Друштво

Напредњачком тајкуну из Крушевца Радоици Милосављевићу три милиона евра од државе

Бизнис крушевачког тајкуна Радоице Милосављевића цвета захваљујући новцу грађана Србије: за пет година 13 његових медијских кућа од државе добило 3.097.445 евра. Радио-телевизији Крушевац новац није додељен само тамо где она то није хтела. Купио медиј за мање од 500, а кроз конкурсе за њега добио скоро 70.000 евра

„Милиони за медије у Зрењанину опет отишли Радоици Милосављевићу“, „Само бахато: Милосављевић готово уништио РТК па опет добио новац из буџета“, „Награда за уништење Радио-телевизије Крагујевац“, само су неки од наслова који су осванули претходних дана, пише Цензоловка.

Радоица Милосављевић до 2015. године, када је почела последња тура распродаје државних медија, са медијским бизнисом није имао никакве везе. Данас је овај Крушевљанин власник 14 медијских кућа, од којих готово свака у свом саставу има по два-три медија.

Милосављевићево медијско царство простире се од Новог Кнежевца до Пирота. Ако је судити по бази података Центра за одрживе заједнице, опстаје и шири се понајвише захваљујући буџетском новцу. У протеклих пет година (од 2015. до 2020) само кроз пројектно суфинансирање његови медији добили су 3.097.445 евра из републичког и локалних буџета.

Радио-телевизија Крушевац новац није добила само тамо где није ни конкурисала

Новац је, наравно, наставио да пристиже и ове године. Медији у власништву крушевачког бизнисмена добили су 24.381.000 динара само на недавно окончаним конкурсима Министарства културе и информисања.

Чак седмина укупног овогодишњег буџета Министарства културе и информисања, намењеног суфинансирању пројеката производње медијских садржаја за телевизије, прелиће се у 11 Милосављевићевих телевизија.

На конкурсу за суфинансирање пројеката на језицима националних мањина, међу добитницима је осам његових медија којима је припала осмина укупног буџета.

Када су овогодишњи конкурси Министарства културе и информисања у питању, међу 14 медијских кућа у његовом власништву, као најуспешнија се показала Радио-телевизија Крушевац. За њу се може рећи да новац није добила само тамо где није ни конкурисала. Три медија у њеном саставу (телевизија, радио и портал) инкасирала су укупно 4.050.000 динара на шест државних конкурса.

Радио-телевизија Крушевац је и протеклих година била Милосављевићев рекордер на локалним и националним конкурсима. Од 2015. године, од када се налази у његовом власништву, па до краја 2020, само кроз пројекте приходовала је 685.669 евра. Продата му је, да подсетимо, 2015. године за 13.992 евра.

Ипак, најисплативије његово улагање свакако је куповина Центра за информисање Нови Кнежевац. Медијска кућа купљена за тричавих 480 евра, кроз медијске конкурсе је за пет година приходовала 68.577 евра. Ове године од Министарства културе и информисања добио је милион и по динара.

Поједини медији у Милосављевићевом власништву успели су да удвоструче приход од пројеката откако су се нашли у његовим рукама. Тако је, на пример, Телевизија Лесковац, пре његовог газдовања, годишње на конкурсима добијала око 50.000 евра. Већ 2019. године, када Милосављевић постаје власник, успева да кроз пројекте намакне око 63.000 евра, да би у 2020. инкасирала тачно 110.820 евра.

Слична ситуација је и са Телевизијом Сантос из Зрењанина. Крушевљанин је власник овог медија постао лане. Са 58.000 евра 2019. године, приход од пројектног суфинансирања скочио је на 103.760 евра. Ове године ће само од Министарства културе и информисања зрењанинској телевизији лећи 2.300.000 динара.

У Министарству није ниједном „извисио“

Када је подршка Министарства у питању, практично ниједан Милосављевићев медиј ове године није „извисио“. Чак је и интернет порталу РТВ Панчево додељено 300.000 динара, иако му је 2019. Регулаторно тело за електронске медије изрекло меру упозорења због повреда одредаба Закона о електронским медијима и Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга.

Ништа мање успешни Милосављевићеви медији нису били ни на овогодишњим конкурсима у матичним градовима и општинама.

Од 11.350.000 динара, колико је медијима доделила Општина Димитровград, Телевизија Цариброд добила је 7.800.000.

Радио-телевизија Крушевац добила је 10.200.000 од укупно 17.000.000 расподељених на крушевачком конкурсу.

На ТВ Пирот отишла је готово трећина средстава – 9.700.000 од укупно 30.000.000 динара опредељених за медије у Пироту.

Пројектима ТВ Сантос комисија је определила 4.800.000 динара из буџета Града Зрењанина, од укупно 10 милиона динара намењених медијским пројектима. РТВ Пожега добила је 40.000 динара више (4.840.000 динара) на конкурсу у Пожеги (укупан буџет био је 7,5 милиона).

Од 13 милиона динара које је Општина Бачка Паланка наменила медијима, Радио-телевизија Бачка Паланка добила је четири милиона.

Центру за информисање Нови Кнежевац припало је 1.050.000 на конкурсу у њиховој општини (укупан буџет био је 3.250.000). СОС канал плус је на београдском конкурсу освојио 3,9 милиона динара.

Конкурси у Лесковцу, Панчеву, Параћину и Брусу још увек нису окончани, а у Чачку конкурс није ни расписан. Ипак, ако је судити по досадашњој пракси, Милосављевићеви медији немају разлога за бригу, јер ће им и тамо припасти добар део колача.

Ко је Радоица Милосављевић?

Широј јавности је постао познат након што је 2015. у процесу приватизације купио чак осам медија: РТВ Крушевац, РТВ Крагујевац, ТВ Пирот, РТВ Брус, Центар за информисање Нови Кнежевац, ТВ Пожега, РТВ Цариброд и РТВ Панчево.

Радио-телевизију Крагујевац је изгубио почетком 2017. године. Приватизација је поништена јер Милосављевић није извршавао уговорне обавезе.

То га, међутим, није спречило да настави ширење свог медијског царства, те је данас власник и РТВ Бачка Паланка, СОС канала плус, РТВ Сантос из Зрењанина, Канала М из Параћина, Телевизије Телемарк из Чачка.

Последња Милосављевићева медијска инвестиција је оснивање фирме Тачно д.о.о. Београд. У ово улагање његова РТВ Панчево ушла је заједно са фирмом Minacord media Жељка Јоксимовића.

Фирма Тачно, у којој 60 одсто власништва практично има Милосављевић, крајем прошле године је, како пише УНС, стекла право да за 628.000 евра у наредних десет година користи имовинска права новинске агенције Тањуг.

Према подацима Истиномера, Милосављевић је рођен 1948. године у Крушевцу. Власник је предузећа за производњу пластичне амбалаже Слога. Био је директор Спортског центра Крушевац, председник ФК Напредак и председник Спортског савеза. Од 2009. до 2012. године био је заменик градоначелника Крушевца.

Члан је Социјалистичке партије Србије од оснивања, а био је и председник Окружног одбора те странке.

Ипак, 2019. нашао се и међу донаторима конкурентске Српске напредне странке.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!