Напредни буџет Kраљева са дефицитом од преко 570 милиона динара
фото: Краљево.рс

Напредни буџет Kраљева са дефицитом од преко 570 милиона динара

Ових дана у Kраљеву је актуелно питање будзета за 2021. годину. Нови будзет предвиђа укупне приходе од 4 039 072 661 а расходе од 4 609 654 661 што нас доводи до чињенице да ће буџет града Kраљева бити у дефициту за 570 580 000 динара.

Градоначелник је нови будзет назвао развојним стављајући акценат на капиталне пројекте и инвестиције за које је издвојено 808 мил. динара. Највећи капитални пројекат у граду и даље је “ шминкање“ атлетског стадиона за које је издвојено 43 мил. динара. Реконструкција атлетског стадиона улази у трећу годину и до сада је коштала грађане Kраљева 210 милиона.

Питамо се шта би било да је напредна власт у Kраљеву морала да изгради потпуно нови стадион ако стари, већ изграђен не може да реконструише годинама?
Остале капиталне инвестиције су: лифт на Гочу, реконструкција Рудничке улице, унапређивање уличне расвете ….

Занимљиво је да буџет не предвиђа санацију мостова у краљевачким селима које су бујичне поплаве однеле још 2019.године. Очигледно да развојни будзет не подразумева и развитак села која припадају краљевачкој општини!?

Највећи апсурд када је нови будзет у питању је чињеница да је издвајање за плате и додатке запослених 871 475 000 и веће је од издвајања за капиталне инвестиције што нам јасно показује да је за власт највећа и најважнија инвестиција намиривање чиновничког апарата у граду који у великој мери чине партијски кадрови СНС.

Само за плате и додатке запослених у Скупштини, Градском већу и кабинету градоначелника будзет предвиђа 19 237 000 док укупни трошкови износе 70 186 000 укључујући и трошкове репрезентације градоначелника који износе 2, 5 мил. динара. Очито је да ће градски већници без обзира на буџетски дефицит ипак добити плате увећане за 40 одсто.

Буџет предвиђа и субвенције јавним предузећима у износу од 135 350 000, остаје нејасно да ли је тај новац предвиђен за развитак поменутих предузећа или за покривање губитака и плате партијских кадрова запослених у њима?

Велика новчана издвајања од 1 365 230 161 предвиђена су за сталне трошкове, трошкове путовања, услуге по уговору, специјализоване услуге и материјал, при томе није јасно дефинисано шта се под горе наведеним ставкама тачно подразумева што отвара могућност за бројне злоупотребе.

Иако је буџет у свим претходним ставкама расипнички, градска власт је пронашла начин и да уштеди:
– на образовању за које је предвиђено 1 000 000 динара мање
– на јавном здрављу за које је предвиђено само 8 400 000 иако се суочавамо са епидемијом ЦОВИД 19
– на трудницама за чија боловања је предвиђено само 600 000
– на борби против аерозагађења за коју је предвиђено 0 динара.

Ово нам јасно говори колико напредна власт брине о образовању деце, о трудницама и здрављу грађана али и о томе какав ваздух удишу грађани Kраљева.

Градска каса се пуни у највећој мери порезима које плаћају грађани, 68,4%. Јасно је да је власт покушала да умањи дефицит повећањем пореза грађанима у износу од 3% до 27%. Остатак новца у будзету по речима градоначелника очекује се од дотација републике 746 289 000, донација 804 049 000 и продаје имовине 92 мил.динара.

Ми, из Странке слободе и правде се питамо да ли је градска власт неспособна да обезбеди функционисање града ако се узме у обзир да скоро 1/4 будзета чине дотације, поклони и продаја имовине?
Питамо се да ли је будзет направљен да служи развоју града на добробит свих грађана или да исплати партијске чиновнике и послушнике?

Апелујемо на одборнике Скупштине града да се понашају одговорно према грађанима који су им дали мандат и одбију овакав предлог будзета.

Предлажемо да се будзетски дефицит смањи тако што ће се:

– смањити путни трошкови за запослене у градској управи
– преиспитати субвенције јавним предузећима
– смањити трошкови репрезентације градоначелника
– укинути функционерски додатци и остали посебни расходи шта год они подразумевали!
Да Вас подсетимо: Зоран Дробњак по закону више не може да буде в.д. директор (Али он то и даље јесте)

ССП Kраљево
Извор: Отвореноср.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сви одборници СНС гласали против помоћи породиљама и породицама са децом

Сви одборници СНС гласали против помоћи породиљама и породицама са децом

Одборници СО Врбас су на деветој седници, почетком септембра на дневном реду имали измене и …

Телеком Србија срља у пропаст: Дуг увећан за милијарду и 150 милиона евра

Телеком Србија срља у пропаст: Дуг увећан за милијарду и 150 милиона евра

У протеклих неколико година Телеком Србија је агресивним наступом на тржишту мултимедијских услуга и ширењем …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *