САД започеле нуклеарне војне вежбе, Русија обавештена

САД су почеле војне вежбе стратешких нуклеарних снага „Глобални гром“, саопштио је за Спутњик Брајан Магвајер, портпарол Стратешке команде (Стратком) Сједињених Америчких Држава. Он је додао да су САД раније обавестиле Русију о томе, како то захтева билатерални споразум.

– Према одредбама (споразума) СТАРТ-3, Сједињене Америчке Државе и Русија су обавезне да се међусобно обавештавају о вец́им нуклеарним вежбама, тако да је Русија унапред обавештена о овој војној вежби – рекао је Магвајер.

Он је додао да, на пример, Кина, која такође поседује нуклеарно оружје, није била обавештена о маневрима, с обзиром да Вашингтон нема споразум са Пекингом који захтева такво обавештење.

Говорец́и о предстојец́им војним вежбама, представник Страткома подсетио је да се „Глобални гром“ одржава сваке године.

Према његовим речима, њихов сценарио предвиђа „различите стратешке претње за нашу земљу и употребу свих могуц́ности Страткома“ уз учешц́е јединица на различитим локацијама у реалном времену. Биц́е одрађене могуц́ности космичких снага, система за надзор и извиђање, систем глобалних напада и средстава противракетне одбране, као и сајбер-могуц́ности.

– Те командне и теренске вежбе спроводе се за обуку снага Министарства одбране (САД) и процену заједничке оперативне готовости у свим областима одговорности Страткома са посебним акцентом на нуклеарну готовост. Те вежбе дају Страткому и њеним јединицама могуц́ност за припрему спречавања и, уколико је потребно, одбијања војног напада на САД, употребом снага по наредби председника – истакао је портпарол команде.

Прошле недеље у Русији су такође одржане свеобухватне војне вежбе стратешких нуклеарних снага, којима је присуствовао и врховни командант председник Владимир Путин. Током маневара разрађена је сарадња Стратешких ракетних снага, нуклеарних подморница Северне и Пацифичке флоте и авијације ваздухопловних снага Русије. Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да је „врховни командант лансирао четири балистичке ракете“.

Вестионлине,Спутник

фото: аф.мил

Актуелно

После покушаја демократа да лажирају изборе, Флорида поново броји гласове

На Флориди ће бити поново пребројани гласови из две веома тесне изборне изборне трке – …

Гори Калифорнија: Има мртвих, уништено на хиљаде објеката, евакуисано 157.000 људи (видео)

Најмање пет људи је страдало у пожару који бесне широм Калифорније. Евакуисано је 157.000 људи, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons