Мораторијум на отплату кредита ступио на снагу, нема принудне наплате

Мораторијум на отплату кредита ступио на снагу, нема принудне наплате

Народна банка Србије јуче је прописала мораторијум на отплату кредита који је обавезујући за све банке и односи се на сва физичка и правна лица. Одлуком обухваћени и лизинзи.

Жељко Јовић из Народне банке Србије рекао је да је Извршни одбор НБС донео одлуку у којој се налаже свим банкама да спроведу мораторијум или застој у отплати свих лица која су клијенти банке у року од 90 дана. Одлука се односи на сва физичка и правна лица.

„Одлука је ступила на снагу данас. Банке имају обавезу да на својим интернет сајтовима поставе понуду и то значи да сви имају право на застој отплате у наредних 90 дана. Једино у случају да клијенти не желе да имају застој, они су у обавези да се јаве у наредних 10 дана својој банци и захтевају да наставе са отплатом“, рекао је Жељко Јовић.

Додао је да ће рате бити додате на крају отплатног периода, односно рок отплате ће бити продужен за три месеца.

Принудне наплате, како је Јовић истакао, током ванредног стања неће бити.

„У нашим прописима је наведено да се банке обавезују да у условима ванредног стања не предузимају нагле мере као што су извршења и наплате“, навео је Жељко Јовић.

Истакао је да иста правила важе и за лизинге и да свако може да затражи да настави са отплатом лизинга.

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Шумадија: Зауставимо штетни Закон о водама на референдуму, потпишите петицију!

Шумадија: Зауставимо штетни Закон о водама на референдуму, потпишите петицију!

Шумадијска регија сматра да је предложени Закон о водама штеточински и позива Kрагујевчане да потпишу …

Сећање на “Крваву литију”: Дан када су црква и народ устали против Конкордата (видео)

Сећање на “Крваву литију”: Дан када су црква и народ устали против Конкордата (видео)

Сећање на “Крваву литију”: Дан када су црква и народ устали против Конкордата, што их …

Један коментар

  1. Као пензионер, у годинама где ме хвата Закон о заштити Корона вирус, подржавам мере Владе Србије. Али су не доречене?…Км. општине, градске скупштине, парламент, институције, све се саскрило у мишју рупу?… Дијетално се храним, где други, па и најрођенији, не могу то да купе где ја хоћу, а уједно су заузети на послу? Друго, како подићи новац из банке”Поштанска штдионица”?… Немам картицу за ИБОКС, те морам моју платну картицу дати најближима да дигну новац и плате трошкове? То је највећи проблем, јер то није јавно дато него преко Кол Цетара, а ту је велика навалица пензионера и других особа?..Значи, није се, по речима владе Србије дошло до сваког пензинера Србије?…Имам заштитну маску, рукавице, излазим само на терасу стана, не могу ништа сам да урадим, и са извињењем, осећам се као у неком затвору, а не у притвору? пензионера, те је за мене ово чист затвор, као да сам унапред осуђен на робију!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *