Немачка профитирала на ЕУ кризи

Немачка профитирала на ЕУ кризи

Берлин — Немачка је захваљујући европској финансијској кризи уштедела десетине милијаради евра, пошто је привукла инвеститоре као земља сигурна за њихов новац.

Земље попут Италије и Шпаније морају да плаћају све веће камате на даље задуживање на финансијским тржиштима, због сумњи у њихове привреде и лошег стања државних финансија, преносе агенције.

Ове високе камате биће велики терет за њихове економије у наредним годинама. 

Са друге стране, финансијски здрава Немачка позајмила је милијарде евра по рекордно ниским каматама, а у неким случајевима оне су биле негативне, што значи да су инвеститори плаћали Влади у Берлину да јој позајме новац. 

Немачка је највећа европска економска сила и давалац највећих средстава у кризне фондове еврозоне, са друштвеним производом од 2,6 трилиона евра. 

Њена економија бележила је стабилан раст у последње две године и спречила повратак рецесије у еврозону у првом кварталу. 

Држава је недавно продала обвезица које ће бити наплаћене за десет година по камати од око 1,5 одсто, а прошле седмице продала је обвезнице вредне пет милијарди евра по камати од минус 0,06 одсто. Инвеститори ће наплатити ове хартије од вредности за две године.

Другим речима, инвеститори губе новац и плаћају Немачкој за могућност да склоне новац на сигурно у наредних неколико година. 

“Немачка ће само ове године уштедети 10 милијарди евра захваљујући ниским каматама”, изјавио је економиста Јенс Бојсен-Хогрефе са Института за светску економију из Кила. 

Поједини аналитичари наводе да је криза у еврозони Немачкој већ донела добит од око 100 милијарди евра, што ће Влади омогућити улагања у привредни раст и допринети умањењу државног дуга у време док остале земље еврозоне грцају у проблемима. 

Бојсен-Хогрефе процењује да ће Немачка уштедети око 68 милијарди евра до 2022. године захваљујући хартијама од вредности које је продала од 2009. године, преносе агенције.

 

Капитал

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Суноврат лекарске етике у Србији – Quo vadis Татјана?

Суноврат лекарске етике у Србији – Quo vadis Татјана?

Готово да се сви можемо сложити са ставом, да је с појавом KОВИД-19 пандемије свет …

Меркел признала да је Кина 2001. била слабија од Немачке, а да је данас 4 пута јача

Меркел признала да је Кина 2001. била слабија од Немачке, а да је данас 4 пута јача

* Признала и да улога Немачке у свету слаби упркос томе што је богата земља …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *