Муке сточара: Бикови прерасли откуп, уместо за сетву, новац троше на храну за животиње
Фото АП

Муке сточара: Бикови прерасли откуп, уместо за сетву, новац троше на храну за животиње

5
(1)

ПРОИЗВОДНА група одгајивача товних раса у Србији поднела је молбу Републичким робним резервама да се што пре обави размена меркантилног кукуруза за живу јунад. Како се наводи у саопштењу, последњим предлогом, који је направљен, од 340 пријављених сточара, њих 242 је незадовољно, јер нису добили кукуруз према достављеним пријавама.

– Сточарима понестаје новца за сетву, а већина их нема више ни хране за животиње – кажу у Удружењу „Агропрофит“. – Само једна бала детелине кошта око 300 динара. Чак и ако држава размени планирану количину јунади, на тржишту остаје од 12.000 до 15.000 јунади.

Иако се у јавности појавила информација да држава планира да размени 47.000 тона кукуруза за јунад, надлежни објашњавају да то није тачно и да никада није толика количина меркантилног зрна била на располагању за размену. Одлуком Владе Србије, пре увођења ванредног стања, била је донета одлука о размени 10.000 тона кукуруза за товну јунад. Изгледа да је Републичким робним резервама стигло више захтева него што има робе, па отуда, вероватно, и незадовољство сточара. Уз то, цена, коју добију кроз кукуруз, тренутно је боља од оне која се нуди за „живу вагу“.

МИНИМУМ ПЕТ ГРЛА

ПАРИТЕТ у натуралној размени је 17 килограма меркантилног кукуруза за килограм товне јунади. Минимални услови које морају да испуне примарни пољопривредни произвођачи су да поседују најмање пет грла товне јунади, а појединац може да добије највише 170.000 килограма меркантилног кукуруза.
Ипак, надлежни су, како нам је испричала власница једног газдинства, најавили да ће им помоћи, чим се среди ситуација са пандемијом у земљи. А што се тиче одлагања откупа, истиче, да су сточари и прошле године чекали да неко купи јунад и да су сада у ситуацији да морају да буду стрпљиви.

С друге стране, има и оних незадовољних сточара, који кажу да сада троше паре на храну за животиње, уместо да тај новац улажу у пролећну сетву. Преко леђа малих пољопривредника највише се превали.

– Цео програм размене је сада изгледа на чекању – говори Иван Радовановић из Белотића. – Бикови које треба да разменимо ускоро ће да прерасту. Имамо људе који имају пет до десет грла. Предстоји нам сетва, а ми уместо да купујемо семе, ђубриво и нафту, новац морамо да дамо за храну за животиње. Ако се ово одужи на још две недеље не знам шта ћемо да радимо. Нисмо, нажалост, раније продали бикове, већ смо чекали ову размену, јер нам се то више исплати. Али сада више не можемо да чекамо.

Ј. СУБИН, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Флавиа Гросан, румунски пулмолог: „Kовид протокол који се примењује у болницама убија пацијенте!” (видео)

Флавиа Гросан, румунски пулмолог: „Kовид протокол који се примењује у болницама убија пацијенте!” (видео)

4.9 (33) „Румунски пулмолог чини чуда: 100% својих пацијената излечила је од Kовида“ – Под …

Хит у свету: Нисам ни ваксер, ни антиваксер, већ ТРАНСВАКСЕР! Случај владике СПЦ

Хит у свету: Нисам ни ваксер, ни антиваксер, већ ТРАНСВАКСЕР! Случај владике СПЦ

4.7 (12) На друштвеним мрежама широм света шири се покрет такозваних „трансваксера“, а један од …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend