На помолу губитак 140.000 радних места

0
(0)

У Србији су тренутно блокирани рачуни 22.000 предузећа, са 140.000 запослених који ће вероватно остати без посла, јер је у тим фирмама немогуће спровести стечај, изјавио је потпредседник Асоцијације малих и средњих предузећа Милан Кнежевић.

„Наш проблем је што се не решавају узроци незапослености, а спроводе се и ад-хок мере, попут кредита за почетнике који не дају никакве ефекте“, упозорио је Кнежевић.

 „Ми уводимо бесконачан број импровизација. Око 80 одсто кредита за почетнике (старт-уп) не дају никакве финансијске ефекте. Није запослени радник решење бизниса. Решење је да он дугорочно ради у профитабилној фирми, која ће се дугорочно бринути о њему“, нагласио је он и указао да никада нису анализирани ефекти тих мера.

Кнежевић је као пример навео град Краљево где ће од 86 старт-ап кредита 46 бити кривично процесуирано.

„Дешавало се да корисници тих кредита доставе фактуру за куповину неке машине, а онда та машина која није ни купљена буде гаранција за повлачање кредита, који касније никада не буде враћен“, рекао је Кнежевић.

 Он је указао да је, због свих околности, уверен да ће стопа незапослености расти у Србији, истичући да је од 1991. изгубљено 920.000 радних места, од чега око 580.000 у реалном сектору.

 Са друге стране у јавном сектору број запослених се није смањивао, већ се стално повећавао, што указује на одсуство структурних реформи. Ту треба додати и неуређено судство где има 136.000 извршних пресуда које нису спроведене, додао је Кнежевић.

 Он је критиковао начин рада Националне службе за запошљавање, истичући да је погрешна теза да НСЗ запошљава људе, већ да то једино може да чини уређени пословни амбијент који представља довољну мотивацију привредницима за запошљавање. 

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милан Гутовић: Све је постало тако вулгарно и банално, и без короне повукли смо се у изолацију и унутрашње избеглиштво

5 (5) „Све је постало тако вулгарно и банално, нешто што је било незамисливо пре …

Светски финансијски скандал око прања новца, помињу се и инвестиције из Србије

4.8 (5) „Највећи финансијски скандал у последњој деценији“ – под таквим насловом светски медији преносе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *