Москва: Двоструки аршини за Србе и Албанце

0
(0)

Москва — Међународне организације и западне структуре на Косову и Метохији очигледно примењују двоструке аршине према косовским Србима и косовским Албанцима.

То је у Москви рекао председник Одбора за спољне послове руске Думе Алексеј Пушков. „Моје лично мишљење је – ако међународне организације и западне структуре толико пажње поклањају безбедности косовских Албанаца, онда није јасно зашто толико мало пажње посвећују безбедности српске мањине. То су очигледни двоструки аршини „, рекао је Пушков.

Он је у Думи разговарао с председником Скупштне Србије Небојшом Стефановићем, а затим је учествовао и на састанку Стефановића с председником Думе Сергејом Наришкином. 

Пушков је рекао да је на састанку код Наришкина потврђена позиција српског руководства по питању непризнавања косовске независности. 

„Русија је истог става и подржаваће позицију Србије по том питању“, рекао је Пушков. 

Према његовим речима, став Русије је да је изузетно важно осигурати безбедност за српско становништво на Косову.

„Знамо да ту постоје озбиљни проблеми и Русија у међународним организацијама стално скреће пажњу на то, руски новинари често иду у тај регион и руско јавно мњење је добро обавештено“, додао је он. 

Пушков је са Стефановићем разговарао о међупарламентарним везама, при чему су они дошли до заједничког закључка да се оне морају развијати не само на нивоу одбора за спољне послове, већ и одбора за економију, енергетику и друга питања. 

Једна од тема био је и пројекат „Јужни ток“, за који Пушков каже да је „носећа конструкција“ савремених економских и енергетских веза двеју земаља. 

Председник Скупштине Небојша Стефановић затражио је у Москви подршку Русије захтеву Београда да се за Србе на Косову морају осигурати мир, безбедност и нормалан живот. 

„Руски партнер остаје чврст у свом ставу да подржава нашу принципијелну позицију“, рекао је Стефановић после разговора са својим руским колегом Сергејом Наришкином. 

„Ја сам истакао да ми само тражимо да се сви разговори одвијају у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН и неутралним статусом. То је важно и за руског партнера. Замолио сам, и то је нама веома важно, да се обезбеди мир, безбедност за Србе у покрајини, посебно на северу, и да се омогући да ти људи живе нормално“, рекао је Стефановић. 

Стефановић предводи делегацију Србије која борави у посети Москви. Он је пре подне учествовао на Међународном парламентарном форуму.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Ивановић: Очигледно да постоји заинтересованост да се Оливерово убиство не реши (видео)

5 (1) Мирослав Ивановић, брат Оливера, каже да је оптужница на Косову враћена на дораду …

Бивши шеф немачке шпијунаже: Долази време кад ће нам бити драго да нам Руси буду пријатељи

5 (3) ПОТПУНО су нереална очекивања да се Русија санкцијама може бацити на колена, оценио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend