На стотине села опет је завејано

0
(0)

Снег и лед у Србији под блокадом држе 24.000 домаћинстава са више од 70.000 становника, непроходно 9.000 километара разних путева Приоритети: евакуација завејаних, допремање помоћи и стабилно снабдевање струјом. 

Мраз и снежне падавине до сада су у Србији однели 20 људских живота, а за две особе се још трага. Спасиоци су широм Србије до сада из снежних наноса и завејаних села избавили 239 људи – потврдио је у понедељак начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Србије Предраг Марић.

Снег је у понедељак по подне престао да пада у највећем делу земље, али ситуација није много боља, јер је током претходна 24 часа направио хаос на готово свим путевима. Поништио је сав вишедневни труд људи коју су даноноћно чистили путеве и градске улице. У Србији је у понедељак у подне било најхладније на Златибору и на Црном врху, где је измерено минус 13 степени. У Сјеници је било минус 10, а у Димитровграду минус девет, док је на Копаонику, у Врању и у Куршумлији било минус осам степени.

Приоритети спасилаца и надлежних у Србији су евакуација завејаних, допремање помоћи угроженима и стабилно снабдевање електричном енергијом.

Најтежа ситуација је у Пријепољу, Прибоју, Новој Вароши и Чајетини. Завејано је 24.600 домаћинстава са више од 70.000 становника. Непроходно је близу 9.000 километара путева.

Помоћ из Робних резерви џиповима, моторним санкама или пешке допрема се завејаним домаћинствима у 21 општини.

Пратите ситуацију из часа у час…

21:24 ТАДИЋ У КОЛУБАРИ: АПЕЛ НА ШТЕДЊУ СТРУЈЕ

Апелујем на солидарност и штедњу струје у овим екстремно тешким околностима, изјавио је приликом посете Колубари председник Србије Борис Тадић и нагласио да је његова главна порука „биће боље“.

„Молио бих медије да не шире панику, да упозоравају на опасност, да апелују на штедњу, али да не шире панику“, реклао је Тадић новинарима на пољу „Д“ басена Колубара.

„Нема панике, биће боље. Од тврдог смо материјала направљени, Србија ће да издржи“, нагласио је Тадић.

18:20 ОБУСТАВЉЕНА ПОТРАГА У ЈЕЗЕРУ ПЕРУЋАЦ, НАСТАВАК СУТРА УЈУТРУ

Спасилачке екипе Жандармерије и ронилаца МУП-а Србије обуставили су вечерас, а наставиће сутра потрагу на језеру Перућац за Момчилом Николићем из Растишта, кога је јуче затрпала лавина на путу Перућац-Растиште, изјавила је Тањугу начелница Полицијске управе Ужице Драгица Јевтовић. Према њеним речима, после сат и по потраге, рониоци у залеђеном језеру нису данас успели да пронађу Николића, па ће акција бити настављена ујутру. Јевтовићева је истакла да потрагу отежава лед који је дебљине до метар и по на језеру Перућац.

КРАГУЈЕВАЦ: ПРЕТИ РУШЕЊЕ КРОВА БОЛНИЦЕ Руководство Клиничког центра у Крагујевцу упутило је у понедељак драматичан апел за помоћ Окружном штабу за ванредне ситуације, јер им је рад угрожен, а Центар за плућне болести тражи од пацијената да дијагностику и лечење привремено заврше у надлежном дому здравља. 
– Због великих проблема равних кровова изнад Центра за онкологију – одељење зрачне терапије, Клинике за неурологију, Ургентног центра, Клинике за интерну медицину, Центра за плућне болести, где вода већ продире у болничке просторије, прети и урушавање кровова под теретом снега. Угрожена је безбедност пацијената, али и здравствених радника – каже се у апелу КЦ.

17:42 СНЕЖНА ЛАВИНА ПРЕКИНУЛА САОБРАЋАЈ НА ПУТУ ВРАЊЕ -ВЛАСЕ

Саобраћај на регионалном путу Врање – Власе – Лесковац прекинут је данас због снежне лавине, изјавио је Тањугу начелник Одељења за ванредне ситуације у Врању Дракча Станојковић.

„На магистралном путном правцу Врање – Власе – Лесковац у селу Добрејанце, прекинут је саобраћај, јер је снежна лавина затрпала пут, па је тако читав пољанички крај са око 15.000 становника одсечен од Врања“, рекао је Станојковић.

Он је казао да су тешке машине Предузећа за путеве из Врања упућене на то место, али да за сада нико не зна која количине снега се сурвала са литице на пут и колико ће времена бити потребно да се он уклони.

„Ово стање због људи који су одсечени, једноставно не сме да потраје, тако да ћемо с постојећом механизацијом и помоћи коју очекујемо учинити све да се пут што пре оспособи за саобраћај“, рекао је Станојковић.


17:34 КИМ: САХРАЊЕНИ НАСТРАДАЛИ У ЛАВИНИ

На сеоском гробљу у Рестелици на Гори данас је сахрањено девет чланова породице Река, који су страдали када се лавина обрушила на њихове куће.

У присуству око 4.000 људи, Горанци су се опростили од својих сународника.

Присутнима се обратио локални имам, који је захвалио свима који су помогли у несрећи и потрудили се да по лошем времену препешаче око осам километара како би присуствовали сахрани.

„Ово је велика трагедија, незапамћена на подручју Горе. Становништво је показало велику солидарност тражећи настрадале. И данас по лошем времену нема горанског села из ког нису дошли да буду на сахрани и изјаве саучешће“, рекао је Зећир Зурапи из села Рапче, преноси КиМ радио.

Потрага за десетим чланом породице Река и даље се наставља.

ТЕКСТ О ПРЕЖИВЕЛОЈ ДЕВОЈЧИЦИ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

17:19 ЉАЈИЋ ЧИСТИО СНЕГ У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић учествовао је данас, заједно са запосленима у том министарству, у акцији чишћења снега у Геронтолошком центру на Бежанијској коси.

„Желели смо властитим примером да апелујемо на људе да буду солидарни. Не можемо на овај начин да решимо све проблеме али мислим да ово може да буде добра порука локалним самоуправама“, рекао је министар Љајић.

Љајић и 50 запослених у министарству проширили су већ постојеће путеве унутар Геронтолошког завода, очистили паркинг од снега, прилазне путеве центру, као и делове дворишта.

17:07 ИНВАЛИД ТРАКТОРОМ ОЧИСТИО 200 КИЛОМЕТАРА СЕОСКИХ ПУТЕВА

Брда снега и ниске температуре нису спречиле инвалида Драгована Вуковића (61) из Срезојеваца код Горњег Милановца да својим трактором очисти око 200 километара завејаних путева у селима на падинама Сувобора.

Мада је инвалид, без једне руке, Вуковић несебично и даноноцно притиче у помоћ свима у суседству који су се нашли у невољи због невремена.

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: ПАО ТАВАН ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – Под теретом снега у сувоборском селу Леушићи, у недељу увече обрушио се кров магацина за складиштење семенског и меркантилног кромпира, у коме је било 120 тона кромпира. 
– Површина магацина је 500 метара квадратних, у који је уложено 85.000 евра, изграђен је пре пет година, а део средстава обезбедило је Министарство за пољопривреду – изјавио је ФоНету власник магацина Станко Томовић. По његовим речима, висина снежног наноса на крову била је виша од метар.

16:36 ЂЕРДАП НИЈЕ УГРОЖЕН, ПРОИЗВОДЊА ГОТОВО ПРЕПОЛОВЉЕНА 

Хидроелектрана „Ђердап“ због леда није угрожена, иако је производња струје у том привредном друштву готово преполовљена због слабијег дотока Дунава, изјавио је данас за Тањуг генерални директор ПД „Ђердап“ Драган Станковић.

Он је навео да је укупна производња струје у ПД Ђердап око девет милиона киловат часова (кWх) дневно, а да је просечна дневна производња у том предузећу између 17 и 18 МИЛИОНА кWх.

16:15 ДОПРЕМЉЕНА ПОМОЋ МОРНАРИМА ОКОВАНИМ ЛЕДОМ КОД СМЕДЕРЕВА

Успешно је данас изведена акција допремања хране двојици морнара Југословенског речног бродарства (ЈРБ) и 11-чланој посади украјинског брода који су већ неколико дана оковани ледом на Дунаву код Смедерева.

Двојици српских морнара храна је допремљена хеликоптером, а Украјинцима је пакет помоћи од 50 килограма хране допремио Црвени крст Србије.

Два танк шлепа ЈРБ-а на којима су српски морнари налазе се око 300 метара од обале, док су Украјинци испод нове луке, 200 метара од обале.

13:04 МОРНАРИМА НА ДУНАВУ ХРАНА СЕ ДОПРЕМА ХЕЛИКОПТЕРОМ

Морнарима на ледом окованим пловилима на Дунаву код Смедерева, током дана би требало да буде допремљена храна хеликоптером, изјавио је начелник Окружног штаба за ванредне ситуације Ненад Јоцић.

„Власници ових пловила припремају пакете хране који ће бити пребачени на сурчински аеродром, одакле ће хеликоптером бити пребачени до чланова посаде на Дунаву. ЈРБ ће обезбедити храну за своје људе, а за Украјинце Црвени крст“, рекао је Јоцић.

Јоцић је изразио наду да ће акција допреме хране бити изведена током дана.

„Све зависи од временских услова, да ли ће хеликоптер моћи да обави мисију“, рекао је Јоцић после контакта са Републичким штабом за ванредне ситуације.

12:37 ГЛАВНИ ПУТНИ ПРАВЦИ ПРОХОДНИ

Главни путни правци у Србији су проходни, али у појединим деловима саобраћај је успорен због влажних коловоза. Све главне саобраћајнице у Београду су проходне и очишћене од снега.

На Ибарској магистрали има до три сантиметара снега, па је обавезна зимска опрема, а регионални путеви ка Добрим водама на Гочу проходни су уз употребу ланаца.

Око двадесетог километра пута ка Ивањици догађа да са узвисина изнад пута падну наслаге снега, тако да пут може краткотрајно постати непроходан до доласка путара.

Због снежних сметова забрањен је саобраћај на путевима Перућац-Митровац и Перућац-Растиште. Јутрос је поново обустављен саобраћај за шлепере и камионе са приколицама преко Честобродицена магистралном путу Параћин – Зајечар, изјавила је Тањугу портпарол Полицијске управе у Јагодини Гордана Цветић. Забрана за камионе са приколицом и шлепере је на снази и на регионалним путевима Деспотовац – Сењски Рудник, Водна – Липовац и Стењевац – Ресавска Пећина. 

10:04 ПЛАНИНАРИ ПОМАЖУ УГРОЖЕНИМА

У достављање помоћи најугроженијима мештанима села у околини Крагујевца који су због великог снега одсечени од света укључили су се и планинари.

Члан Планинарског друштва „Жежељ“ Душан Петковић, успео је да се пробије кроз снежне наносе и однесе храну старици Ружици Милутиновић у селу Бајчетина на Гледићким планинама.

ВОЈСКА НЕ СТАЈЕ ПОСЛЕДЊИХ десет дана, просечно је дневно ангажовано више од две хиљаде војника и старешина ВС на рашчишћавању снега око установа у Србији, пре свега, градских болница, домова здравља, обданишта, државних и јавних институција. До сада је рашчишћено око 1.700 километара магистралних, регионалних и некатегорисаних путева у преко 35 општина. Командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић предочава и да је, када је временска ситуација то дозвољавала, помоћ угроженом становништву пружана и ваздушним путем да би се доставила храна, посебно на планини Чемерно, у општини Краљево. (М. Р.)

 

08:55 МРАКИЋ: СРБИЈА ОБЕЗБЕДИЛА СТРУЈУ

Србија је успела да обезбеди додатне количине електричне енергије из Македоније, али и даље је неопходно да грађани више штеде струју, рекао је данас државни секретар за енергетику Душан Мракић.

„Потребно је да уштедимо додатних три до четири одсто“, рекао је Мракић и истакао да досадашње уштеде струје од пет одсто нису довољне, и да грађани треба да се придржавају препорука за већу штедњу струје.

Како је у Јутарњем програму РТС-а рекао Мракић, од јуче је побољшана и испорука угља из термоелекране у Обреновцу.

„Убеђени смо да неће бити рестрикција осим ако буде великих хаварија“, рекао је државни секретар и поновио да око 75 одсто електричне енергије троше домаћинства.

Наредни дани, рекао је он, биће најбољи показатељи ефикасности владиних мера, додајући да је стање у у Европи критично и да је испорука гаса у Србији стабилна.

 07:26 ЈОШ НИЈЕ ПРОНАЂЕН МУСКАРАЦ КОД ПЕРУЋЦА

Мушкарац који је у недељу нестао када се код језера Перућац обрушио снег са литице, након претраге терена није пронађен, а потрага за њим биће настављена данас и највероватније ће бити ангажовани рониоци како би се претражило и језеро, изјавио је Горан Николић из Сектора МУП-а за ванредне ситуације.

07:00 И ДАНАС ХЛАДНО, СА СНЕГОМ

У Србији ће и данас бити облачно и хладно, местимично са снегом, уз мањи пораст дневне температуре.

Јутрос је најхладније било на Црном Врху и у Сјеници – минус 13 степени.

У Димитровграду -11, Врању, Пожеги -10, док је минус девет било у Новом Саду, Зрењанину, Кикинди, Банатском Карловцу, Сремској Митровици, Ваљеву, Крагујевцу, Смедеревској Паланци, Краљеву, Крушевцу, Ћуприји, Нишу и Лесковцу.

На Палићу, у Сомбору, у Лозници, у Београду и у Великом Градишту је измерено минус осам, а у Неготину и на Копаонику минус седам степени.

Од петка, када ће снег престати, па до краја периода температура у постепеном порасту, нарочито у недељу.

 

Новости / Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Задуживање Србије је забрињавајуће, увући ће нас у опасну спиралу враћања дуга“ (ВИДЕО)

5 (2) Председник Александар Вучић неће моћи да задржи земљу у Прањанима, јер такав поклон …

ДОКЛЕ ЋЕМО ДА ЋУТИМО И ТРПИМО ИЖИВЉАВАЊЕ? Срби доведени у патолошко стање колективног страха

3 (4) Ћутолози практично својим ћутањем подржавају овакву власт, иако шапатом тврде како су против …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend