На младима Србија НЕ ОСТАЈЕ

3.8
(4)

Већина младих у Србији, њих 64 одсто, планира да се исели из земље, показују резултати представљеног Алтернативног извештаја о положају и потребама младих за 2019. годину.

„Скоро две трећине испитаника планира да напусти Србију, од којих би се више од 60 одсто преселило у Западну Европу и Сједињене Америчке Државе“, рекао је генерални секретар Kровне организације младих Стефан Ђорђевић.

Такође, већина младих сматра да су лична познанства и контакти и чланство у некој партији важнији за добијање посла од образовања.

Истраживање показује да код младих преовладава мишљење да је високо образовање дискредитовано лажним дипломама и фантомским приватним факултетима и да одлазе у иностранство јер се тамо више цени њихово знање.

Према Ђорђевићевим речима, док се тврди да постоји политичка воља да се побољша положај младих, у Сектору за омладину Министарства за омладину и спорт ради само девет запослених, а буџет за младе представља 0,09 одсто државног буџета Србије.

Истраживање је спроведено од од маја до јула, на узорку од 1.238 испитаника.

Тек четвртина ради оно за шта се школовала

Млади све више одлазе из Србије, на првом месту због веровања да ће у иностранству имати бољу перспективу приликом школовања, а касније и запослења, изјавила је поводом обележавања Међународног дана младих повереница Бранкица Јанковић.

Према њеним речима, млади су често дискриминисани приликом запошљавања јер се као услов тражи искуство које они немају где да стекну.
Позитивно је то што подаци показују да је упркос лошој статистици, проценат незапослених младих смањен, али тек четвртина младих ради оно за шта се школовала.
Истовремено, из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања стиже честитика министра поводом Међународног дана младих.
Министар Зоран Ђорђевић је поручио да Влада Србије улаже у унапређење положаја младих свих узраста и њихов останак у земљи.

Додаје се да се стално ради на развоју пројеката подршке кроз ИПА програме, како би осигурало подршку младима да нађу запослење и смештај до њиховог потпуног осамостаљивања и постизања економске независности.

Министарство је, преко Националне службе за запошљавање, припремило Пакет услуга који обухвата различите тренинге и едукације, за сваку младу особу пријављену на евиденцији незапослених лица.

На основу података НСЗ, стопа незапослености у јулу ове године је смањена за 14,3 одсто у односу на јул 2018. године, а од почетка 2019. године, запослено је 44.549 младих.

Извор: Бета, Агенције

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Финансијер СНС-а и дилер оружја оштетио Заставу за 3,5 милиона €

5 (4) Послови повезани с трговцем оружјем Слободаном Тешићем поново су под лупом јавности, овог …

Да ли је Торлакова вакцина заиста Торлакова? (видео)

5 (2) Kакво лудило, па Торлак и није правио вакцине, ко зна одакле су стигле …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend