"Надлежни знали да је кукуруз заражен"

“Надлежни знали да је кукуруз заражен”

Надлежни у Србији били су упознати с налазима да је део домаћег рода кукуруза заражен отровним афлатоксинима, пише новосадски “Мађар со”.

“Прво упозорење у вези с контаминацијом стигло је још 10. октобра. Тада је, због затрованости, Италија одбила пошиљку српског кукуруза. Преко система за алармирање, РАСФФ портала Европске уније (Рапид Алерт Сyстем фор Фоод анд Феед), случај је одмах обелодањен на њиховом вебсајту”, наводи лист и додаје да се на основу упозорења објављеног на порталу РАСФФ-а види да су надлежни у Србији обавештени о токсичности пошиљке.

Тај лист је у петак известио о томе да, због концентрације афлатоксина која је изнад дозвољеног нивоа, 68 одсто овогодишњег рода кукуруза није погодно за људску употребу, позвајући се на испитивања у београдској лабораторији једног од највећих светских предузећа за контролу квалитета, СГС Група.

Предузеће за контролу квалитета СГС Београд јуче се поново огласило и саопштило да је неопходно да се утврди стварни степен заражености овогодишњег рода кукуруза у Србији, спречи ширење заразе и у складу с прописима о безбедности хране контролише његова даља употреба.

Прецизирано је да су стручњаци СГС-а на основу испитаних 375 узорака, што репрезентује количину од 350.000 тона кукуруза, утвдилили да је скоро 60 одсто испитаног кукуруза употребљиво, од чега је 32 одсто употребљиво за директну људску исхрану, а остатак за сточну храну, уз одговарајући третман.

Наведено је и да је око 40 испитаних узорака кукуруза који нису употребљиви за људску исхрану и за сточну храну, могу бити предмет деконтаминације, али да је његова употреба ризична.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ОТРОВ! Експерт објашњава шта удишемо из Винче

ОТРОВ! Експерт објашњава шта удишемо из Винче

Експерт за гас из УНЕЦЕ-а и инжењер хемије Бранко Милићевић каже да питање није да …

Винча поново гори, Београд се ноћас гушио у диму, отров у ваздуху се још осећа

Винча поново гори, Београд се ноћас гушио у диму, отров у ваздуху се још осећа

Власт у Београду, по свему судећи, није ни близу санирања катастрофалног пожара на депонији у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *