Најјача експлозија у Космосу коју је човек икад видео и забележио! (видео)

Најјача експлозија у Космосу коју је човек икад видео и забележио! (видео)

Још само једној космичкој експлозији су стручњаци дали епитет „монструозне“ – Великом праску! Ова је била толико велика да је „преплавила“ Насине инструменте са пет пута више енергије него што ју је ослободила најјача забележена експлозија до сада. Срећа да се догодила 3,7 милијарди светлосних година далеко!

Eксплозија гама-зрака, забележена у априлу од стране научника, била је највећа и најсјајнија космичка експлозија коју је човек видео.

Постоји још само једна коју су астрономи назвали монструозном – Велики прасак.

На срећу по Земљу и нас, експлозија се догодила 3,7 милијарди светлосних година даље, што је, отприлике, четвртина читавог универзума.

„То је ‘једном у 100 година’ космички догађај“, истакао је Насин астрофизичар Пол Херц на овонедељној конференцији за медије.

Експлозије гама-зрака су најсјајније експлозије изазване смрћу звезде која се претвара у црну рупу, односно распрскава се у тзв. супернову, ослобађајући супермоћан „млаз“ енергије – прасак гама-зрака.

„Звезда је пре тога живела прилично ‘мирно и срећно’, фузионишући материјал у својој сржи. A онда је остала без горива“, објаснио је професор О’Брајан, члан екипе телескопа “Swift”, смештеног далеко у свемиру.

Чудовишни прасак овај телескоп је снимио 27. априла. Експлозије у свемиру нису баш ретка појава, и, према студији објављеној крајем ове недеље у стручном журналу Science, Насини телескопи их „хватају“ свака два дана већ 20 година.

„Ако волите ватромете, овај не можете надмашити“, нашалио се Питер Мајклсон, физичар са „Стенфорда“ који је радио на Насином телескопу који бележи експлозије гама-зрака.

Оно што је било прилично необично је магнитуда ове експлозије. Астрофизичар Роб Прис каже да је прасак „преплавио“ Насине инструменте са пет пута више енергије него што ју је ослободила најјача забележена експлозија до сада – она из 1999. године.

Астрономи сматрају да је готово немогуће да до овакве експлозије дође у нашој галаксији. Харвардски стручњак Ави Леб је ту вероватноћу претворио у цифре – мања је од једна на према 10 милиона.

 

РТС

фото: НАСА

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

А321: На снимку црне кутије чује се експлозија

А321: На снимку црне кутије чује се експлозија

Француска телевизија „Франс 2“ објавила је да се на снимку црне кутије из руског авиона …

ПАНИКА У ВАШИНГТОНУ: Бела кућа закључана након експлозије непознатног порекла

ПАНИКА У ВАШИНГТОНУ: Бела кућа закључана након експлозије непознатног порекла

Америчка Тајна служба затворила је данас приступ Белој кући након што се у околини зачула …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *