fbpx

Напредњаци ускоро пописију сваки свињац, гаражу и шупу како би власнике могли да оглобе са 5.000 динара!

0
(0)

ЗА сваку шупу, гаражу, котларницу или свињац који је бесправно изградио у дворишту власник ће за озакоњење морати да плати таксу по 5.000 динара. Иста цена важи и за котларницу од пет квадрата и за шталу до 100 квадрата.

Процењује се да је у Србији протеклих година изграђено око 1,5 милиона кућа, зграда и локала без дозволе. А колико је тек помоћних и економских објеката подигнуто „на дивље“, тешко је проценити. Уз готово сваку кућу, власници су дограђивали гараже и шупе, а у селу су без плана и контроле ницале стаје, објекти за складиштење сточне хране, амбари, пушнице…

Сви ови објекти су сада предмет озакоњења, па ће их комисија пописати, а власници ће морати да испоштују процедуру за легализацију.

У Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре кажу да ће, уколико власник има две или више шупа или гаража на једном плацу, за сваку морати да плати посебну таксу.

Миливоје Комарчић, из Оџака, сматра да ће проблем настати код укњижбе ових објеката, јер у Закону о државном премеру и катастру, у члану 4, пише да се могу уписати само стан, пословне просторије и гаража.

– У готово сваком дворишту, нарочито у Војводини, изграђени су многи разноврсни објекти за потребе домаћинства, попут пушница за сушење меса, летњих кухиња, остава, сењака, голубарника – прича Комарчић. – То нигде није пријављено, ни евидентирано. Сада је компликовано да се све то попише и укњижи у катастру непокретности.

Борко Драшковић, в. д. директора Републичког геодетског завода, међутим, каже да нема сметњи и забрана за упис помоћних објеката у катастар непокретности, па ће и они сходно правоснажним решењима о озакоњењу бити уписани.

– У катастар непокретности ће бити уписани и свињци, штале, шупе, котларнице, али не под тим називом, већ као помоћни објекат, према правилима нумерације и редоследу снимања објеката изграђених на истој катастарској парцели – објашњава Драшковић. – Новим законом је надлежност за озакоњење објеката прописана и пренета на јединице локалних самоуправа. Службе за катастар непокретности су све предмете поднете по Закону о посебним условима за упис права својине изграђеним без грађевинске дозволе, у складу са законским обавезама, са свом потребном документацијом доставиле надлежним јединицама локалне самоуправе.

ПРЕ 1973. СВИ ЛЕГАЛНИ

ПОМОЋНИ објекти изграђени на селу до 1973. године нису предмет озакоњења – објашњавају у Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре. – Сви други помоћни објекти, изграђени после тог рока, морају имати решење којим се дозвољава изградња и ако дозвола није издата – јесу предмет озакоњења.

З. РАДОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија међу првих 20 земаља које ће платити вакцину за корона вирус

2 (4) Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија у разговору са …

Највеће афере Владе: Kрушик – шверц и оружје испод цене

5 (2) Мали број афера успео је да уздрма српску јавност, одавно навикнуту на “мутне …

5 Коментара

  1. Dali ce se uknjizavati i poljski wc

  2. Dali ce se uknjizavati i poljski wc

  3. Dali ce se uknjizavati i poljski wc

  4. milion puta 5 ‘iljada (vise od milion , svakako , ali posluzice za primer) .
    partizansko blago – narod .

  5. a kucice za pse?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *