fbpx

Најјачи адут ове власти је одсуство реалне политичке алтернативе

0
(0)

БЕОГРАД – Најјачи адут напредњачкој власти, много јачи од овакве већине коју имају у Скупштини Србије и медијске снаге којим располажу, јесте непостојање реалне алтернативе и расцепканост опозиције. Политичке снаге у патриотском и демократско-грађанском блоку су више посвађане и поцепане, више у сукобу међусобно него што су са Вучићем. У суштини, они се надају да ће их Вучић позвати на канабе и у коалицију, макар после следећих избора и главни противници су им бивше страначке колеге, изјавио је данас политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Када погледамо на ову грађанску страну, видимо Демократску странку, Социјалдемократску странку, Заједно за Србију и Либерално-демократску партију, а све су то до пре пар година некадашње колеге и они се међусобно не подносе, нећи ни на митинге заједно да иду, изјавио је Вукадиновић гостујући у емисији „Један на један“ Радио-телевизије Војводине.

Он је, говорећи о такозваном Патриотском блоку, рекао да је ту ситуација још гора, што је, уз обамрлост грађана и неверовање да може да се појави алтернатива, главни „ветар који дува у Вучићева једра“.

Коментаришући медијске спекулације о ванредним републичким изборима, Вукадиновић је цитирао фразу из времена социјализма, како треба да „радимо као да ће 100 година бити мир, а да се спремамо као да ће сутра да буде рат“, и додао да су наши политичари то превели као да ће сутра да буду избори, а да „мувају као да ће 100 година да буду на власти“.

Прекомпоновање власти на локалу обесмишљава идеју демократије

Он примећује да је у Војводини видљив парадокс да покрајинска власт представља опозицију на свим осталим нивоима, док на републичком нивоу и у већини градова имамо власт Александра Вучића, која је готово апсолутна, али да им прија уживање у чарима опозиционе критике у Војводини.

Вукадиновић истиче да СНС има амбицију да успостави јединство власти на свим нивоима, док ДС као опозициона странка има доста проблема због тога што им се лепи етикета власти у покрајини, те да се демократама не жури да иду на изборе, већ да балансирају са већином у Скупштини Војводине и вагају да ли им је боље да издрже цео мандат или да се представе као жртве прекрајања изборне воље грађана.

„Пракса прекомпоновања власти на локалу, како би се наводно саобразила са републичком, обесмишљава читаву идеју локалних избора  саме демократије. Грађани ту реагују зихерашки – виде да ту има насиља и муљања, али су ти исто радили и претходни, те да је боље да буде да се власт саобрази са београдском, јер ће тако, наводно, бити више пара, инвестиција и пресипања из шупљег у празно“, наводи он.

Вукадиновић додаје да се свака амбиција да се влада апсолутистички, да се приграби апсолутна власт, на крају обије о главу.

„Ова власт најбоље функционише у кампањама и то најбоље ради“

Он примећује како „показивање мишића“ од стране власти делује апсурдно, с обзиром на то да СНС има апсолутну већину и може сам да влада, а Вучића у парламенту дочекују „као Цезара у Сенату“.

„Са друге стране, напредњаци знају да на локалу не стоје свуда сјајно, па Вучић националним темама и причом о Истоку и Западу пегла те недостатке. Рејтинг СНС на локалу није велик, јер су то средине где их знају персонално, па би добро дошло да се погура локална листа, да људи мало преписују“, објашњава Вукадиновић.

Он истиче да Вучић константно ствара атмосферу кампање и избора, да већ три године гледамо кампању – од реконструкције владе, ванредних избора, формирања владе, до нове реконструкције.

„Ова власт најбоље функционише у кампањама и то најбоље ради. Прича о реконструкцији служи да опоменете коалиционе партнере и своје министре или фракције у странци“, каже Вукадиновић.

Фолирање и „легализација политичке проституције“

Разлог против расписивања избора Вукадиновић види у чињеници да, иако власт уз помоћ медија може много тога да сервира грађанима и да их убеди у било шта, није лако да објаснити зашто ићи на изборе уз стабилну и успешну владу, и апсолутну подршку народа.

Он подсећа да су све власти до сада, које су самоуверено посезале за ванредним изборима, скратиле себи мандат, од Милошевића и Коштунице, до Тадића, што врху СНС делује као опомена.

Вукадиновић сматра да начин избора посланика у АП Војводини, пола по пропорционалном, а пола по већинском принципу, није лоша идеја, али да онда тако треба да буде на свим нивоима у држави.

„Овако, у пракси, по већинском систему посланик ипак дугује лојалност странци која га је поставила“, објашњава он.

Говорећи о власништву посланика над мандатом, Вукадиновић истиче да се ради о фолирању и „легализацији политичке проституције“.

„Да је у Србији већински изборни принцип, онда се може говорити о томе да посланик располаже својим мандатом. Сада је то да они могу нормално да претрчавају из странке у странку неморално и неприхватљиво“, наводи он.

Препуцавање Истока и Запада – алиби прича за лошу власт

Вукадиновић сматра да актуализовање тезе да се преко нас препуцавају Исток и Запад представља алиби причу за лошу власт, те да ми често преувеличавамо свој значај.

„Властима то одговара, јер онда кажу – нисмо ми криви, притискају нас са Истока и Запада. Ту има и фиксација да се глуми Тито, па нас сада поштују и моле, мазе нас и ласкају нам… али од тога нема ништа. Већи део наших проблема је унутрашње природе, почев од неспособних кадрова, преко безусловног партијашења, до запошљавања кланова и интересних група, и акумулирано дејство свих претходних промашаја, плус мегаломанија за лидерством и великом силом у малој и сиромашној земљи“, наводи он.

Вукадиновић каже да у медијској сфери Запад и власт на челу са СНС овде имају апсолутни утицај на готово све медије, а да Исток има само један сајт.

„Руси или не желе или не умеју да буду утицајни у медијској сфери, и ту су 100.000 миља од Запада. Овде обарају руке актуелна власт и њени партнери са Запада, око тога ко ће држати потпуну контролу над медијским небом. Ту неке среће за грађане нема, али боље и некакав плурализам, него никакав“, објашњава он.

РТВ

илустрација: Душан Петричић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скупо задуживање Србије

4 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишти још две милијарде евра …

Мишa Ђурковић: Много од система деведесетих година 20. века обновљено после 2012.

5 (4) Многи од тадашњих актера и данас су на кључним местима (председник државе, први …

Један коментар

 1. Најјачи адут ове власти је одсуство реалне политичке алтернативе.
  “““““““““““““““““
  Тачно.
  Зато су и примили аванс и задатке маја 2008 године, од убица нашег народа да све нас са нашом јадном дечицом сатру и потпуно униште нашу лепу, опљачкану и окупирану домовину. Са њима на власти, нама нема живота.
  Што и јесте њихов циљ. Ту НЕМА никакве алтернативе

  http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06

  Али, даће Бог, примиће они своју плату и од народа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *