МУП: Јуримо хакере, а не твитераше

0
(0)

Српска полиција на интернету под присмотром држе форуме на којима међусобно комуницирају хакери, националистичке организације, посебно фудбалски хулигани. После неколико случајева привођења због “сумњивих” твитова многи су се питали да ли у полицији постоји специјална јединица за праћење друштвених мрежа.

У МУП-у то демантују, уз објашњење да су привођења реакција на пријаву грађанина која указује на кривично дело, а не плод полицијског надзора.

„Хакери су под специјалном контролом Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала и њима је најтеже ући у траг јер су веома вешти у заваравању линкова који би довели до њихове идентификације и лоцирања. Упркос томе, сви који су доводили државу у опасност рушењем сајтова званичних институција су, пре или касније, идентификовани и ухапшени. Проблем у овој области је што постоји балканска мрежа хакера који заједно раде, руше сајтове суседних земаља, а сарадња полиције у региону по овом питању није најефикаснија“, кажу у МУП-у за 24 сата.

Под највећом пажњом полиције су форуми на којима међусобно комуницирају припадници националистичких организација, а које користе и навијачи-хулигани.

„Преко ових форума, нарочито уочи митинга и важних утакмица, полиција долази до најзначајнијих информација на основу којих може да спречи вандализам. Често управо преко форума сазнајемо за њихова места окупљања, штекове где крију оружје, планове за бацање „Молотовљевих коктела“, тачке напада на полицију“, објашњава извор из МУП-а.

Праћење хулигана посао је Управе за јавни ред и мир, док се Одељење за борбу против тероризма бави кривичним делима на интернету усмереним против државе и Устава.

„Терористи најређе користе интернет у договорима за извршење кривичних дела, веома су опрезни, али пратимо све што би могло да доведе до било које значајније информације о њиховом деловању“, кажу у полицији.

Маја Узелац, популарна режисерка и ДЈ, приведена је на информативни разговор прошле године након твита који је полиција протумачила као директну претњу власнику београдског клуба “Апартман”.

Филмски критичар из Новог Сада Горан Мирковић приведен је на информативни разговор у Новом Саду због сатиричног коментара на Твитеру: “Напокон имам везу на даљину – продао сам девојку у бело робље”. 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полиција га унаказила за читав живот, а добио одштету само 100.000 динара

5 (3) По првостепеној пресуди МУП је дужан да из буџета Србије плати 100.000 динара …

МУП планира надзор са 8100 камера, непознато да ли већ користи софтвер за препознавање лица

2.3 (3) Документ МУП-а по први пут званично наводи да ће се у оквиру овог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *