fbpx
корупција

Напредна лоповска банда легализовала корупцију!

4
(4)

Закон о лобирању, који је усвојен прошле године у новембру, данас ће почети да се примењује, што значи да заинтересовани будући лобисти могу да се пријављују за обуку Агенцији за борбу против корупције, а сви детаљи о томе су на сајту агенције, пише „Политика“.

„Циљ Закона о лобирању је заштита јавног интереса и додатна изградња интегритета јавних функционера, што је добро за сваку правну државу и за функционисање владавине права“, рекао је за „Политику“ Драган Сикимиц́, директор Агенције за борбу против корупције.

Агенција за борбу против корупције има све надлежности у вези са спровођењем закона — од расписивања конкурса, обуке, издавања сертификата, преко израде правилника, до контролисања рада у пракси, како лобиста, тако и лобираних лица.

Сикимић каже да је Србија поступила у складу са захтевима из поглавља 23 у преговорима са ЕУ, као и по препорукама ГРЕКО.

„Уз нови Закон о спречавању корупције, који ц́е бити у примени од 1. септембра следеће године, остварићемо додатни напредак у евроинтеграцијама“, додаје Сикимић.

Сикимић потврдно одговара на питање — да ли се очекује да посланици, министри и други без задршке пријављују своје контакте са лобистима, а биће дужни то да ураде у року од 15 дана.

„Ради јачања интегритета доносиоца општих аката и поверења грађана у институције, очекујем да ц́е пријављивати те контакте, јер то прави разлику између покушаја остваривања законитог интереса одређене стране и корупције, као кривичног дела“, рекао је Сикимић.

Он наглашава да је једна од кључних ствари — да лобирано лице не сме да прими апсолутно никакву накнаду.

Информације, ставови и мишљења о законима и другим прописима објављеним у средствима јавног информисања, на пример, не сматрају се лобирањем, као ни грађанске иницијативе упуц́ене органима власти на предложена решења закона и других прописа, наводи „Политика“.

Вестионлине, спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДИЈАЛОГ: Иван Пајовић и Томислав Kресовић – Завере моћника су откривене и све су тачне! (видео)

5 (1) Гости емисије Дијалог на каналу Славија инфо били су професор Иван Пајовић и …

Болесна Вучићева услуга браћи арапима и поклон Етихаду: Пијте браћо, све Србија плаћа

5 (5) Србија је кроз директне субвенције већ уложила око 100 милиона евра у „Аир …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *