реше статус Санџака и Бошњака у Србији.

На свечаној седници у оквиру обележавања 100. годишњице од одржавања Сјеничке конференције, Угљанин је рекао да је након Берлинског конгреса Санџак подељен, без икаквог правног акта и документа, у „целофан“ који се звао Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.

„Данас се тај целофан отвара, јер ми хоћемо да видимо ко смо и где смо. Питање о томе шта се тада десило треба да отворе научници, а ми ћемо да подржимо све оно што каже наука, од које тражимо истину и да не дозволи фалсификате“, рекао је Угљанин.

Он је истакао да Бошњаци, као део јединственог националног корпуса с Бошњацима у Босни и Херцеговини, траже да буду језичак на ваги у мирном решавању југословенске кризе и европском путу Србије.

„Дејтонским споразумом је заустављен рат у БиХ, али није решена југословенска криза. Међународни фактори су признали етничко чишћење као свршен чин и великосрпским агресорима су дали део територије, а нису решили статус Санџака, иако смо ми од почетка подржавали мировне процесе и очували мир као изразито мешовита национална средина“, рекао је Угљанин.

Он је додао да очекује помоћ од Црне Горе, али и од Србије, да помогну Бошњацима да добију своја права и тло под ногама.

„Бошњаци су Црној Гори дали пуни допринос европским и евроатлатским интеграцијама и поносни смо на то што се она одвојила од Милошевећеве терористичке машинерије, која је претила да уништи цео Балкан. Зато са правом очекујемо да Црна Гора сада и нама помогне“, рекао је Угљанин.

Он је додао да ће Бошњаци опстати на овим просторима само ако њихова деца буду знала ко су, шта су и коме припадају, а да у томе важну улогу има наставно особље у овдашњим школама.

Бошњачко национално веће је раније 2017. годину прогласило годином Сјеничке конференције, која је одржана 13. и 14. августа 1917. године.

Бета

Актуелно

Оливер Ивановић: Из Митровице ће се повући државни и парадржавни ресурси, отићи ће и до главе обријани „туристи“ – остаће Оливер!

У ауторском тексту који Победа инфо ексклузивно објављује, кандидат за градоначелника Косовске Митровице Оливер Ивановић …

Драган Сикимић изабран за новог директора Агенције за борбу против корупције

За новог директора Агенције за борбу против корупције изабран је Драган Сикимић, заменик директора Националне …

3 Коментара

  1. Саобраћајац

    Овог лудака под хитно на принудно лечење.
    Он много дрскије наступа него шиптари 81-е.
    Да се не бисмо после чешали по глави, овоме треба показати где му је место..

  2. Прави капиталац !

  3. Човек пати од опасне амнезије и кризе идентитетат. Какво „бошњљчко питање и идентитет“ турци су протерани са ових простора давно, давно, и он има среће што му је дозвољено да остане и живи ту, а не да још и тражи нешто. Суљо погледај мало у историске књиге па ћеш схватити ко су потурице и шта су, и одакле води порекло народна изрека „Прод’о веру за вечеру…“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons