fbpx

Најјача експлозија у Космосу коју је човек икад видео и забележио! (видео)

0
(0)

Још само једној космичкој експлозији су стручњаци дали епитет „монструозне“ – Великом праску! Ова је била толико велика да је „преплавила“ Насине инструменте са пет пута више енергије него што ју је ослободила најјача забележена експлозија до сада. Срећа да се догодила 3,7 милијарди светлосних година далеко!

Eксплозија гама-зрака, забележена у априлу од стране научника, била је највећа и најсјајнија космичка експлозија коју је човек видео.

Постоји још само једна коју су астрономи назвали монструозном – Велики прасак.

На срећу по Земљу и нас, експлозија се догодила 3,7 милијарди светлосних година даље, што је, отприлике, четвртина читавог универзума.

„То је ‘једном у 100 година’ космички догађај“, истакао је Насин астрофизичар Пол Херц на овонедељној конференцији за медије.

Експлозије гама-зрака су најсјајније експлозије изазване смрћу звезде која се претвара у црну рупу, односно распрскава се у тзв. супернову, ослобађајући супермоћан „млаз“ енергије – прасак гама-зрака.

„Звезда је пре тога живела прилично ‘мирно и срећно’, фузионишући материјал у својој сржи. A онда је остала без горива“, објаснио је професор О’Брајан, члан екипе телескопа „Swift“, смештеног далеко у свемиру.

Чудовишни прасак овај телескоп је снимио 27. априла. Експлозије у свемиру нису баш ретка појава, и, према студији објављеној крајем ове недеље у стручном журналу Science, Насини телескопи их „хватају“ свака два дана већ 20 година.

„Ако волите ватромете, овај не можете надмашити“, нашалио се Питер Мајклсон, физичар са „Стенфорда“ који је радио на Насином телескопу који бележи експлозије гама-зрака.

Оно што је било прилично необично је магнитуда ове експлозије. Астрофизичар Роб Прис каже да је прасак „преплавио“ Насине инструменте са пет пута више енергије него што ју је ослободила најјача забележена експлозија до сада – она из 1999. године.

Астрономи сматрају да је готово немогуће да до овакве експлозије дође у нашој галаксији. Харвардски стручњак Ави Леб је ту вероватноћу претворио у цифре – мања је од једна на према 10 милиона.

 

РТС

фото: НАСА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шок за скептике: И НАСА признала chemtrails запрашивање човечанства!

0 (0) Видимо ли право стање ствари на небу или само оно што луди мозгови …

Ле Пен: Желим да ЕУ експлодира

0 (0) Вођа француске десничарске партије Национални фронт Марин Ле Пен изјавила је данас да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *