fbpx

Народ и привреда више не могу да плаћају овако високе цене горива!

0
(0)

ЈОШ један удар на кућни буџет – нове, веће цене горива од три до пет центи по литру. Да би се колико-толико заштитили поједини грађани су “уграбили” и долили резервоаре. То су нам потврдили на једној од бензинских пумпи у Подгорици.

– Имали смо већу гужву на пумпи уочи поскупљења. Грађани су напунили резервоаре по нижим ценама и данас је већ мање оних који точе. Међутим, те залихе ће се потрошити, па ће се ипак сипати гориво по новим ценама – испричао нам је точилац горива на једној подгоричкој бензинској пумпи.

Ипак има и оних који то нису учинили па негодују због новог поскупљења.

– Цене су екстремно високе. Гориво у Црној Гори је скупље него у региону, али и шире. Чак и грађани појединих држава Европске уније возе се јефтиније него ми. Ја у просеку због посла, али и породичних обавеза сипам гориво скоро сваки други дан за 10 евра. То је заиста озбиљан издатак из породичног буџета – прокоментарисао нам је Дејан Р. кога смо затекли на пумпи.

У Министарству економије кажу да су нове цене горива последица раста цена нафте и деривата на светском тржишту, те валутне разлике евро-долар.

– Ни Министарство економије, нити Влада не утврђују цене нафтних деривата, већ у циљу заштите потрошача дефинишу максималну дозвољену малопродајну цену, односно ограничавају домаће нафтне компаније по којој цени могу продавати гориво. Компаније су слободне да продају гориво по нижим ценама, али мали број њих то чини – образложили су из Министарства.

Гориво је основ за рад привреде, па и најмање поскупљење увећава трошкове пословања, оцењују у Унији послодаваца.

АКЦИЗЕ
ОД малопродајне цене нпр. безоловног горива држава узима 55,6 одсто. Значи према садашњој вредности те врсте горива од 1,41 евро држави припада по основу акцизе 79 центи. Удео акциза на дизел је 51,2 одсто или по тренутној цени 69 центи на литар.

– Страх нас је да ће веће цене горива довести до поскупљења и осталих производа и услуга, нашта ће, вероватно, реаговати и грађани – прокоментарисао је Мирза Мулешковић из Уније послодаваца.

Из Министарства економије је најављено да ће држава одреаговати уколико се настави са растом цена горива, односно уколико се приближимо историјском максимуму из 2012. године. Ипак, напомињу да су њихове мере ограничене, јер је Црна Гора увозник свих потребних количина горива. И поред те тврдње привреда очекује реакцију државе.

– Надамо се да ће се у наредном периоду наћи модалитет који ће смањити цене горива, јер Црна Гора има највише цене у региону, па словимо и по том основу за лидере у окружењу и шире – поручио је Мулешковић.

Садашње цене горива биће на снази до 29. октобра па ће потрошачи литар дизела плаћати 1,35 евра, а “супера” и “безоловног” 1,41, док ће лож-уље коштати 1,31 цент.

ЦЕНЕ

САМО је пре шест година гориво било скупље него данас. Тада је литар бензина коштао 1,54 евра, односно дизела 1,38 евра.

Б. РАДОСАВОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Воће, поврће и кромпир „погурали“ цене

0 (0) Београд — Цене производа пољопривреде и рибарства у новембру 2019, у односу на …

Како преживети јануар

0 (0) Jануар, због празника и слава, у смислу финансијског преживљавања важи за најдужи месец …

Један коментар

  1. Moze, moze, sta sve moze da se kupi za 20000 dinara, ihaaa, pa jos i na more da se ide, u novom automobilu, sve za 20000 dinara.
    Koja nezahvalna, lenja celjad, budi bog s nama, samo kukate, a nista ne radite, nezahvalnici jedni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *