Блиски Исток

ПЉАЧКА НАРОДА Уз бензин драстично поскупљује и технички преглед возила!

Почетак примене новог Правилника о техничком прегледу возила није донео оно од чега је зазирало око 100.000 власника четвороточкаша у Србији – да им љубимци неће бити регистровани због недозвољене количине издувних гасова – али је довело или ће довести до удара по чепу и онима који имају катализаторе. И то на име веће цене техничких прегледа.
Највећа новина Правилника који је ступио на снагу је што ће, објашњено је „Блицу“ у Удружењу српских техничких прегледа, технички прегледи бити снимани са две камере. Одавде поручују да власници већ траже поскупљење својих услуга због улагања у камере и пратећу опрему.

Правилником предвиђено време техничког прегледа је 30 минута, али власници кажу да ће он, пошто се контрола исправности возила врши под будним оком камере, трајати и дуже да би се детаљно испитала свака евентуална неисправност возила. Самим тим и мањи број аутомобила ће дневно прелазити преко ваљака.

Технички прелгеди у Београду и Панчеву сигурно ће поскупети у наредним данима због новина које су уведене од 5. јула. Редакција „Блица“ контактирала је десетак техничких центара у Београду и Панчеву и, како су сазнали, они се сада међусобно консултују, а све иде ка томе да се цене подигну.

Једном панчевачком сервису где се обавља технички преглед рекли су нам да од понедељка дижу цену и то за чак 3.500 динара. Остали центри најављују да ће то сигурно урадити, а тренутне цене без поскупљења су од 4.200 до 5.000 динара.

Како каже председник асоцијације техничких прегледа Владимир Маринковић, ово што се догађа са поскупљењем јесте реакција тржишта услед веће тражње, као и да ће у неком тренутку цене почети да падају.

– Уведене су камере у техничким прегледима, цео поступак се снима и тај снимак биће сачуван годину дана, у оквиру тога планирано је и праћење уживо. Увођење камера уводи ред у техничке прегледе и последица тога биће техничка исправност возног парка Србије – каже Маринковић.

Правилником предвиђено време техничког прегледа је 30 минута, али власници кажу да ће он, пошто се контрола исправности возила врши под будним оком камере, трајати и дуже да би се детаљно испитала свака евентуална неисправност возила. Самим тим и мањи број аутомобила ће дневно прелазити преко ваљака.

Он возачима поручује да је важнија ствар од цене техничког прегледа да возило дође на контролу исправности без недостатака. Према његовим речима, реални рок завршетка постављања камера је две године и док не заживи правилник о обуци радника. Он још додаје да би надлежна министарства требало да донесу уредбу о увођењу минималне и максималне цене.

У Новом Саду и Суботици прегледи већ поскупели

У Новом Саду технички прегледи су већ поскупели. Све фирме у овом граду које се баве овим послом су повећале цене са 4.500 на 7.000 динара.

– Наравно да клијенти нису задовољни, а нисми ни ми, искрен да будем. Због нове процедуре, одосно снимања возила читав процес прегледа дуже траје тако да дневно имамо осетно мањи број возила које можемо да прегледамо. Тај број је скоро преполовљен и схватили смо да морамо да поскупимо – правда се пословођа једне познате новосадске ауто куће која ради техничке прегледа, а која је у уторак повећала цену својих услуга на 6.800 динара.

Додаје да ни то није довољно како би се надокнадила улагања у своје објекте.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!