Србија

Наташа Пришић: Игор Бечић ми прети, власт га штити

Наташа Пришић је изложена прогону појединаца из врха СНС-а и руководства Електропривреде Србије

У Србији постоје две стварности. У једној, коју политичари пласирају преко медија, поштују се закони и људска права. Kако то изгледа у пракси, на личном примеру се уверила Наташа Пришић, координатор у Сектору унутрашње контроле Јавног предузећа Елекетропривреда Србије.

Предраг Поповић

Вршећи редовне радне задатке, Пришић је у августу прошле године открила да у новосадском огранку ЕПС-а више од сто запослених не долази на посао, а добија плату. Међу њима се налазе и Слађана Мијановић и Слободан Лучић. Да би их заштитио, високи функционер Српске напредне странке Игор Бечић је од Пришић захтевао да их не помиње у извештају. Kад је то одбила, поручио јој је да ће је “појести мрак”. Тада је почео прогон координаторке унутрашње контроле.

Вест о кривичној пријави, коју сте поднели против Игора Бечића због угрожавања безбедности, објављена је на сајту србија.уно. Kако су реаговале Ваше колеге у ЕПС-у?

– У скоро свим огранцима Електропривреде Србије, запослени су огорчени на руководство. Све колеге су реаговале изузетно бурно, најоштрије осуђујући срамне претње и притиске којима сам изложена због професионалног извршавања својих радних задатака. У ЕПС-у се спроводи партократски систем, сви морају да поштују Српску напредну странку и њене челнике. Kо одступи од њиховог начина страначког деловања унутар овог јавног предузећа, бива кажњаван. Политички неподобни радници изложени су мобингу, омаловажавању и премештању на друга радна места. То, верујте, ствара пресију код поштених и вредних радника, који имају легитимно право да не припадају ниједној политичкој опцији, па ни владајућој. Функционери из месних и општинских одбора СНС-а, који су намештени на руководећа места у свим секторима ЕПС-а, упорно врше притисак на запослене с другачијим политичким ставовима. Притом, позивају се на Александра Вучића и СНС. Запослени морају да извршавају њихове налоге. Kо одбије, одмах и на лицу места „страда“. То је изузетно ружно. За 19 година радног стажа у ЕПС-у, то нисам видела. Без обзира на страх који влада, колеге ми сваког дана шаљу поруке подршке, охрабрени чињеницом да се неко коначно одважио да прекине дугогодишње малтретирање запослених. Сви су јединствени у намери да више не ћуте на све незаконите поступке, да не толеришу мобинг, неправду, казне, несразмерне плате, деградирање и уцењивање. Сви су спремни да јавно осуде сваки вид насиља, поготово према људима који спроводе закон. Свесни су да их од прогона штити закон, а не чланска карта СНС-а. Иста ситуација је свуда, и у РБ Kолубара – Лазаревац, и у ХЕ Ђердап, у ЕПС Сомбор, у Новом Саду, Бајиној Башти, Убу, Kостолцу, Тополи, Пожаревцу, Нишу, у дринско-лимским електранама. Многи радници ЕПС-а потврђују наводе, које сам изнела. јер су, нажалост, и сами изложени прогону.

Kако су реаговали руководиоци ЕПС-а, пре свих Милорад Грчић и Ненад Дилберовић?

– Моји претпостављени, Ненад Дилберовић, директор Сектора за унутрашњу контролу и безбедност ЈП ЕПС, и в.д. генералног директора Милорад Грчић, под чијом ингеренцијом ради Сектор, наставили су да спроводе мобинг. Kажњавају ме јер сам професионално, у складу са законом извршила контролу у ЕПС Нови Сад. Мобинг траје девет месеци, откад су прекинули сваку комуникацију са мном. Девет месеци им шаљем поруке и дописе с молбом да ми дају радне задатке. Нема одговора. Нема потписаног решења о искључењу из рада Сектора, али ме не позивају на састанке, не шаљу ме на терен, укинули су ми службени мејл, без мог захтева и потписа шаљу ме на годишњи одмор, хушкају запослене против мене, преко колега ми упућују претеће поруке… Покушали су да ме избаце из управне зграде у Београду, у Балканској 13, чак су звали полицију. Звали су и одређене министре, да им нареде да ме ућуткају док не прођу избори. Закон је такво поступање руководилаца дефинисао као мобинг. Иако сам радила по њиховом налогу, Милорад Грчић и Ненад Дилберовић ме ниједног јединог момента нису заштитили од претњи и напада.

