fbpx

Напредњаци блокирали расправу на иницијативу за отварање руског хуманитарног центра у Војводини

0
(0)

Посланици Скупштине Војводине у уторак нису прихватили иницијативу Српске радикалне странке (СРС), о оснивању Српско-руског хуманитарног центра у Војводини, која се нашла на дневном реду тачно три месеца од подношења.снс

Радикали су иницијативу предали 7. фебруара, уз потписе 30.000 грађана, сматрајући да је Војводини потребан центар за реаговање у ванредним ситуацијама по узору на већ постојећи у Нишу.

Председник посланичке групе СНС-а, партије председника државе Александра Вучића, у Скупштини Војводине Миленко Јованов већ је и пре саме расправе ставио тачку на иницијативу радикала. То му омогућава и већина коју са 90 од укупно 120 места колико у Скупштини Војводине имају напредњаци са њиховим савезницима.

Уочи заседања Скупштине Војводине он је изјавио да је став владајуће коалиције у покрајини јасан – иницијатива има бројне формалне и материјалне недостатке и неће је подржати.

„Сматрамо да се ова иницијатива може наћи на дневном реду, али владајућа коалиција неће везано за њу учествовати ни у расправи ни у гласању. Неусклађена је са правним актима покрајине, са законима Србије и Споразуму о Руско-српском хуманитарном центру у Нишу“, рекао је Јованов и додао да је Одбор за управу и прописе Скупштине Војводине такође на седници одржаној у понедељак оценио да иницијатива није у складу са Статутом Војводине.

Овакав став посланика СНС, али додајући га и целокупној владајућој структури у Војводини и Србији, оштро су критиковали подносиоци иницијативе.

Председник посланичке групе СРС Ђурађ Јакшић каже да је раније исказан став председника Покрајинске владе Игора Мировића (СНС) скандалозан, јер је оценио да је иницијатива „политикантство“.

„СРС изражава негодовање и незадовољство због скандалозног и игнорантског става везано за иницијативу за формирање српско-руског хуманитарног центра. Подсетићу вас да је по пословнику о раду скупштине, Покрајинска влада та која даје мишљење да ли нешто треба прихватити или не. Покрајинска влада није дала никакво мишљење. Дакле за Игора Мировића прихватљива је сарадња са Хрватском, са Европском унијом (ЕУ) и НАТО-ом, само није прихватљиво да се на простору Војводине формира српско-руски хуманитарни центар онако како је предложила СРС“, каже Јакшић.

Он оцењује и да у СНС око геополитичких питања и окретања Русији или ЕУ, постоји раздор, те да би се, према њиховим претпоставкама, председник СНС и Србије Александар Вучић обрадовао да данас, када присуствује војној параде поводом Дана победе у Москви, добије вест да је ова иницијатива усвојена, упркос „игнорантском ставу покрајинских СНС званичника“.

„На основу тога што у СНС постоје дефинитивно опречни ставови по питању геостратешког опредељења и даљег пута Србије у ЕУ. Вама је став СРС кристално познат и јасан. Ми смо мишљења да је моментално потребно престати са тим погубним срљањем у ЕУ“, закључује Јакшић.

Јованов из СНС-а одбацује оптужбе и изјаве о томе да у странци постоји неслагање око геополитичких усмерења.

„То је онако баш један аналитички приступ, који је апсолутно неутемељен у свему, осим у сопственим доживљајима господина Јакшића, очигледно. Ја вас поново молим и позивам да прочитате иницијативу, а онда ћете видети да се том иницијативом не предлаже ништа. Српски речено, тамо пише да Скупштина Војводине, натера Покрајинску владу, да она пита Републичку владу, да републичка влада пита руску владу, да се у Војводини формира нешто што већ постоји у Нишу. Ако неко жели да прави овде причу ‘три карте за Холивуд’, и да се играмо овде да су неки за Русе, а ови за Американце, тај филм од нас нећете гледати“, речи су Јованова.

СРС је у покрајинском парламенту опозициона партија, али подршка за њихову иницијативу овог пута није стигла ни са истих опозиционих посланичких места. Ни опозиционе Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ), ни Демократска странка (ДС), нису подржале оснивање центра.

Посланик ЛСВ Бранислав Богарошки оцењује да је „иницијатива смешна, неутемељена и необразложена“.

„Не знам шта је поента те иницијативе осим показивања СРС колико воле Русију и Русе. Волим и ја крофне, па не тражим од Скупштине Војводине да се изјашњава о томе. Нема основа и образложења за ово, и ако се СРС позива на поплаве 2014. у Војводини, подсећам их да се то у Војводини није десило, јер је покрајина била спремна тада да одреагује у ванредним ситуацијама“, истиче Богарошки.

Из опозиционог ДС-а поручују да оваквим иницијативама СРС само жели да „баци коску“, а председник посланичке групе ДС у Скупштини Војводине Горан Пауновић оцењује за РСЕ да радикали заправо желе руску базу у Војводини.

„Пишу и траже Српско-руски хуманитарни центар, а у ствари би желели руску војну базу и то је нешто што је политика СРС и проблем који само заоштрава политичку ситуацију у којој се Србија налази“, наводи Пауновић.

Неславан завршетак тромесечне саге о радикалском предлогу коментаришу и из Социјалистичке партије Србије (СПС), странке која важи за блиску руским политичким круговима.

Посланик СПС у Скупштини Војводине Драгомир Лалић, сматра да тај дом не би уопште требало ни да се изјашњава о оваквој иницијативи, већ да би сврсисходније било о томе питати републичку, па и саме Русе.

„Ми мислимо да о тој иницијативи треба да се питају ваљда и Руси, треба да се пита Влада Србије, треба да се пита председник државе и републичка Скупштина. Не може то бити ексклузивно право једног човека и једне посланичке групе, али немамо ништа против да се о томе расправља. Међутим, нисмо завршили још ни хуманитарни центар у Нишу, а већ би да правимо нови“, наводи Лалић.

Српско-руски хуманитарни центар у Нишу, 330 километара јужно од Београда, отворен је 2014. године. Захваљујући руском инсистирању да се његовим службеницима да дипломатски статус и противљењу западних партнера, ово питање постало је озбиљан тест за српску политику балансирања. Сам званични Београд до данас није заузео јасан став у једном или другом правцу.

Извор: Слободна Европа

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како Весићево “Око соколово” пуни џепове напредњака Мијаиловића и Горана Весића

0 (0) Јавна набавка београдског Паркинг сервиса за куповину џипова „Ранге Ровер“, расписана је са …

Србија је сама тражила да се, уместо техничких, воде преговори о статусном решењу за Косово

5 (1) Председница Европског покрета Срба са Косова Рада Трајковић је за Данас коментарисала обновљени …

Један коментар

  1. VELEIZDAJNICI !
    SVI STE VI IZ STRANKE SNS-OVACA
    VOĐINI SAUČESNICI U VELEIZDAJI !

    ‘AJDE DA DOVEDEMO RUSE NA SEVER KOSOVA I PROBLEM REŠEN !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *