Економија

Мораторијум на кредите банака истиче – шта са дуговима

Банке опрезне с продужењем рокова отплате кредита, које је омогућено прописима Народне банке Србије
Други двомесечни мораторијум на кредите банака истиче за мање од две седмице, па се намеће питање шта дужницима ваља чинити. Неко коме је плата стизала редовно и без умањења, а определио се за паузу у плаћању обавеза, има на располагању та средства која је, условно речено, уштедео. Другима пак, који нису имали ту срећу с примањима, био је истински предах. Али се намеће питање како даље, банкарским речником речено, реструктуирати дугове. Тачније, пролонгирати их.

Народна банка Србије донела је у претходном периоду мноштво мера како би грађанима омогућила отплату дуга, али и ново задужење. Многе од њих нису код банака наишле на плодно тле. На пример, банкама је омогућено да одобре стамбени кредит са само десет одсто учешћа, уместо 20, што је опште правило. Међутим, таквог зајма у пракси нема, чак и код банке која га огласи да има. Један читалац је поднео захтев за стамбени зајам с учешћем од десет одсто, а банка га је одбила с образложењем да постоји неки проблем с фирмом у којој ради и да ипак мора да да учешће од 20 одсто. Како се у његовом случају ради о фирми с добрим рејтингом, јасно је да је банка нашла само изговор да не одобри такав зајам.

Централна банка је пословним банкама омогућила да клијентима могу да продуже отплату стамбеног зајма за пет година, а кеш за две године. Читаоци кажу да ни тога нема у пракси, па питају чему такве мере Народне банке. Подсећања ради, ти зајмови, сада са дужим роком отплате, за банке више не би требало да буду оптерећење, јер је за њих централна банка смањила издвајање обавезних резерви. Банке су опрезне, процењују ризик, а то се види и из одговора Војвођанске банке на питање да ли клијентима омогућују пролонгирање кредита на поменутих пет или две године.

– Због специфичности и комплексности теме, у Војвођанској банци се анализира и разматра примена ове одлуке. Као и увек до сада, обезбеђивање најбољих услова за наше клијенте је од примарног значаја уз поштовање свих регулаторних захтева.

Да су банке опрезне, потврђује и Зоран Грубишић, професор на Београдској банкарској академији.

– Мере Народне банке представљају само могућност, али не и обавезу банака да одобре пролонгирање зајма. Оне ће у сваком појединачном случају то процењивати. Формално посматрано, запосленост још није пала и то је заустављено исплатом минималца. Видећемо шта ће бити када и ако државне паре пресахну. Приватни сектор ће се понашати рационално и несумњиво ће отпуштати. На то указује и ММФ. Видећемо како ће се банке онда понашати – каже Грубишић.

Банке су и до сада имале могућност да клијентима који западну у тешкоће изађу у сусрет тако што ће им дати додатни рок отплате или грејс-период у отплати зајма и увек је био савет банкара да покушају да испреговарају дуг. Отуда код нас и велики број кредита за рефинансирање постојећих зајмова.

И у Удружењу банака кажу да су поменуте мере банкама дате као могућност, а да ли ће и у којој мери оне ту могућност искористити, зависи од процене ризика и пословне политике сваке банке.

– У овом тренутку немамо прецизне податке, али верујемо да ће ове додатне опције постати актуелне тек по истеку мораторијума. За клијенте који нису одбили мораторијум тече застој у отплати обавезе и они сигурно нису заинтересовани да мораторијум прекидају ради примене ових опција, већ ће то евентуално учинити тек по његовом истеку. Још једном скрећемо пажњу да дужи рокови отплате значе и више плаћене камате, тако да саветујемо грађанима да у сарадњи са својом банком пронађу оптимално решење за себе у складу са сопственим могућностима – кажу у Удружењу банака.

Рајфајзен банка у одговору на наше питање наводи да је предвидела могућност продужења рока отплате кредитних обавеза у складу са препорукама НБС, а у случајевима када клијент захтева овакав вид олакшице у отплати.

– Ипак, ми у протеклом периоду нисмо забележили интересовање клијената за продужење рока отплате, а разлог томе је највероватније чињеница да је мораторијум на отплату кредитних обавеза још увек на снази – наводе у овој банци.

У Адико банци кажу да је време у коме се налазимо изузетно изазовно за све, и за банке и за грађане.

– Народна банка Србије је досадашњим мерама доста олакшала грађанима, а ова нова мера која се најављује јесте додатно олакшање како би сви што боље прошли кроз пандемију ковида 19. Подсетимо, други мораторијум је на снази до краја септембра. И у овој ситуацији Адико банка ће се трудити да изађе у сусрет сваком свом клијенту који има потребу за оваквом мером – истичу.

Као и до сада, додају, сваки случај ће разматрати појединачно и трудиће се да нађу „најбоље могуће решење за сваког клијента, било да он има стамбени било кеш кредит”.

– Тренутно се разматра који је то најбољи модел примене нових мера у односу на то шта су потребе клијената и очекујемо да, и Адико, а и остале банке на тржишту, ускоро на својим сајтовима обавесте клијенте како ће одлука НБС бити спроведена – кажу у овој банци.

Јована Рабреновић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!