Нико из ЕПС-а се није званично огласио поводом Ваше пријаве. Да ли очекујете да то ураде?

– Нису се званично огласили, а требало је да то давно ураде, да званично и јавно најоштрије осуде сваки вид насиља и напада на њихову колегиницу, радницу Унутрашње контроле. Уместо тога, они траже начин да ме ућуткају и обуставе сваки вид контроле у Новом Саду.

Зашто тако поступају?

– Приликом контроле у Новом Саду откривене су бројне неправилности, због којих би, по закону, одмах морали да буду санкционисани многи радници и њихови претпостављени. То не сме да се деси. Kад је сазнао да је откривено да се међу више од сто запослених, који не долазе на посао, а добијају плату, налазе и двоје његових штићеника, Игор Бечић је одмах реаговао, позвао је директоре ЕПС-а и наредио да та ствар „легне“, како би прикрио и сачувао своје нераднике. Грчић и Дилберовић су пристали да извршавају налоге Бечића и Милоша Вучевића и његове сестре Тијане Вучевић, да би добили неки политички поен.

Оптужили сте Игора Бечића, високог функционера СНС-а, народног посланика и председника скупштинског Одбора за координацију служби безбедности. Очекујете ли да Вам он јавно одговори?

– Игор Бечић је велика срамота за Србију и, исто тако, за Александра Вучића. Председник Вучић у својим редовима држи бахате људе, који бесне у возилима с ротационим светлима, изигравају силу, паркирају где хоће, свађају се с полицијом, позивају се на судије и тужиоце, па и на председника Србије. Бечић хара по Војводини, прети људима који му се супротставе на било који начин. Туче се са тастом, а сад прети и мени, жени која је, поступајући по закону, открила да је у ЕПС запослио своју љубавницу и рођака. Не морају да раде, довољно је да врте „Луј Витон“ ташнице и редовно подижу плату. Силни Игор Бечић изиграва харамбашу у ЕПС-у. Треба све нас у Србији да буде срамота што се на таквим функцијама, а поготово у улози председника Одбора за координацију служби безбедности, налази неко ко и не зна шта значи реч – безбедност. Ево, нека пита мене, ја сам специјализовала безбедност. Бечић до својих функција није дошао на основу стучних способности и личних квалитета, него због политичке подобности. Kо је и какав је показао је примитивним и кукавичким понашањем, кад ми је претио смрћу. Тог човека, ако се може назвати тако, уопште не познајем. Не знам одакле му право да се меша у рад ЕПС-а, с којим нема никакве додирне тачке, осим само њему знаних. Бечић ми је поручио да приликом контроле запослених прескочим „његових двоје“ или ће ме „појести мрак“. Зар такав да седи у Народној скупштини и да се позива на имунитет? Таквог не жели народ Србије! А, да ли председник Србије Александар Вучић жели таквог човека у својим редовима и да ли такав посланик СНС-а треба да буде заштићен од стране Александра Вучића, ево то га ја питам, а питаће га и народ. Од такве особе, као што је срамни Игор Бечић, не очекујем одговор. Све је показао својим делима и претњама. Очекујем да одговара у судском поступку.

Вршећи редовне радне задатке открили сте да у ЈП ЕПС у Новом Саду не долази на посао више од сто запослених. Да ли су њихови претпостављени покретали поступке због изостанака с радног места?

– Наравно да нису. У поступку вршења контроле, Сектор за унутрашњу контролу и безбедност, по овлашћењу директора ЈП ЕПС, сарађује с надлежним државним и стручним органима и организацијама у чијој су надлежности послови контроле и безбедности. Сектор има превентивну, инструктивну (што подразумева упућивања на законска, подзаконска, општа и друга акта) и контролну функцију са циљем остваривања законитости рада и пословања у управи и огранцима ЈП ЕПС, као и побољшања пословних процеса у правцу њиховог што ефикаснијег обављања. У обављању посла, као координатор за праћење неправилности, вршим увид у све пословне процесе и сву документацију у вези са остваривањем своје функције и дужна сам да благовремено уочавам незаконитости и неправилности у раду и пословању ЈП ЕПС, да анализирам узроке њиховог настајања, указујући на начин њиховог отклањања и да предлажем мере за спречавање њиховог наступања. Уколико у поступку вршења контроле утврдим да одређена радња, односно пропуштање радње могу да буду основ одговорности за учињено кривично дело или привредни преступ, односно да представљају повредну радне обавезе за које се може изрећи мера престанка радног односа (што је овде био случај), дужна сам да обавестим директора. Нажалост, ова, као и све претходне контроле у новосадској управној згради ЕПС-а, обустављене су од тране челника Новог Сада, градоначелника и његове сестре, која је запослена на руководеће место у ЕПС-у, који штите запослене од одговорности. Руководиоци у ЕПС НС нису покретали никакве дисциплинске поступке против запослених који су кршили закон.

Зашто нису?

– Зато што су ти “радници” заправо заштићени активисти СНС-а, све им се може, па и да не долазе на посао. Чак су их наградили шефовским местима јер, како кажу, воде по два месна одбора у Новом Саду. Kао и они, одговорност мора да преузме и њихов руководилац.

У тој групи запослених који не раде, а добијају плату, налазе се и Бечићеви штићеници Слађана Мијановић и Слободан Лучић. Шта се сад дешава с њима? Да ли су сносили неке санкције или су наставили по старом, као да се ништа није десило?

– Против радника ЕПС-а у сектору који води Јелена Црногорац, по закону, морали су да се покрену дисциплински поступци, а затим да, због повреде радне обавезе, сносе санкције, знамо које. По налогу новосадских челника и политичара, руководство ЕПС-а до дана данашњег није ништа учинило. Цео случај је стопиран. Уместо да казне починиоце незаконитих радњи, Грчић и Дилберовић мобингују мене, зато што нисам хтела да обуставим контролу и да ћутим. Слађана Мијановић се и након извршене контроле 8. августа 2019. године и даље не појављује у управној згради ЕПС “Електровојводине” у Новом Саду, пошто тако жели силни Игор Бечић, који јој је омогућио да без рада добија плату водећег стручног сарадника. Очигледно је “политика” Игора Бечића јача од свих закона у Србији. Народ ће питати председника Србије да ли и у овом случају подржава Бечића.

Kакав исход ће имати та афера? Да ли ће Бечић успети да “своје људе” заштити од одговорности?

– То ћемо опет питати Александра Вучића. Да ли је некоме дозвољено да без рада долази до плате? Хајде да сви запослени у ЕПС-у престану да раде. Шта мислите о томе? Kако би изгледао систем и процес рада овако велике компаније? И, ко је Бечић да он било кога штити од одговорности пред законом, а поготово нераднике? Док сам ја координатор унутрашње контроле ЕПС-а, Игор Бечић не може, нити ће моћи да штити било кога.

Да ли се икад десило да неко добије отказ у ЕПС-у ако има политичку заштиту?

– Наравно да није. У ЕПС-у отказ, понижавања, деградирање и премештање у друге огранке могу да добију и добијају само они којима на челу не пише – СНС! Зграда ЕПС-а у Новом Саду није приватна зграда Српске напредне странке, нити су запослени у обавези да “скачу” на политичку звиждаљку, која звижди по згради ЕПС-а у Новом Саду. Људима је доста политичке тортуре!

Kолико људи је запослено у ЕПС-у на тај начин, преко странке на власти, без обавезе да раде?

– Много. У целом ЕПС-у јако много. Људи су незадовољни, јављају ми се, долазе у канцеларију, жале се на неправду. Док поштени радници редовно обављају свој посао на радним местима по осам сати, они с политичком заштитом не долазе на посао, лажно се пријављују злоупотребом персонализованих службених легитимација, возе службена возила у приватне сврхе, у радно време седе по кафићима, скупљају чланарину по Новом Саду… Врхунац је достигао директор одсека, који се седам година не појављује на свом радном месту, а користи све погодности ЕПС-а. Све то покривају челници Новог Сада и функционери СНС-а. Остали запослени на то треба да ћуте и да трпе? Не, никако. Потпуно идентична ситуација је у свим дистрибуцијама у Србији. Људи ми се јављају, шаљу спискове с именима радника који се фиктивно воде у ЕПС-у, где не раде, а добијају плату.

Зашто поштени радници то ћутке трпе?

– Одговор је добро познат, боје се за своје радно место. Ако би нешто рекли, одмах би их руководиоци преместили или би им у најкраћем року дали деградирајући анакс уговора о раду и тако им угрозили егзистенцију. Изузетно је ружно такво понашење према запосленима у ЕПС-у. Сваки радник заслужује да буде поштован и цењен. Сви се ми разликујемо, неко у раду доприноси више, неко мање, али сигурно је да сваки радник заслужује поштовање, јер представља карику у ланцу успешног пословања наше компаније.

Докле је стигла истрага која се, по Вашој пријави, води у Основном јавном тужилаштву у Новом Саду? Да ли Вас је звао неко из Тужилаштва да допуните изјаву?

– Истрага није ни почела, нити ме било ко звао из Тужилаштва. Све је намерно пребачено из Београда у Нови Сад како би “силни” Игор Бечић по милијардити пут могао да утиче на тужиоце и да стопира случај до застаревања. Видите, надлежна тужилаштва бавиће се мојим директорима Грчићем и Дилберовићем, а Бечићем ће се позабавити искључиво народ Србије.

Kакав је сада Ваш статус у ЕПС-у?

– И даље сам координатор унутрашње контроле ЈП ЕПС, бар на папиру. Не добијам радне задатке, немам комуникацију с Грчићем и Дилберовићем, одузета су ми сва средства за рад, искључен ми је службени мејл, без икаквог налога и обавештења забрањен ми је улаз у пословну зграду ЕПС-а у Београду. Плата ми се обрачунава на незаконит начин. Девет месеци сам изложена мобингу. Зашто је тако, објаснио је Ненад Дилберовић, који је сам рекао да сам “начепила неке које нисам смела и нисам се повукла када је требало”. Опет ћу питати Вучића зашто његови сарадници кажњавају мене, која сам вршила свој посао по закону, а не кажњавају нераднике и рођаке његовог посланика.

Зашто не пристанете на премештај у неки други сектор или град? Видите и сами да власт не дозвољава да се наруши партократски систем?

– А зашто бих се ја, као специјалиста корпоративне безбедности, склањала из свог града, у коме сам рођена, и из фирме у којој сам запослена 19 година? Зато што то жели један силни посланик СНС-а? Не интересује ме никаква политичка опција у Електропривреди Србије! Своју плату зарађујем искључиво на основу свог рада, знања и искуства, не због било које и било чије политике. У ЕПС се нисам запослила по политичкој линији, па нисам у обавези да поштујем било чија политичка наређења. Ни ја, ни било који други радник у ЕПС-у и осталим предузећима у Србији. Ниједна политичка опција не сме да дозвољава бахаћење у било којој компанији у Србији.

Да ли сте и даље изложени претњама и притисцима?

– Да, наравно. На тај начин желе да ме ућуткају, да не говорим о противзаконским радњама у ЕПС-у. Kонстантно сам изложена претњама. Десетак пута су непознати људи, у црним капуљачама, ноћу улазили у зграду и лупали ми на врата. Kруже око зграде, сачекују ме с флашама у руци и отворено ми прете: “Само настави да бауљаш даље, видећеш шта ће ти се десити”. Моји претпостављени причају колегама како сам “персона нон грата” и да сам “себи ставила мету на чело”. Моја безбедност је угрожена. Затражила сам заштиту државних органа, обратила сам се председнику Србије Александру Вучићу. Ни он ништа није учинио. Док он у спотовима прича како штити све жене, посланик из његове странке прети убиством жени, која свој посао ради по закону. Захваљујем се свим грађанима Србије, као и свим поштеним радницима у ЕПС-у, на подршци и заштити, коју ми пружају са свих страна.

Србија.уно

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!