fbpx

Настава на „бошњачком“ у Рашкој области

0
(0)

БЕОГРАД – Од другог полугодишта ове школске године у неколико школа у Новом Пазару, Сјеници, Тутину и Пријепољу уводи се огледна настава на „босанском“ језику, која ће од септембра 2013. године бити проширена на све образовно-васпитне установе у Рашкој области.

Очекујемо усвајање наставних планова и програма, а потом и конкурс за уџбенике, рекао је председник Бошњачког националног већа (БНВ) Есад Џуџевић.

Одлуку о почетку припремне наставе на босанском донело је БНВ почетком децембра, а у међувремену је организовало и семинар за наставнике и учитеље.

У првој фази, од половине јануара наредне године, босански језик биће уведен у једном одељењу припремног предшколског програма у сва четири града, као и у првом и петом разреду основног и првом разреду средњег образовања.

У настави ће бити коришћени приручници, рекао је Џуџевић и навео да су Бошњаци последњи мањински народ у земљи који уводи школовање на свом матерњем језику.

Из предмета Босански језик и књижевност деца ће имати нов програм, учиће свој матерњи језик, елементе културе, историје, а остали уџбеници биће преведени са ћирилице на латиницу и са српског на босански језик, објаснио је Џуџевић.

У Новом Пазару босански језик учиће деца у ОШ „Селаковац“, ОШ „Стефан Немања“, ОШ „Десанка Максимовић“, ОШ „Јошаница“- Лукаре, у тамошњој Гимназији и Средњој техничкој школи.

У Тутину огледна настава биће у ОШ „Рифат Бурџовић Тршо“, ОШ „Вук Караџић“, ОШ „Др Ибрахим Бакић“ – Љескова и Гимназији.

У Сјеници се програм спроводи у ОШ „12. децембар“, ОШ „Светозар Марковић“, ОШ „Братство Јединство“- Дуга Пољана, ОШ „Вук Караџић“ – Кладница и у Гимназији.

У Пријепољу ће оглед бити у ОШ „Милосав Стиковић“ – одељење у Бродареву и у тамошњој Гимназији.

 

Танјуг

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сваки четврти запослени у Србији је на прагу сиромаштва! И ко ради, умире од глади

5 (7) Рад у Србији штити само од смрти од глади, али никако не и …

Турска телевизија објавила нова открића и сведоке о афери несталих беба у Србији

5 (4) Предлог закона о утврђивању чињеница о несталим бебама из породилишта у Србији наћи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *