Може то др. Кон, само мораћете поново да активирате бањички логор и сајмиште!

Може то др. Кон, само мораћете поново да активирате бањички логор и сајмиште!

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да су етички принципи јавног здравља другачији од општих етичких принципа, због чега би требало размишљати о начину за одвајање вакцинисане и невакцинисане популације.

Он је гостујући на ТВ Прва навео да су бројеви новозаражених ковидом мањи него раније, али да се повећавају, као и да је то неумитан процес у наредних неколико недеља, или до месец дана.

„Постаје рационално размишљати да се окупљају они који су заштићени, уз вакцину, тест или потврду о прележаној болести. Рационално је размишљати и (због оних) који желе да раде, угоститељи рецимо, морају да раде, морају да буду заштићени и да својим примером покажу шта од гостију очекују. Али ту постоји етичка дилема коју можемо да решимо”, казао је Кон, пренела је Бета.

Он је додао да велики део света прибегава „нечему што личи на дискриминацију” и да се аутоматски поставља питање да ли су такве мере противуставне, али да, по његовом мишљењу, професије које су везане за здравство треба подвргнути обавезној вакцинацији.

„Имате ситуацију да неко ненамерно може да зарази другу особу. (Слично већ чинимо вакцинацијом) против грипа, морбила, дифтерије… То су све законом обавезне вакцинације за здравствене раднике. Ту се само поставља питање воље, и то политичке воље. Као и увек, процењује се да ли мера може да се спроведе или не”, казао је Кон.

Коментаришући потребу за трећом дозом вакцине, Кон је казао да ће вакцинисани одлуку о томе доносити са својим изабраним лекаром, а да иако нова истраживања показују да две дозе имају ефикасност у спречавању заражавања од 42 одсто, и даље имају ефикасност против тежих облике ковида у 91 одсто случајева.

„Одређене су категорије које морају да приме трећу, старији од 70 или они који су слабијег имунитета, или они код којих се утврдило да немају стварање антитела. То су они који би морали да је приме, а општа препорука је да се прими она која је највише испитана, а то је Фајзерова вакцина, као и Модернина, обе су на информационој РНК технологији. Али одмах иза тога, може било која друга”, додао је Кон.

Васељенска

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Писмо Лекара за етику институцијама: Ако наставите пропаганду вакцина, следе тужбе

Писмо Лекара за етику институцијама: Ако наставите пропаганду вакцина, следе тужбе

ЈАВНО ОБАВЕШТЕЊЕ О ЛИЧНОЈ ОДГОВОРНОСТИ ЛЕКАРА И ОДГОВОРНИХ ЛИЦА у вези са одлукама, поступцима или …

Аустралијa: Жесток обрачун противника присилне вакцинације и полиције (видео)

Аустралијa: Жесток обрачун противника присилне вакцинације и полиције (видео)

Демонстранти у Аустралији, који се противе ковид мерама и обавезној вакцинацији, блокирали су ауто-пут Вест …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *