Напредњачки директор печењаре УНИШТИО ЕПС и направиo штету од преко 250 милиона €

0
(0)

Термоелектрана „Никола Тесла“ (ТЕНТ) у Обреновцу прошле године произвела је 17,5 одсто струје мање него што је предвиђено планом, због чега је увоз струје у Србију био већи, пише дневни лист Данас.

Та количина планиране а непроизведене струје вредела би, како се наводи, 200 милиона евра и представљала би стабилне резерве за електродистрибутивни систем.

„Основни разлог због кога није испуњен план је нестручно руковођење предузећем па би се због тог мањка могло десити да буде оборен раст бруто домаћег производа за 0,5 одсто“, навео је извор Данаса.

Истиче се да је укупна производња струје у ЕПС-у у прошлој години била већа за 1,2 одсто него у 2017. години, али због раста производње струје у хидроелектранама, а не због добрих резултата термоелектрана у Обреновцу и Kостолцу.

За Данас је Електропривреди Србије (ЕПС) речено да је у 2018. години то предузеће обезбедило стабилно снабдевање електричном енергијом.

„Производња у ТЕНТ-у је 2018. године била на нивоу 96 одсто у односу на производњу у 2017. години, а погрешно је посматрати ЕПС-ове делове појединачно јер је реч о о сложеном и повезаном систему у којем функционишу термо и хидроелектране и трговина са циљем сигурног снабдевања и максимизирања профита“, навели су у ЕПС-у.

Такође је речено да је то предузеће током новембра и децембра купило струју у вредности 39,96 милиона евра „што је 4,5 пута мање од оног што се наводи у неким нетачним спекулацијама“.

Београдски-глас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Републички завод за статистику: Пад БДП-а Србије у другом кварталу 6,4 одсто

5 (4) Привреда Србије је у другом тромесечју забележила пад због пандемије корона вируса и …

Виши суд у Београду стао у заштиту узбуњивача из ЕПС

4.2 (5) Виши суд у Београду донео је решење којим се одређује привремена мера и …

Један коментар

  1. bolje da se drzo raznja i pecenja jareceg i ovcijeg, i ranio pickice lenje i krezube servijanske, nego kurca pasceta iz bosanskog ljutog ustasluka dolutajuceg. — vako pola sebi ostavljao, pola sarcu kerecem davao, pa kad bude se racun pisao morace se i odgovarati, pa ako bude takve srece i konopac omastiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *