fbpx
Насловна / Србија / Напредна лоповска банда легализовала корупцију!
корупција

Напредна лоповска банда легализовала корупцију!

4
(4)

Закон о лобирању, који је усвојен прошле године у новембру, данас ће почети да се примењује, што значи да заинтересовани будући лобисти могу да се пријављују за обуку Агенцији за борбу против корупције, а сви детаљи о томе су на сајту агенције, пише „Политика“.

„Циљ Закона о лобирању је заштита јавног интереса и додатна изградња интегритета јавних функционера, што је добро за сваку правну државу и за функционисање владавине права“, рекао је за „Политику“ Драган Сикимиц́, директор Агенције за борбу против корупције.

Агенција за борбу против корупције има све надлежности у вези са спровођењем закона — од расписивања конкурса, обуке, издавања сертификата, преко израде правилника, до контролисања рада у пракси, како лобиста, тако и лобираних лица.

Сикимић каже да је Србија поступила у складу са захтевима из поглавља 23 у преговорима са ЕУ, као и по препорукама ГРЕКО.

„Уз нови Закон о спречавању корупције, који ц́е бити у примени од 1. септембра следеће године, остварићемо додатни напредак у евроинтеграцијама“, додаје Сикимић.

Сикимић потврдно одговара на питање — да ли се очекује да посланици, министри и други без задршке пријављују своје контакте са лобистима, а биће дужни то да ураде у року од 15 дана.

„Ради јачања интегритета доносиоца општих аката и поверења грађана у институције, очекујем да ц́е пријављивати те контакте, јер то прави разлику између покушаја остваривања законитог интереса одређене стране и корупције, као кривичног дела“, рекао је Сикимић.

Он наглашава да је једна од кључних ствари — да лобирано лице не сме да прими апсолутно никакву накнаду.

Информације, ставови и мишљења о законима и другим прописима објављеним у средствима јавног информисања, на пример, не сматрају се лобирањем, као ни грађанске иницијативе упуц́ене органима власти на предложена решења закона и других прописа, наводи „Политика“.

Вестионлине, спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Планатажи марихуане „Јовањица“ Агенција за финансирање извоза одобрила више милиона евра кредита

4.7 (3) Пољопривредно имање Јовањица, које се бави узгојем органске хране, а на којем је …

Како приватни трговци оружјем уништавају наменску и држави праве штету која се мери стотинама милиона евра

5 (3) Приватне компаније за извоз оружја у Србији су се појавиле 1993., и према …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *