fbpx

Најбогатији рудник злата у Европи, рудник „Леце“ опет на добошу како би фантомска арапска компанија могла да настави черупање

0
(0)

Београд – Највећи рудник злата у Србији, „Леце“ по други пут је на добошу. Ради се о имовини Мирослава Богићевића, власника концерна „Фармаком“ који је у стечају, а рудник тренутно користи компанија из Дубаија. Стечајни управник тражи за целокупну имовину рудника – 382 милиона динара.

Мирослав Богићевић за „Новости“ каже да је тендер „чист алиби да се најбогатији рудник злата не прода“. Стечајни управник на овом предмету, Стојанка Филипић, која је огласила продају за наш лист, потврђује да „оглас за продају постоји“. Не жели даље да коментарише детаље.

Јавно надметање ће се одржати 23. јануара наредне године у Привредном суду у Ваљеву. Претходна продаја била је оглашена 5. новембра по почетној цени од 509,5 милиона динара.

„Други пут оглашавају продају, а знају да рудник неће продати“, прича Богићевић. „Тендер постоји само зато да би рудник могли да изнајмљују фантомској фирми из Дубаија, која је овде отворила експозитуру са свега 100 динара оснивачког капитала. А улазе у рудник злата. Не желе да га купе, јер би са имовином морали да плате и сва дуговања. Лакше им је да га само искористе и ваде вредну руду“.

Први уговор о закупу потписан је 24. априла 2015, а Арапи су закупили јаму док је Богићевић био у притвору. Са још шесторо људи оптужен је због незаконитог одобравања и коришћења кредита Привредне банке.

„У новембру 2014. године је отворен стечајни поступак у руднику „Леце““, тврди Богићевић. „Тражио сам одлагање стечаја за само пет дана јер је требало да продам рударски део компаније за 500 милиона евра и да избегнем стечај. Нису ми одобрили одлагање. У међувремену још нису поднели захтев за истражно право у јами, да би оборили цену руднику“.

Зарада

Само прошле године из рудника „Леце“ ископано је, под закупом, злата у вредности од 50 милиона евра, тврди Милорад Пановић, председник Гранског синдиката хемије, неметала, енергетике и рударства „Независност“.

М. Л. Ј. / Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трговински рат Америке и Кине цену злата диже у небеса — већ је 1.500 долара

4 (1) Вредност унце злата (28,35 г) први пут након 2013. године прешла је 1.500 …

Пољска повлачи своје златне полуге из Банке Енглеске

5 (1) Пољска враћа злато из прекоморских земаља, након што је у прошлој години удвостручила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *