Србија

Прелазак стада од 600 буша преко Видлича, призор који се данас ретко виђа (видео)

Призор који се ретко виђа и дуго памти – прелазак стада од 600 буша говеда преко Видлича (1100м н.в.), од летње испаше у Горњем Криводолу до зимовника у Смиловцима, један од ретких примера сточарских вертикалних миграција, објавио је на друштвеним мрежама Сергеј Иванов, дипломирани ветеринар из Димитровграда, који је пре 15 година са групом ентузијаста и колега започео органску производњу на димитровградској страни Старе планине. Наиме, тада је по први пут организовао Балкански сајам агробиодиверзитета, односно сајам биолошке разноврсности.

Прелазак стада од 600 буша преко Видлича, призор који се данас ретко виђа (видео)

У семпрембру ове године на Старој планини је одржана је изложба буше, аутохтоне расе говеда. Циљ ове манифестације је промоција узгоја буша говеда, традиционалног начина живота у руралном простору и културне баштине одређеног краја.

Прелазак стада од 600 буша преко Видлича, призор који се данас ретко виђа (видео)

Буша има изузетан значај за опстанак и развој руралних средина у овом делу Србије, али и за очување генетског потенцијала и стварање додате вредности у сточарству. Каратеристике ове аутохтоне расе говеда су отпорност, издржљивост и скромни захтеви држања. Краве дају квалитно месо и млеко. У просеку дају седам литара, са чак шест одсто млечне масти. Како би се спречило нестајање буше, држава их третира као генетско наслеђе и подстиче субвенцијама произвођаче да гаје ову аутохтону расу говеда.

Славица Ступарушић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!