fbpx

Немачка профитирала на ЕУ кризи

0
(0)

Берлин — Немачка је захваљујући европској финансијској кризи уштедела десетине милијаради евра, пошто је привукла инвеститоре као земља сигурна за њихов новац.

Земље попут Италије и Шпаније морају да плаћају све веће камате на даље задуживање на финансијским тржиштима, због сумњи у њихове привреде и лошег стања државних финансија, преносе агенције.

Ове високе камате биће велики терет за њихове економије у наредним годинама. 

Са друге стране, финансијски здрава Немачка позајмила је милијарде евра по рекордно ниским каматама, а у неким случајевима оне су биле негативне, што значи да су инвеститори плаћали Влади у Берлину да јој позајме новац. 

Немачка је највећа европска економска сила и давалац највећих средстава у кризне фондове еврозоне, са друштвеним производом од 2,6 трилиона евра. 

Њена економија бележила је стабилан раст у последње две године и спречила повратак рецесије у еврозону у првом кварталу. 

Држава је недавно продала обвезица које ће бити наплаћене за десет година по камати од око 1,5 одсто, а прошле седмице продала је обвезнице вредне пет милијарди евра по камати од минус 0,06 одсто. Инвеститори ће наплатити ове хартије од вредности за две године.

Другим речима, инвеститори губе новац и плаћају Немачкој за могућност да склоне новац на сигурно у наредних неколико година. 

„Немачка ће само ове године уштедети 10 милијарди евра захваљујући ниским каматама“, изјавио је економиста Јенс Бојсен-Хогрефе са Института за светску економију из Кила. 

Поједини аналитичари наводе да је криза у еврозони Немачкој већ донела добит од око 100 милијарди евра, што ће Влади омогућити улагања у привредни раст и допринети умањењу државног дуга у време док остале земље еврозоне грцају у проблемима. 

Бојсен-Хогрефе процењује да ће Немачка уштедети око 68 милијарди евра до 2022. године захваљујући хартијама од вредности које је продала од 2009. године, преносе агенције.

 

Капитал

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радницима „Фијата” опет продужен одмор

0 (0) Запосленима у крагујевачком „Фијату” плаћено одсуство је продужено до 12. јуна. Да ли …

Der Spiegel: Пентагон ће до јесени из Немачке повући до 15.000 америчких војника

0 (0) * Амерички генерал Бен ХОЏС: То је колосална грешка и поклон Москви. Трамп …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *