Монографија „Српско поморје од 7. до 10. столећа“ (електронска књига у пдф формату)

Монографија „Српско поморје од 7. до 10. столећа“ (електронска књига у пдф формату)

Нова књига београдског стручњака за Средњи век, др Ђорђа Јанковића, објављена је у папирном и електронском облику

• Поред синтезе читавог века модерне археологије, књига ексклузивно доноси и резултате најновијих истраживања који су од велике важности за спознају етногенезе народа Источног Јадрана.

• Издавачи папирног издања: Српско археолошко друштво и Завичајни музеј Херцег-Нови

• Издавач електронског издања: Културна мрежа „Пројекат Растко“

Нова књига београдског научника Ђорђа Јанковића је археолошко виђење прошлости једног дела некадашње српске државе, Поморја, дакле, области од ушћа Дрима до ушћа Цетине. Окосницу књиге чине археолошка налазишта из Црне Горе, од којих је нека и сам аутор истраживао. Аутор се није задржао само на Поморју, већ је, вођен археолошким особеностима, у разматрања укључио и Метохију, данашњу Албанију и друге области, битне за разумевање оновремених збивања у Поморју.

Монографија „Српско поморје од 7. до 10. столећа“

У књизи је кроз поглавља обрађено неколико тема о којима је аутор располагао са довољно грађе. То су археолошки слојеви образовани у одређеним историјским околностима, фазама кроз које је пролазило Поморје у 7-10. столећу. Затим је приказао гробне налазе из времена пред арапски напад 866. године, када су Арапи пробали да се трајно населе у Боки. Сакупио је и обимну грађу о црквама и њиховом каменом украсу, као и о градовима.

На основу податка које пружају покретни археолошки налази, као што је накит из ископаваних гробаља или грнчарија из утврђења и манастира, показао је који су народи живели: претежно Срби, а уз њих и Латини. Значајан простор аутор је посветио Комани – Кроја култури образованој између Охридског и Скадарског језера у 9. столећу, коју овај аутор приписује Црвеним Хрватима. На крају је дата општа слика друштва и историје Србије у Поморју, а нарочито Цркве.

Књига је драгоцен допринос спознавању прошлости и културе југоисточне Европе у 7-10. столећу. У њој је објављена нова археолошка грађа, до сада непозната, пре свега из манастира Иловице и Свача. Ту су и нова тумачења и датовања старих података, као у случају крстионице из доба кнеза Вишеслава, цркава у Дољанима и Дукља, гробља у Каменом, Комани – Кроја културе, итд. Књига је снабдевена великим бројем слика археолошке грађе, како оне покретне (грнчарија, накит, делови појасева и сл.) тако и оне непокретне (планови цркава, градова, двораца), што омогућује читаоцу да сам доноси закључке о запретаној прошлости Зете и Срба. На неки начин, књига је и одговор на бројне научно неутемељене публикације о наводној посебности Црне Горе према Србима и Србији у Средњем веку.

Др Ђорђе Јанковић је аутор бројних научних чланака као и монографија „Подунавски део области Аквиса у ВИ и почетком ВИИ века“ (1981), „Словени у југословенском Подунављу“ (са М. Јанковић, 1990) и „Српске громиле“ (1998). Шеф је Катедре за средњевековну археологију Филозофског факултета у Београду, професор на Академији за уметност и конзервацију СПЦ и доскорашњи председник Српског археолошког друштва.

Дистрибуција за Србију: Књижара „Иницијал“, Кнез Михаилова 35, Београд, е-пошта: инфо@иницијал.цом, телефон +381 (11) 639-232 (од септембра 2007)

Дистрибуција за Црну Гору: Завичајни музеј у Херцег-Новом, е-пошта: музеј@цг.yу телефон: +382 (69) 514 661

 

Растко.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Трибина поводом књиге Владимира Кршљанина „Србија и Русија“

Трибина поводом књиге Владимира Кршљанина „Србија и Русија“

У РУСКОМ дому у Београду 13. марта од 18 сати биће одржана трибина „Перспективе српско-руских …

Новопазарски краљ хероина Расим Љајић

Новопазарски краљ хероина Расим Љајић

МИНИСТАР трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да јавни тужилац треба да реагује …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *