Србија

МУП размишља да у последњем тренутку одложи новину због које би више од 100.000 власника возила могли да буду у проблему?

МУП размишља да у последњем тренутку одложи новину због које би више од 100.000 власника возила могли да буду у проблему?

Kако се ближи 5. јул од када би на техничком прегледу возила требало да се мери количина издувних гасова, све су чешће гласине да би МУП, ипак, могао у последњем тренутку да одложи ову новину најмање на годину дана. Разлог за ову одлуку су најаве да би више од 100.000 власника возила било у проблему да региструје свог четвороточкаша.

Правилник о техничком прегледу возила ступио је на снагу још 5. јула 2018. године с тим што је и линијама техничког прегледа и власницима возила остављен временски рок од три године да се припреме за почетак контроле издувних гасова. Иако се већ три године најављује ова новина јасно је да велики број возача нема возило које производи прописану количину издувних гасова. Процењује се да најмање 100.000 власника возила не би могли од 5. јула да региструју свој аутомобил.

Зато, како сазнаје “Блиц”, у МУП-у размишљају да у “минут до 12” промене одлуку и дају још времена власницима возила да се прилагоде новом пропису. Тако се све гласније може чути да би контрола издувних гасова на техничком прегледу могла да почне најраније тек 5. јула следеће године.

Могућ и блажи критеријум контроле издувних гасова

С друге стране, огромна већина линија техничког прегледа спремна је за ову новину јер је, према последњим информацијама, 90 одсто њих набавило уређаје за мерење количине издувних гасова.

Ипак, није још искључена ни могучност да МУП остане при одлуци да ова новина стартује 5. јула, али да контрола издувних гасова не буде тако ригорозна. Поједини медији су писали да би технички преглед и након 5. јула могла да прођу сва возила која фабрички немају катализатор. Према том критеријуму, неће моћи да се региструју само они аутомобили који немају катализатор, а фабрички би морали да га имају.

Kатализатори све траженија роба

“Блиц” је већ писао да су катализатори последњих месеци постали веома тражена роба. Доказ за то је и недавна акција полиције која је у Зрењанину ухапсила четири особе пошто су са четири аутомобила украле катализаторе, а са три возила покушале да скину ове уређаје.

Такође, на интернету се могу наћи огласи на којима се изнајмљују катализатори за технички преглед за 15 евра.

– Не можете проћи технички преглед због недостатка катализатора? Скупа Вам је опција уграђивања новог? Изнајмите катализатор за период обављања техничког прегледа. Цена 15 евра (у цену урачунат и период од 48х, време за које се може уградити и отићи на технички преглед) – гласи један од огласа.

Исправан катализатор није гарант проласка техничког прегледа

Да би изнајмљивање катализатора могло да донесе добру зараду најбоље знају запослени у ауспух сервисима који су добро упознати са тренутним стањем катализатора у Србији.

– Најмање 100.000 возила у Србији има проблема са издувним гасовима. Реч је о аутомобилима чији је катализатор зачепљен, извађен или је замењен лонцем или цевљу. Многи власници возила ваде катализатор како би и уштедели гориво. Међутим, питање издувних гасова није само питање катализатора – упозоравају у једном ауспух сервису у Београду.

Kако кажу, аутомобил може емитовати непрописну количину издувних гасова чак и када има исправан катализатор.

– Ако је мотор лош и, на пример, троши литар уља на 10.000 километара, онда катализатор ту не може ништа да помогне. Зато би било добро да МУП прецизира шта ће се конкретно радити на техничком прегледу у вези са издувним гасовима од 5. јула. Да ли ће се тражити да возило емитује прописану количину издувних гасова или само да има исправан катализатор – кажу нам у сервису.

На тржишту најчешче возила стара 14 година

Према последњим информацијама, у Србији се најчешће на тржишту налазе возила стара у просеку чак 14 година. Поражавајући податак ако се има у виду да се сада возила производе тако да трају осам година, упозорава Дамир Окановић из Kомитета за безбедност саобраћаја.

-То показује каква је платежна моћ нађих грађана. Постоје општине у Србији у којима се возила млађа од осам година могу набројати на прсте једне руке. Таква возила углавном возе председници општине или функционери – подвлачи Окановић.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!