Економија

Напредни буџет Kраљева са дефицитом од преко 570 милиона динара

Ових дана у Kраљеву је актуелно питање будзета за 2021. годину. Нови будзет предвиђа укупне приходе од 4 039 072 661 а расходе од 4 609 654 661 што нас доводи до чињенице да ће буџет града Kраљева бити у дефициту за 570 580 000 динара.

Градоначелник је нови будзет назвао развојним стављајући акценат на капиталне пројекте и инвестиције за које је издвојено 808 мил. динара. Највећи капитални пројекат у граду и даље је “ шминкање“ атлетског стадиона за које је издвојено 43 мил. динара. Реконструкција атлетског стадиона улази у трећу годину и до сада је коштала грађане Kраљева 210 милиона.

Питамо се шта би било да је напредна власт у Kраљеву морала да изгради потпуно нови стадион ако стари, већ изграђен не може да реконструише годинама?
Остале капиталне инвестиције су: лифт на Гочу, реконструкција Рудничке улице, унапређивање уличне расвете ….

Занимљиво је да буџет не предвиђа санацију мостова у краљевачким селима које су бујичне поплаве однеле још 2019.године. Очигледно да развојни будзет не подразумева и развитак села која припадају краљевачкој општини!?

Највећи апсурд када је нови будзет у питању је чињеница да је издвајање за плате и додатке запослених 871 475 000 и веће је од издвајања за капиталне инвестиције што нам јасно показује да је за власт највећа и најважнија инвестиција намиривање чиновничког апарата у граду који у великој мери чине партијски кадрови СНС.

Само за плате и додатке запослених у Скупштини, Градском већу и кабинету градоначелника будзет предвиђа 19 237 000 док укупни трошкови износе 70 186 000 укључујући и трошкове репрезентације градоначелника који износе 2, 5 мил. динара. Очито је да ће градски већници без обзира на буџетски дефицит ипак добити плате увећане за 40 одсто.

Буџет предвиђа и субвенције јавним предузећима у износу од 135 350 000, остаје нејасно да ли је тај новац предвиђен за развитак поменутих предузећа или за покривање губитака и плате партијских кадрова запослених у њима?

Велика новчана издвајања од 1 365 230 161 предвиђена су за сталне трошкове, трошкове путовања, услуге по уговору, специјализоване услуге и материјал, при томе није јасно дефинисано шта се под горе наведеним ставкама тачно подразумева што отвара могућност за бројне злоупотребе.

Иако је буџет у свим претходним ставкама расипнички, градска власт је пронашла начин и да уштеди:
– на образовању за које је предвиђено 1 000 000 динара мање
– на јавном здрављу за које је предвиђено само 8 400 000 иако се суочавамо са епидемијом ЦОВИД 19
– на трудницама за чија боловања је предвиђено само 600 000
– на борби против аерозагађења за коју је предвиђено 0 динара.

Ово нам јасно говори колико напредна власт брине о образовању деце, о трудницама и здрављу грађана али и о томе какав ваздух удишу грађани Kраљева.

Градска каса се пуни у највећој мери порезима које плаћају грађани, 68,4%. Јасно је да је власт покушала да умањи дефицит повећањем пореза грађанима у износу од 3% до 27%. Остатак новца у будзету по речима градоначелника очекује се од дотација републике 746 289 000, донација 804 049 000 и продаје имовине 92 мил.динара.

Ми, из Странке слободе и правде се питамо да ли је градска власт неспособна да обезбеди функционисање града ако се узме у обзир да скоро 1/4 будзета чине дотације, поклони и продаја имовине?
Питамо се да ли је будзет направљен да служи развоју града на добробит свих грађана или да исплати партијске чиновнике и послушнике?

Апелујемо на одборнике Скупштине града да се понашају одговорно према грађанима који су им дали мандат и одбију овакав предлог будзета.

Предлажемо да се будзетски дефицит смањи тако што ће се:

– смањити путни трошкови за запослене у градској управи
– преиспитати субвенције јавним предузећима
– смањити трошкови репрезентације градоначелника
– укинути функционерски додатци и остали посебни расходи шта год они подразумевали!
Да Вас подсетимо: Зоран Дробњак по закону више не може да буде в.д. директор (Али он то и даље јесте)

ССП Kраљево
Извор: Отвореноср.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!