fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

На евиденцији 622.000 незапослених, а у стварности…

0
(0)

На евиденцији је тренутно 622.000 незапослених у Србији, рекао је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Гостујући на РТС, Мартиновић је рекао да је у односу на прошлу годину за око 9 одсто, односно 55.000 мање незапослених и да је сада стопа незапослености 11,8 одсто.

– Очекује да ће до краја године годишњи просек бити испод прогнозе ММФ. Први и други квартал показују да је стопа испод 15 одсто, ако гледамо годишњи просек. Бележимо и повећан број запошљавања. За првих девет месеци таквих пријава је 206.000, што је за 2,4 одсто позитивније у односу на прошлу годину – навео је Мартиновић за РТС.

Међутим, регистрована незапосленост у Србији је знатно неповољнија од оне коју приказује званична статистика, показало је истраживање Центра за демократију.

„Шира јавност доводи у сумњу стопу незапослености, стручна оспорава податке о порасту запослености, а представници власти политички тумаче статистику рада и користе као доказ сопственог доприноса економском развоју. РЗС је пажњу јавности усмерио на стопу незапослености која се добија Анкетом о радној снази, пренебегавајући регистровану стопу која је значајно неповољнија“, истакли су аутори истраживања.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kако српска криминална власт лаже о “просечним зарадама и пензијама“: “Златно доба” гладних уста

5 (10) Социјалне разлике у Србији су ужасавајуће. Већина запослених прима минималац, више од 100.000 …

За литар уља треба да радимо 19 минута

5 (2) Потрошачке корпе мере нашу личну потрошњу и животни стандрад. Да би се напунила …

Један коментар

  1. Jesu se zaposlili ali u inostranstvu. Ovi bednici se hvale kako je vlast zaposlila u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *