Опозиција у дубокој илегали, речено им је „нећете добити подршку док Вучић не заврши причу око Косова, а ми ћемо вам јавити датум“

0
(0)

Парламент у Србији више нема никакву функцију, Вучић је уништио све институције, те нема потребе да опозиција присуствује било каквим дешавањима у Скупштини, попут седнице о „Тијанином закону“ или о Косову, каже новинар Слободан Ступар. Додаје да је опозиција „у дубокој илегали“, и да треба да преживи до дана када Вучић „испуни обећано“.

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Кривичног законика којима се уводи доживотна казна затвора без условног отпуста за силоватеље и убице деце, трудница и немоћних особа. Тај део измена закона део је иницијативе Фондације „Тијана Јурић“ коју је потписима подржало 160.000 грађана. За измене и допуне Кривичног законика којим се прописује доживотна казна затвора без условног отпуста за силоватеље и убице деце, трудница и немоћних лица, осим посланика владајуће већине, гласали су и Ђорђе Вукадиновић из опозиционе посланичке групе „Покрет за Спас Србије – Нова Србија“, двоје посланика Лиге социјалдемократа Војводине, независни посланик Миладин Шеварлић и посланици радикала.

„Као у свему, и у овом случају је огромна количина политизације, и са опозиционе и са стране власти. Искоришћена је једна фондација и један човек који је доживео страшну трагедију да би се направио неки закон, а онда су га они убрљали, убацили неке ствари…Па тако, рецимо, поручили да нико не може да их скине с власти, јер ако неко и покуша неки државни удар, ићи ће у доживотни затвор“, оценио је Ступар у Новом дану.

Он наглашава да је парламент изгубио своју функцију.

„Парламент нема више никакву функцију, Вучић га је уништио. А пошто га нема, нема потребе да се иде тамо. Скупштина личи на једну кафанчину где се не доносе никакве одлуке. Све одлуке се доносе у кабинету Александра Вучића. Он је први човек државе, владар, и њему ништа више не треба. Кобајаги имамо владу, судство, тужиластво“, каже Ступар.

На питање да ли и до када може тако, Ступар каже: „Наравно да не може, питање је само времена када ће се то догодити“.

Додаје да би волео да Србија „буде држава“.

„Ја бих волео да ово буде држава, а не ледина на којој влада чобанин, ми нисмо стадо, ми смо људска бића…Тешко је прихватити да овај народ до те мере може да буде потчињен, да погне главе и трпи. Ипак је 21. век, постоји интернет, комуникација, изађите мало до Италије, до неке друге земље, видите како људи живе…Хоћу да кажем, изгледа да је живот негде другде, а не ово овде омеђено у Србији, овде нема простора за неке нове генерације“, рекао је гост Н1.

Коментаришући оштре критике власти према судији Миодрагу Мајићу, који се успротивио увођењу доживотне казне затвора за убице и силоватеље деце и трудница без могућности условног отпуста, Ступар каже да су те критике „врло лоши потези“.

„Министарка Кубуровић каже за Мајића све најгоре, а притом је била приправница код њега. Па чекајте, зашто јој неко ме каже ‘дођи овамо, како те није срмота то што радиш’…Не можете некога ко нешто вреди, деградирати тиме што ћете га олајавати и говорити неистине о њему. То су врло лоши потези власти, не можете понижавати струку која је један од стубова власти“, рекао је Ступар.

Делује немогуће, али Вучић ће једном отићи с власти

Медији пишу и да су извештаји Државне ревизорске институције (ДРИ) показали да је током 2017. године у Србији неправилно потрошено 217 милијарди динара буџетског новца.

„Кажу ‘појела маца’…Са две милијарде евра можете да подмирите милион ствари овде. Шта се десило – нестале су паре, покрили су неке дугове, неко је, да се тако изразим ‘био добар’, и ником ништа. И то се деценијама тако догађа“, казао је Ступар.

На питање да ли очекује неку истрагу и епилог тог случаја, Ступар каже: „Не, то је завршена прича, нема враћања. Евентуално, за коју годину, када ово више не буде овако, мислим, Милошевић је отишао с власти и кажу неки и да ће Вучић једног дана отићи. Знам, делује сада немогуће, али живот чини чуда“, изјавио је гост Н1.

На питање због чега мисли да ће Вучић изгубити власт, Ступар каже да ће се то десити када буде прешао „црвену линију“.

„Треба да пређе ‘црвени линију’. Ето, седам година је власти, има још једну годину. Десиће се имплозија, пустиће га његови низ воду, јер они не би да оду заједно с Вучићем, они ће желети да се сачувају….Питање је колико ће кола да иду низ низбрдицу…Кажу људи и да све паре које се украду могу да се блокирају. То би било шокантно у Србији, што се каже“, рекао је Ступар.

Спољни фактор као балансеро

Он, међутим, наводи спољни фактор као један од одлучујућих за опстанак Вучића на власти.

„Има тај један фактор, балансеро, неко ко својим погуркивањима и кочењима, одређује много ствари, а то је спољни фактор. Доведени су људи да заврше ствари око Косова, да уведу Србију у НАТО…Они ће то завршити или ће бити смењени. Ја мислим да ће они то завршити“, оценио је Ступар.

Додаје и да се преговара о томе „шта после“.

„Последње две, три године се разговара искључиво о томе ‘а шта када завршимо, шта ће бити с нама’…И то је њима важно, јер свако ко дође на власт у Србији има потребу да буде вечно владар. Па не може тако, човече“, наглашава Ступар.

Говорећи о томе где је ту опозиција, Ступар каже: „Она је испод воде и дише на сламку. У дубокој је илегали. Њен је задатак да преживи до тог и тог датума. Њима је речено – нећете добити подршку док Вучић не заврши причу око Косова, а ми ћемо вам јавити датум“.

(Н1)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чекајући нову владу и нову опозицију

0 (0) Србија је у стању ишчекивања и нове владе, а и нове опозиције. То …

Годину дана од афере Kрушик: Александар Обрадовић и даље талац режима

0 (0) Годину дана навршило се 18. септембра, од кад је на свом радном месту, …

2 Коментара

  1. О „опозицији“ извештава искључиво СиЕнЕн, пардон Н1.

  2. veliki je vodja, i veliki copor je za njim, al od bandere nije veci i od konopca jaci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *