МУП истражује „Крушик“ тек након смене министра чији је отац главни актер афере
Фото: Ђорђе Ђоковић/Kолубарске.рс

МУП истражује „Крушик“ тек након смене министра чији је отац главни актер афере

Тужилаштво за организовани криминал, које већ годину и по дана води поступак о сумњама да су у пословима са државном фабриком Крушик привилеговани поједини приватни трговци оружјем, међу којима и фирма повезивана са оцем бившег министра полиције, одлучило је да у прикупљање података укључи и полицију. Оваква одлука уследила је тек након рокаде министара Стефановића и Вулина, потврђује и одговор Тужилаштва Инсајдеру у којем кратко наводе и да је предистражни поступак још у току.

– Након разматрања извештаја Војнобезбедносне агенције и Безбедносно информативне агенције, Тужилаштво је захтев за прикупљање потребних обавештења упутило и СБПОК-у – наводи Тужилаштво у одговору Инсајдеру.

На додатно питање да ли је овај захтев полицији упућен након што је извршена рокада министара па је на чело МУП-а уместо Небојше Стефановића дошао Александар Вулин, док је Стефановић именован за министра одбране, у Тужилаштву одговарају потврдно.

Подсетимо, Тужилаштво за организовани криминал на самом крају 2019. године покренуло је предистражни поступак, и то након што су се у медијима појавили наводи да су у пословима са државном фабриком Крушик привилеговани поједини приватни трговци, међу којима и фирма повезана са оцем тадашњег министра полиције који је у међувремену преминуо.

Од самог почетка, Тужилаштво је одлучило да прескочи полицију, и мимо уобичајене процедуре, прикупљање потребних обавештења затражило је од БИА и ВБА.

– Како је у изнетим тврдњама наведено да је у одређеним пословима куповине и продаје наоружања и војне опреме учествовао Бранко Стефановић, отац министра полиције, Тужилаштво за организовани криминал је захтевало прикупљање свих потребних обавештења од Безбедносно информативне агенције и Војнобезбедносне агенције, а не и од Министарства унутрашњих послова – навео је ТОК за Инсајдер крајем 2019.

Иако рад полицајаца не би смео да зависи од тога ко је министар, нити би се очекивало да министар који је на политичкој функцији сме да утиче на полицајце који морају да раде по закону, Тужилаштво је одлучило да заобиђе полицију па је сам овај поступак Тужилаштва тада протумачен као признање надлежних да полиција није професионална.

Такав закључак потврђује и то што је Тужилаштво сада, након промене министара на челу МУП-а, одлучило да полицију врати у поступак.

Шта је то ГИМ?

Након више натписа, докумената и доказа који указују да низ приватних фирми има повлашћен статус приликом трговине са државном фабриком Крушик, Тужилаштво за организовани криминал покренуло је 18. новембра 2019. предистражни поступак.

Тврдње о привилегованим предузећима у јавност је изнео радник Крушика Александар Обрадовић који, према оцени тужилаштва, нема статус узбуњивача јер је своје тврдње најпре изнео у медијима, а не надлежним институцијама. Зато се против њега још води поступак за одавање пословне тајне, а након притвора и кућног притвора, брани са слободе.

Александар Обрадовић, који је тада био запослен у фабрици Крушик, медијима је достављао податке који указују на то да фирма ГИМ, са којом се повезује Бранко Стефановић, по повлашћеним ценама купује оружје од државне фабрике Крушик.

Те информације о пословању Бранка Стефановића, оца тадашњег министра полиције, а садашњег министра одбране, са оружјем појавиле су се у јавности још раније, 2018. године. О њима је писао недељник НИН, а БИРН је у новембру 2018. објавио да је отац министра полиције, као представник компаније ГИМ из Београда, посредовао између Крушика и купаца оружја из Саудијске Арабије. Причу је актуелизовао специјализовани међународни портал „Армс Wатцх“, који је 15. септембра 2019. писао да је ГИМ куповао оружје по повлашћеним ценама у односу на државни СДПР.

Упркос објављеним документима, па чак и извештају Државне ревизорске институције у којем је наведено да је државна фабрика претрпела штету у трговини са фирмом ГИМ, представници власти умањивали су значај целог случаја па чак и негирали очигледно.

Да његов отац нема никакве везе са приватном фирмом ГИМ, упркос објављеним документима, тврдио је прво Небојша Стефановић, да би то касније поновио и Александар Вучић.

Да Бранко Стефановић ни на који начин није ангажован у привредном друштву ГИМ, саопштила је убрзо и Агенција за борбу против корупције садашња Агенција за спречавање корупције.

Како је навела у саопштењу, Агенција је закључила да куповина наоружања Крушика од стране ГИМ-а не представља сукоб интереса министра Небојше Стефановића, односно да „не може да утиче на непристрасно и независно вршење министарске функције“. Питање – зашто је игнорисала јавно објављене доказе, новинари Инсајдера су покушали да у Скупштини Србије поставе директору Агенције за борбу против корупције али је он одлучио да новинарска питања игнорише.

У међувремену, БИРН је објавио и да је Бранко Стефановић у мају 2018. посетио италијанску фабрику оружја „Берета“ као један од тројице представника фирме ГИМ, које је тамо повела висока делегација Министарства унутрашњих послова (МУП). Стефановић је у овој делегацији био у својству специјалног саветника.

Уследила је необична реакција премијерке Србије Ане Брнабић која је навела да ће препоручити својим министрима да не одговарају на питања новинара о Крушику тврдећи да је „афера фабрикована“.

Зато је премијерки постављено питање шта је фабриковано у чињеници да је отац министра полиције почео да се бави трговином оружјем у тренутку када је његов син министар полиције. Конкретан одговор није стигао али је након инсистирања новинарке стигло признање „да је упитна улога оца министра унутрашњих послова у трговини оружјем“, додајући да би тиме требало да се баве надлежне институције.

Инсајдер.нет

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Синоћни хаос у Љубљани! Протести против корона мера се претворили у урбани рат са полицијом (фото, видео)

Синоћни хаос у Љубљани! Протести против корона мера се претворили у урбани рат са полицијом (фото, видео)

Демонстранти против корона мера сукобили су се са полицијом на Тргу републике у Љубљани. Учесници …

Лепо се друштванце окупило, одђутуре брат брату једно 500 година робије!

Лепо се друштванце окупило, одђутуре брат брату једно 500 година робије!

„Kандидати за градоначелнике на предстојећим локалним изборима на Kосову и Српска листа – добили су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *